KICSI A BORS, DE ERŐS – EP VÁLOGATÁS #231

Fémforgács

Mostani EP sorozatunknak akár azt a címet is adhatnánk, hogy Metalra Magyar! Meglehetősen rég volt már, hogy csak magyar zenekarok szerepeljenek benne. Most össze jött egy adagnyi, ami a hazai underground metal friss kiadványait mutatja be nektek. A kínálat most is a megszokott széles skálán mozog, a metal műfaj modernebb vonalaitól a klasszikusokon át egészen az új csúcsokra törő megoldásokig. Tehát: Metalra Magyar!

Magvak

Szerencsére hazánkban is jól érezhetőek a metal műfaj modernebb hatásainak szele. Az utóbbi 1-2 évben igen szép számmal megszaporodtak az elektonikus alapokra helyezett djent, metalcore, valamint a modern groove centrikus zenét játszó zenekarok. Egyik ilyen a nemrégiben debütáló EP-jével jelentkező székesfehérvári Magvak. Elvetett Gondolatok címet viselő bemutatkozó anyagukra öt dal került fel, melyek a fent említette stílusjegyek mellett a 2000-es évek nu-metaljának, valamint az a játékosabb alter-metal és a némileg a dallamos hardcore hatásait is magukon hordozzák. Szókimondónak is nevezhető szövegeikben első sorban generációjuk napi problémáira, frusztrációikra reflektálnak. Zenéjüket hazai viszonylatban a Billog, kicsit az Idoru, vagy a KIES (néhány keményebb témájához) tudnám hasonlítani. Bemutatkozásnak remek kis anyag. A zenekar énekesét, Karamusko Alexot pedig csak bátorítanám a mélyebb rekesztésekre.

Skog

Első EP-jét adta ki a ’90-es évek old-school melo-death metalját játszó budapesti Skog. Három tételes bemutatkozó kislemezük az Imprisoned Silence címet viseli, témáik pedig teljes egészében a göteborgi dallamok, valamint az OSDM nyers, fűrészgép groove-jaira épültek. Ép úgy jelenen vannak náluk a közét tempós, mint a nyaktörőbb riffel. Itt most simán írhatnám, hogy hallgatásuk közben a műfaj milyen ikonjai jutnak az eszembe, de szerintem most hagyjuk is az összehasonlítást. A dolgot szépíteni nem kell! Kegyetlen jó, amit csinálnak. Hangerőt fel, nyomassátok!

Sakal

A Sakal a már jó ideje pihenő ágon lévő BAZ-megyei metalcore/hardcore csapat, az Inferno Metalcore System zenekar gitárosának, Erdei Sanya új groove centrikus nu-metalcore projektje. Öt tételes Metsző címet viselő mini-albuma Köhler Bence énekes, valamint Ogreg (szintén ének) és Vass Csaba dobos közreműködésével készült el. Az EP az első percétől az utolsóig a hangfalhoz szegezte hallójárataimat. Sanya most is bitang erős riffekkel és témákkal dolgozik, melyekben nagyon jól vannak kombinálva a metalcore és nu-metal depresszíós, melankolikus, érzelmi hullámokat megjelenítő hangképei, mint például az Öröklét a mélység című dalában. DE épp úgy jelen vannak nála a modernebb pszichedelikus riff-terrorok és a klasszikus hardcore vonalak is. Mondhatnám úgyis, hogy erős pofonok az AMD, a Necropsia, a Pro-Pain, valamint az Agnostic Front edzőterméből. Ezeket abszolut jól hozza EP-jének címadó tétele, de a többi dala is igen veszélyes.

Maløk

The Curse of Life címmel adta ki második EP-jét a győri blackened death metalos Maløk. A hazai underground perifériáján 2022-óta mozgó zenekar kislemeze két új számot tartalmaz, melyek kellő sokrétegűséggel mutatják zeneiségüket. Ezek leginkább a nordikus blacktól az epikus vonalakon át a modernebb, extrémebb metal hatásaiig terjednek ki. Összességében egy szikár, kellemes hangzású anyag, amit egy nagyobb lemez formájában is szívesen meghallgatnék.

Ymberophilia

A nemrégiben nálunk debütált Ymberophilia kapcsolatban volt egy olyan érzésem, hogy az egyszemélyes „sufni-projektként” működő black metalos formáció igen termékeny lesz az elkövetkezőkben. A megérzésem bejött, hiszen a múlt hónapban kiadott első EP-je, A s​ö​t​é​t énem után máris itt a második, A vil​á​gom. Igaz erre a kiadványára csak három szerzemény került fel, melyek debütáló EP-jének erősen lo-fi hangzása helyett egy epikusabb, dallamosabb és legfőbbként tisztább hangzásvilággal szólalnak meg. Vagyis már egy ilyen röpke idő alatt is érezhető mind a zenei, mind a hangzásbeli fejlődés emberünknél. Ami nem is baj, hiszen a black metal már rág nem arról szól, hogy szarul szólaljon meg. Nos, a háromszámos anyag, ahogyan azt a címe is mutatja alkotója világába, álmaiba, lelkének tomboló, illetve elcsendesedő viharaiban ad betekintést az erősödő epic-black és az újdonságként megjelenő post-black/metal, valamint az alter befolyásoltságú shoegaze andalító hanglebbenésein keresztül.

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.