Wardruna – Himinndotter – új videó

Fémforgács

A folk/ambient vonalas norvég Wardruna a napokban mutatta be új kislemezes dal, a Himinsdotter videóját. A dal a zenekar 2025. január 24-én megjelenő Birna című albumán kap helyet.A dalhoz készült videó finn gyökerekkel is rendelkezik: a norvégiai Rondane Nemzeti Parkban forgatták, és újfent a banda régi munkatársa, Tuukka Koski rendezte.

Kedves Wardruna család! Örömmel tudatjuk, hogy a mély erdőből előkerül a Birna, a hatodik stúdióalbumunk . A Birna – az ó-norvég nyelvben a nősténymedve – az erdő őrzőjének, a természet gondozójának és a földi harcainak szentelt alkotás. Örömmel mutatjuk be a Himinndotter (Ég-lánya) című dalt és klipet az új lemezről. A szám az erdő testvérének keresését és hívását testesíti meg.”

YouTube Video

Míg az előző album, a Kvitravn koncepcionálisan a múltból a jelenbe lépett, a Birna sokkal inkább az itt és most valamint a jövő útját igyekszik feldolgozni. Minél többet gondolkodtam, olvastam és kutattam, annál inkább rájöttem, hogy ennek az albumnak elsősorban a jelenre kell koncentrálnia. Az ember és a medve közötti kapcsolat hosszú és szövevényes történetének kibogozására, és annak a jelenlegi állapotnak a szemlélésére, hogy mi, emberek általánosságban hogyan viszonyulunk a vadonhoz. A medvének nincs szüksége a segítségemre vagy bármilyen emberi hagyományos díszletre ahhoz, hogy a saját erőteljes énje lehessen. Épp ellenkezőleg, elég visszatekintenünk a múlt medve-tradícióira, amelyekre érdemes emlékezni. Tanulunk azért és álmodozunk arról, hogy kölcsönvegyük a vonásait és a képességeit. Félünk tőle, tiszteljük, és megpróbálunk mellette járni, de külön utakon. Tisztelettel, helyet követelünk és teret adunk. Bármilyen kényelmetlen is, a vadon további megszelídítése soha nem lehet gyümölcsöző út. Személy szerint mélységesen elérkezettnek éreztem az időt arra, hogy hangot adjak Birnának, az eltűnő erdők anyjának és pásztorának.

A Birna 2025. január 24-én kerül forgalomba. Az albummal együtt kiadunk egy DVD-t és egy Blu-ray-t is Live at the Acropolis címmel, amely a teljes napéjegyenlőségi fellépésünket tartalmazza, amit a világörökség részét képező Herodes Atticus Odeonban, az athéni Akropoliszon adtunk 2023 szeptemberében.” – osztotta meg Einar Selvik, a Wardruna multi-zenésze.

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.