ARSAMES – A 15 év börtönre ítélt iráni metal bandának sikerült elmenekülnie Iránból

Sikerült elmenekülnie az országból az Arsames nevű iráni metal bandának, amelynek tagjait nemrég 15 éves börtönbüntetésre ítélték, csupán azért, mert metalt játszanak. Tavaly egy másik iráni zenekar, a Confess is elmenekült az országból, miután 14 és fél éves börtönbüntetést kaptak, a frontembert pedig 74 korbácsütésre is ítélték. A Confess tagjainak már 2015-ben is meggyűlt a bajuk az iráni hatóságokkal, de a sária törvénykezés jogi kiskapuit kihasználva akkor megúszták a büntetést.

A 82 milliós Iránban a lakosság több mint 99 százaléka iszlám-hívő, a metalt pedig a Sátán zenéjének tartják, ezért a hatóságok üldözik a zenekarokat, a rajongókat.

Az Arsames nyilván nem vallja magát sátánistának:
"A zenénk a régi kultúránkról, a történelmünkeről szól... Mivel azonban hörgünk és gyors zenét játszunk, azt gondolják rólunk, hogy sátánisták vagyunk. Számukra a pólóinkon a koponyák is ezt támasztják alá...

 


www.facebook.com/METALARSAMES...Már 2017-ben is letartóztattak minket, pedig csak próbáltunk. Rögtön rács mögé is kerültünk, a családjainknak pedig egy héten át nem árulták el, hol vagyunk, mi történt velünk. Végül, csaknem egy hónap múlva óvadk ellenében szabadon engedtek minket, de azt mondták, hogy nem zenélhetünk és nem árulhatjuk a pólóinkat, amíg a bíróság nem hozza meg a döntését... és persze a médiának sem szólhattunk a történtekről!

Letiltották a honlapunkat, az Instagram-oldalunkat, csaknem egy teljes évre. Mi persze elindítottunk egy új Instagram-oldalt, újra aktívak lettünk, aztán pár héttel ezelőtt újra meg kellett jelennünk a hatóságok előtt, a bíróság pedig 15 évet szabott ki ránk. Nem akartunk börtönbe menni, úgyhogy el kellett menekülnünk Iránból."


Az Arsames tagjai nemrég kitettek egy videót a Youtube-ra, amelyben elmagyarázzák a büntetésüket, amit a Meshedi Forradalmi Bíróság, a teheráni iszlám forradalmi bíróság szabott ki rájuk. 


"Bűncselekmény, hogy metal zenét játszunk? Bűn, hogy a perzsa történelemről beszélünk? Bűncselekmény, hogy sátűánistának mondanak minket, miközben a dalaink a Nagy (II) Kurus perzsa királyról szólnak és az egyistenhitről? Bűncselekmény, hogy szeretjük a zenét és a hazánkat?..."
  

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) HammerWorld Forró Drót (hu/atom) nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.

Szólj hozzá!