INSOMNIUM – Heart Like A Grave (lemezkritika)

INSOMNIUM
Heart Like A Grave
(CENTURY MEDIA)


 Több mint húsz éve van jelen a színen a finn Insomnium. A műfaj, amelyben a három eredeti taggal rendelkező kvintett mozog, nem mondható néptelennek, valójában a ’90-es évek dereka óta van létezik. Melodikus, melankolikus death metalnak hívhatjuk az Insomnium stílusát, amely rokon azzal a svéd vonallal, amely annak idején "göteborgi hangzás" címen vált ismertté.

A finn vonal alapvetően dallamosabb a svédnél, kevésbé markáns a death metalos él, ellenben több benne a "csilingelős" rész, főleg olyan bandáknál, mint az Omnium Gatherum. Én a műfaj ezen végét kevéssé favorizálom, de az Insomnium még azon a terepen mozog, amelyet meghallgatok olykor. Szép diszkográfiát tudhat maga mögött a finn ötös, a Heart Like A Grave a nyolcadik album.

Amilyen mértékben tipikusan finn ez a produkció, a finn mezőny alkotása, annyira bele is illik az Insomnium világába. A bő egyórás anyag jó arányokkal bír az összetevőket illetően, a zenekar két évtized során kialakult, megszilárdult érzékkel balanszíroz a death metalos durvább és a dallamosabb, befogadhatóbb határok között. Amikor vaskosabb húrokat penget a három gitárossal kiálló csapat, akkor a játék határos a Dark Tranquillityvel, míg a dallamosabb részek egy izmosabb, komplexebb Amorphisra emlékeztetnek.

A finn szál ugyebár. Az Insomnium szeret 6-7 perces számokat írni, melyek szinte mindegyike témák, hangulatok, érzelmi váltakozások során megy át, vagyis a lemez kiismerése igényel néhány meghallgatást. A zenét áthatja egy olyan hangulat, amely csak egy észak-európából származó csapat sajátja lehet; valahogy lehet érzékelni a kapcsot a hegyeket, erdőket ábrázoló fotók és a zene között. Kissé tömény a zene egy órában, azonban minduntalan felbukkannak kellemes dallamok, amelyek nem teszik terhessé a zene hallgatását.

Főleg, hogy akusztikus részek is vannak a változatosság jegyében. Jani Liimatainen (ex-Sonata Arctica) személyében új gitáros/énekese van az Insomniumnak, ezúttal már neki köszönhetők a tiszta énekdallamok. Liimatainen némelyik témája nekem már túl dallamos, már-már átlépi a negédesség határát, de túl sok nincs belőle. Vélhetően a zenekar sem akarta nagyon elvinni a lemezt ebbe az irányba.

Az ezer hangból, gitárfüzérekből, riffekből, szólókból felépülő tételekben ugyanakkor elfér a néhány dallamosabb énekrész. Az Insomnium olyan csapatokkal van hasonló ligában, mint a Barren Earth, az In Mourning, a Be’lakor, hangulati téren az Amorphis stb., e vonal hívei a Heart Like A Grave-et is előzetes meghallgatás nélkül tehetik magukévá.

M.P.    8
 

 

INSOMNIUM - Heart Like A Grave (a 2019-es album)

 
 

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) HammerWorld Forró Drót (hu/atom) nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.