Fattyú: Hagyaték címmel megjelent Avius egyszemélyes black metal projektjének albuma

Elkészült a Fattyú zenekar első lemeze, avagy „Sötét erdők legmélyén átkunk oly erős, mint rég!”

A Fattyú 2017 telén született egyszemélyes pagan black metal, dark ambient projekt. Zenéjében a ’90-es évek kásás és karcos black metal-ja keveredik a rideg szimfóniákkal, valamint a Kárpát-medencében és közvetlen környezetében élő népek folklórjával. A fekete fémen sejtelmesen felfénylik, hogy kik voltak rá nagy hatással. Időnként a nyers és sötét Burzum-ambient zár minket sötét keblére, máskor pedig a kísérletezgető, nagyzenekaros Satyricon (North Live) éri el a megfelelő hatást.

„Új gonosz emelkedett fel az Alföld végtelen és kietlen pusztaságából, hogy Földanya babonákkal átitatott kérges testébe új életet leheljen!”

A lemezen szereplő dalok címeiből egy vers jön létre, ami tovább fokozza a Hagyaték komplexitását. Ezen miliő és olyan legendás alakok társaságában, mint a garabonciás, a boszorkányok és a bakkecske utazhatunk át azon a végtelen és kietlen pusztaságon, amelyre ez a produktum kalauzol minket.

„Mikor a LIDÉRCEK FOHÁSZA elhangzik, és a félelem az elméjükbe furakszik. Végigsüvít a sötét rengetegben a BAKKECSKE ÉNEKE, mely lyukat váj lelkükbe’. Amikor GARABONCIÁSt égetnek a máglyán, mint tudatlan csürhe, egy idegen szava befolyásán. S újjá éled KIRÁLYNŐNK, ki fehér, mint a márvány. BOSZORKÁNYOK kántálnak a Kelen-hegy erdeiben. Pont, mint a régi meséikben, és ÁTKOZOTT FÖLD lesz az, mit egykor hazánknak hívtunk. Innen tudjuk, hogy ez a HAGYATÉKunk.”

Az első, hét számot tartalmazó lemez Hagyaték címmel 2018 decemberében látott napvilágot. A huszonhat percnyi muzsika súlyos riffek gyűjteménye. A dalokat még változatosabbá teszik a különböző kulturális utalások, valamint a hirtelen felbukkanó akusztikus gitár és női ének párosítása. A billentyűhangok pedig egyértelműen a ’90-es évek jéghideg, sötét és baljós hangzását hivatottak még jobban előtérbe helyezni.

„Szerettem volna valami olyat alkotni, amely egyrészt követi a régi iskolás black metal-t, és elhagyja a sallangokat, ugyanakkor nem szolgai módon másolja a neves ősöket. A szövegvilág kapcsán pedig adott volt, hogy a magyar folklór fog a táptalajául szolgálni. Bővelkedik misztikus lényekben, hozzájuk kapcsolódó legendákban, amelyek kellően sötétek, és közülük nagyon sok fennmaradt a köztudatban valamilyen formában, és sok esetben még csak fel sem tűnik a mindennapokban” – mondta Madarasi Tamás „Avius”, a projekt megalkotója.

Hagyaték (teljes album):

https://www.youtube.com/watch?v=zwqXTap4DU0

https://fattyu.bandcamp.com/

A zenekar elérhetősége:

https://www.facebook.com/fattyumetal

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Rattle Inc. nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.

Szólj hozzá!