Guns N’ Roses koncerten jártunk – Not In This Lifetime turné, London, Olimpiai Stadion 2017.06.17.

Guns n' Roses 0 Comment

A világ legveszélyesebb zenekara… Tény, hogy az összes velük kapcsolatos élményem szélsőséges. Azon szerencsések közé tartozom, akik 1992-ben látták azt a bizonyos budapesti koncertet. Csakis szuperlatívuszokban tudok nyilatkozni arról az estéről: 14 éves voltam, és megbabonázott az energia, ami a színpadról áradt. Ott voltam a 2006-os budapesti koncerten is, azt az estét viszont a legrosszabbak közé sorolom. Nem kimondottan azért, mert Axl órákat váratott minket, várható volt, hogy seggfej módon viselkedik majd, akkor élte primadonna korszakát. Hatalmas csalódás volt ahogyan énekelt, ahogyan a setlistet összeválogatta, és ahogyan a zenekara játszott. (Egy mellettem álló, szintén nem túl lelkes jelenlévő tökéletesen megfogalmazta az egyik gitárszóló alatt: otthon gyakoroltál volna inkább). Aztán kijött a Chinese Democracy, én pedig – akkor még legalábbis úgy gondoltam – végleg elfordultam az Axl szólóprojekt-től. A Velvet Revolver-t viszont hatalmas élmény volt látni párezres közönség előtt, és amikor Slash elkezdett a Conspirators és Myles társaságában zenélni, már egyáltalán nem hiányzott Axl.

Nem is örültem nagyon a korai újjáalakulós híreknek, miért kellene Slash legproduktívabb éveit egy újra összerakott GNR-re pazarolni? Aztán jött a következő fordulópont, Axl beugrott az AC/DC-be helyettesíteni. (ez a sztori önmagában megérne pár oldalt, és ki tudja lesz-e folytatása) Elég szkeptikusan érkeztem a londoni koncertjükre, az a bő két óra viszont teljesen átformálta az Axl-ről alkotott véleményem. Kegyetlenül jól énekelt, még gipszes lábbal is vidáman ugrált a színpadon, pontosan kezdett, és (!!!) sütött belőle a zene iránti alázat. Ott és akkor elkezdett érdekelni a Guns N’ Roses újraindítása. (Ma meg már azt gondolom, hogy mindenképp folytatniuk kellene egy új lemezzel!)

A londoni koncert előtt szándékosan nem néztem meg egyetlen YouTube videót vagy korábbi setlist-et sem, szerettem volna fokozni az élményt, remélhetőleg meglepődni a programon. Azt eleve lenyűgözőnek találom, hogy az újjáalakulás óta teljes a hírzárlat a zenekar részéről, fél mondatot nem lehet kihúzni senkiből. Duff majd egyszer talán megírja az önéletrajzának a folytatásában a sztorit, meggyőződésem hogy neki köszönhetően kezdett el Slash és Axl újra kommunikálni egymással.

Az előzenekarokkal nem foglalkoznék, abszolút nem illettek a képbe. A svájci bulin Phil Campbell családi vállalkozása nyitotta a bulit, elképzelésem nincs miért nem kapták meg a lehetőséget hazai terepen is. Őket nagyon is el tudtam volna képzelni, mint ideális előzenekart… A Guns fellépését a promóter 19.45-ös kezdéssel hirdette meg, mivel a koncert hivatalos befejezését 22.30-ra ígérték, ezt kis túlzásnak tartottam. Még egy Metallica szintű csapat sem zenél ma 2 óra 45 percet… És akkor jött az első meglepetés, egy rövid intro után 19.43-kor színpadra lépett a zenekar. It’s So Easy és Mr Brownstone kezdésnek… Soha rosszabbat, kicsit ugyan aggódtam mi lesz a Nightrain-nel, de aztán a főműsoridő végén azt is megkaptam.

A három alapító tagon látszott, hogy imádják, amit csinálnak. Együtt zenéltek, nem egymás mellett. Dizzy Reed már álmában is képes lenne lehozni egy bulit, olyan rutinja van Axl mellett, és a Richard Fortus / Slash páros is teljes mértékben megtalálta az összhangot. Ugyan Steven Adler többször is világosan leszögezte különböző podcast-okban, hogy képes lenne lehozni egy koncertet gond nélkül, a hangja alapján azért nekem lennének ezzel kapcsolatosan kétségeim… Tény, hogy szívesen láttam volna őt, vagy Matt Sorum-ot a dobok mögött, viszont Frank Ferrer-re sem lehet egy rossz szavam. Teljesen korrektül lehozta a bulit.

A hangzás nem volt kristálytiszta, egy kis visszhang bekavart, a felkonferálásoknál éreztem csak zavarónak. Amikből nagy meglepetésemre nem volt sok, Axl úgy tűnik leszokott a hosszabb történetmesélésről. Ezt egyáltalán nem bántam, több idő maradt zenélni! Az AC/DC-vel szerintem tökéletesen énekelt, most nem hozta ugyanazt a szintet. Voltak pillanatai, amikor nem értettem, miért erőlteti a magasakat, miért nem énekel ki bizonyos részeket erőből, de ezek koncerten elmennek, nem vonták el a figyelmet a műsorról.

A pontos setlist az alábbi linken keresztül tekinthető meg:

Olyan számok kerültek elő, amiket csak reméltem, hogy egyszer élőben hallok. (Coma, Estranged, Double Talkin’ Jive) Még a Chinese Democracy dalai is élvezhetőek voltak, Axl láthatólag mindent beleadott az énektémákba. Slash játékát képtelen lennék körülírni, tényleg hallani kell, amit ezen a turnén művel. Hatalmas, amit a Rocket Queen-ben és a Keresztapa témájával csinál, ezeket az elemeket mindenki ismeri, aki látta már őt élőben. Viszont az olyan alapvetéseket is, mint a Welcome To The Jungle, vagy Civil War tovább tudja bolondítani egy-egy rövidebb felvezető témával. A gyógyszer akkor gurult el nálam, amikor Fortus-szal nekiálltak a Pink Floyd Wish You Were Here-jét elpengetni. Mintha csak úgy kettesben leültek volna gitározgatni levezetésként egy koncert után… Slash arca továbbra is megoldhatatlan rejtély, a testbeszédéből lejött, mennyire élvezi az egész estét, az arcán ettől függetlenül még egy kósza mosolyféle sem jelent meg. Steven Seagal mimikaórákat vehetne tőle.

Duff továbbra is az egész műfaj egyik legnagyobb személyisége. Hatalmas vigyorokkal hozta le a bulit hiba nélkül, az egyik legföldhözragadtabb és legszerényebb figura, akit ekkora színpadon láttam. (Még hangszert cserélni sem ment ki, ugyanazon a basszusgitáron játszotta végig az estét) Egy rövidebb punk-blokk erejéig még mikrofon elé is állt.

A két londoni koncert programját pont annyira variálták meg, hogy érdemes legyen megnézni őket mindkét napon (Attitude / New Rose, My Michelle / Out Ta Get Me, Patience / Don’t Cry és a The Seeker / Whole Lotta Rosie párosoknál történtek változtatások). 2 óra 50 perc időutazás volt ez vissza 1992-be, ha csak egy koncertre mehetnék el egy évben, ez lenne az. Ne hagyjátok ki!

Related Articles

  SZÓLJ HOZZÁ!

  HÍRSZEMLE

  DREYELANDS – Stages (2018)

  DREYELANDS - Stages (2018)

  A budapesti progresszív metal csapat, a Dreyelands bizony nem sieti el a lemezkiadást, de tulajdonképpen amolyan félig tetszhalott állapotban lebegte át az elmúlt tizenhat évet is. A 2002-ben Horváth András Ádám gitáros és Springer Gergely basszusgitáros által megálmodott és létrehozott ...

  Olvasd tovább

  Jinjer – Június 21-én a Dürer Kertben lép fel Ukrajna egyik legígéretesebb bandája

  Jinjer – Június 21-én a Dürer Kertben lép fel Ukrajna egyik legígéretesebb bandája

  A tavalyi év végén az Arch Enemyvel turnézott Ukrajna egyik legígéretesebb modern extrém metal bandája, a Tatiana Shmaylyuk énekesnő vezette Jinjer, 2017. november 30-án pedig eljöttek Budapestre is, hogy egy különleges közös koncertet adjanak a Leander Kills zenekarral a Barba Negrában. ...

  Olvasd tovább

  Lángol a Fishing #8 – Bemutatkozik a Noémo

  Lángol a Fishing #8 - Bemutatkozik a Noémo

  Folytatódik hét hete indult sorozatunk, amiben a Fishing On Orfű fesztivál szervezőivel együttműködve bemutatunk a Lángolón tíz olyan zenekart, amiről eddig nem biztos, hogy hallottál, de a Fishing stábja valamiért érdemesnek tartotta arra őket, hogy fellépjenek a fesztiválon. Ezzel is ...

  Olvasd tovább

  Dopethrone – Megjelent a kanadai mocsárharcosok új nagylemeze

  Dopethrone – Megjelent a kanadai mocsárharcosok új nagylemeze

  Utoljára 2015-ben, Hochelaga címmel adott ki albumot a világ egyik legszétcsapottabb doom/stoner/sludge-alakulata, a kanadai Dopethrone, amellyel 2016-ban az A38 Hajóra is ellátogattak. A zenekar tegnap új albummal jelentkezett a Totem Cat Recordsnál, ennek címe stílusosan Transcanadian Anger. Az albumot egy ...

  Olvasd tovább

  Morgoth – Tartósan felfüggesztették a ténykedésüket

  Még 2014 decemberében adtuk hírül, hogy hirtelen megvált frontemberétől a német death metal színtér egyik első csapata, az 1985-ben alakult Morgoth. Marc Grewe utódja, a Disbelief főnöke,Karsten “Jagger” Jäger lett. Így a Morgoth 19 év kihagyás után már vele dolgozott az új ...

  Olvasd tovább

  Keresés

  Back to Top

  Inline
  Like-old az oldalt, hogy azonnal értesülj a legfrissebb hírekről!
  Inline
  Like-old az oldalt, hogy azonnal értesülj a legfrissebb hírekről!