The Rolling Stones: Hackney Diamonds – Deluxe Edition

Hard Rock Magazin


A kellőképpen promótált új Rolling Stones-lemez, a ’Hackney Diamonds’ természetesen megjelent egy másik, kibővített verzióban is CD-formátumban, melyben az eredeti stúdióalbum mellé még egy élő korongot mellékeltek. Ennek felvétele 2023. október 19-én, egy nappal a lemez megjelenése előtt egy New York-i klubban, a Racketben készült.

A 7 dalt tartalmazó koncertlemezen 4 a ’Hackney Diamonds’-ról származik, a Shattered a ’Some Girls’ egyik szerzeménye, a Tumbling Dice az ‘Exile On Main Street’ nagy slágere, és ki nem hagyták volna az 1968-as kislemez-örökzöldet, a Jumpin’ Jack Flasht. Nem mondhatni, hogy nem hagytak helyet az új daloknak! Hogy mennyi volt az utómunka a felvételeken, inkább nem mennék bele, mindenesetre furcsa, hogy élő felvételen nem hallatszanak hibák, mert ugye, azt mindenki tudja, hogy a Gördülő Kövületeket nem azért szeretjük, mert technikailag annyira képzett muzsikusok alkotják. Keith Richards is megmondta saját magáról és fegyvertársáról, Ronnie Woodról, hogy „külön-külön egyformán szarok, de együtt utánozhatatlanok vagyunk”. Való igaz, ennyire érzéssel kevés gitáros duó bír pengetni, mint Keith és Ronnie.

Talán ez is az utólagos polírozásnak köszönhető, de a sterilizálás miatt a felvétel nem hallatszik természetesnek, nem hallok spontán megnyilvánulásokat, a hangszeres részek kiszámíthatóak. Az utolsónak előadott Sweet Sounds Of Heaven, melyben Mick Jagger duettet ad elő Lady Gagával, a lemez vitathatatlanul legjobb szerzeménye. A stúdióban is nagyon erőteljesen szól, élőben már nem tudtak mit hozzátenni. És ami talán a legnagyobb hiányosság, nem jön át a klub intim hangulata.

Egy biztos, ez a CD a zenekar lelkes rajongóinak kötelező, azonban a koncertlemezeik közt nem lett kiemelkedő. Mindenesetre kíváncsian várjuk, az idei amerikai turnén hány dal hangzik el a ’Hackney Diamonds’-ról.

Egypercesek - Rolling Stones - Hackney Diamonds-Deluxe

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Hard Rock Magazin nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.