Gods of Metal – All for Metal interjú és új dal a második lemezről

Fémforgács

A 2022-ben alakult német/olasz tagokból álló, klasszikus heavy metalt játszó All for Metal második magyarországi koncertje után készítettem interjút a banda két tagjával, Antonio Calanna (ex-DeVicious) és Tim „Tetzel” Schmidt (Asenblut) énekesekkel, akik rendkívül készségesen álltak rendelkezésemre még a koncertek után is.

Tim „Tetzel” Schmidt és Antonio Calanna, a banda énekesei

Tavaly szeptemberben a Wind Rose, most pedig a Lordi vendégeként érkeztetek Magyarországra és mindkét alkalommal egy baromi jó hangulatú koncertet láthattunk tőletek. Hogy érzitek magatokat a jelenlegi turnén a Lordival?

Antonio Calanna: Úgy tűnik, mintha már a végén lennénk, pedig még csak nemrég kezdődött a turné. Nagyon örülök, hogy újra játszhattunk Budapesten is, tavaly nagyon jól éreztük magunkat nálatok és úgy érzem, a mostani is egy nagyon jó hangulatú koncert volt. Végül a buli a nagyobb helyszínre, a Barba Negra Red Stage-be került át, így volt elég helyünk a színpadon is (nevet), mivel nyolcan vagyunk és mindig jobb egy nagyobb színpadon játszani, ahol több helyünk van. Jelenleg még nem vagyunk annyira fáradtak, ám annál boldogabbak, hogy részt vehetünk ezen a turnén a Lordival.

A tavaly júliusban megjelent debütáló albumotokat, a Legends-et turnéztatjátok, ami úgy gondolom egy zseniális klasszikus heavy metal album lett. Mi a véleményetek róla, meg vagytok elégedve a koronggal, a dalokkal, illetve a kritikákkal?

Antonio: Én teljes mértékben elégedett vagyok a Legends lemezzel, 18 hónapon keresztül készítettük, tökéletesítettük, az első dalokat még 2021 végén kezdtük el felvenni és ahogy mondtad, az album 2023 júliusában jelent meg. Nagyon keményen dolgoztunk, hogy minden tekintetben (minőségben, hangzásilag, a szórakoztató faktort is ideértve) egy jó lemezt hozzunk össze és adjunk ki. De szeretnénk még tovább fejlődni, nemsokára készen vagyunk a második lemezünk felvételeivel, amin még erőteljesebb, keményebb dalokra lehet számítani, mint az előzőn és úgy érzem, jó úton haladunk efelé.

Nemrég, februárban viszonylag a semmiből jött ki egy feldolgozásotok, melyet a Scorpions Rock You Like a Hurricane alap slágerére készítettetek. Kinek az ötlete volt ez a feldolgozás és mi alapján esett a választásotok pont erre a dalra? – amit véleményem szerint igazán egyedien és remekül formáltatok a saját stílusotokra.

Tim „Tetzel” Schmidt: Ahogy már te is említetted, mint egy klasszikus heavy metal banda, úgy gondolom, egyfajta feladatunk, hogy ezt a stílust a mai modern korban is megismertessük a közönség nagy részével, illetve visszahozzuk a köztudatba. A Scorpions, a Judas Priest, stb. a legelső metal bandák között voltak, akikkel elkezdett ez a stílus egyre népszerűbbé válni és az olyan dalok, mint például a Rock You Like a Hurricane a legelső heavy metal dalok között voltak. Ez a feldolgozás elsődlegesen természetesen tiszteletadásként született meg, illetve átültettük kicsit a mai modern korba – a hangzásvilágot ha nézzük például –, próbáltuk a saját egyedi világunkat belevinni, a két különböző stílusú énekkel, amit nagyon élveztünk. Több dal is szoba került a feldolgozás kapcsán, végül erre esett a választásunk, amihez készítettünk egy szerintünk nagyon jó, különleges klipet is, amit mindenképpen nézzetek meg, ha még nem láttátok.

Terveztek további feldolgozásokat is készíteni a jövőben?

Tetzel: Úgy gondolom, ez mindig egy eshetőség, amit csinálhatunk, ha úgy gondoljuk, de inkább szeretnénk fókuszálni a saját dalainkra – nem zárjuk ki a lehetőségét persze annak sem, hogy a jövőben is készítsünk egy-két feldolgozást a nagyok előtti tiszteletadás szellemében.

A tegnapi nap folyamán (március 22-én) jelent meg a legújabb dalotok Gods of Metal címmel, melyhez egy impozáns klip is készült és ami a második lemezetek címadó dalához készült, amely idén augusztusban fog megjelenni, ha jól tudom? Tudnátok további új információkat mondani az albummal kapcsolatban, mit várhatunk az új korongon?

Antonio: Igen, augusztus 23-án fog megjelenni a Gods of Metal lemez, amely valamelyest keményebb hangvételű lesz, mint a Legends. Koncepció tekintetében most elsődlegesen ázsiai ihletésű lesz az anyag, aminek az alcíme is ehhez kapcsolódik – The Year of the Dragon –, mivel a kínai naptárban az idei év a sárkány éve, így úgy gondoltuk hogy eköré a téma köré csoportosítjuk a lemez egy részét. Ennek apropóján indítottunk egy „Crowdfunding” (közösségi finanszírozású – a szerk.) kampányt és nagyon köszönjük a rengeteg támogatást a rajongóinktól, akik hozzájárulnak/hozzájárultak a lemez elkészítéséhez, melyhez további komoly látványvilágú klipeket is tervezünk készíteni, Japánban is például. Mindenképpen egy mérföldkő lesz ez a lemez a banda életében, idén lesz az első teljes műsoridős koncertünk az album megjelenése kapcsán Hamburgban, az All for Metal Cruise-on (hajón, augusztus 23-án) és további meglepetések is várhatóak.

Nagyon jó lenne elmenni erre a Cruise-ra, láttam a kiadótok webshopjában, hogy lehet olyan kombócsomagot is venni az új lemezből, ami mellé jár egy jegy erre a hajóra.

Tetzel: Nagyon örülünk neki! És elég jó árban is van ez a csomag, mert a lemez kb. 16 euró lesz (Digipak CD, 16,66 euró – a szerk.), a cruise-ra a jegy pedig 45 euró, a csomagot pedig kb. 50 euróért lehet megvásárolni, így ez egy nagyon jó ajánlat (a csomagot 66,66 euróért lehet előrendelni a kiadó weboldalán – a szerk.)

Antonio: Igen, a CD-ből ráadásul dedikált példányt küldünk, így a koncertjeggyel együtt jó áron kaphatod meg ezt a csomagban.

Tetzel: És nagyon közel járunk már ahhoz is, hogy „teltházas” legyen a hajó, pedig olyan sok helyen nem is hirdettük, szóval aki mindenképp ott szeretne lenni, az siessen (nevet)!

Ahogy már említettük, klasszikus heavy metalt játszotok, amiből a mostani időkben nagyon kevés olyan banda van (főleg új), akik jól, érdekesen játsszák ezt a stílust. Különböző stílusú énekesek vagytok, remekül kiegészítitek egymást és úgy gondolom, hogy mindketten nagyon tehetségesek vagytok. Ez a koncepció része volt már a kezdetektől fogva?

Tetzel: Igen, úgy alakult meg a zenekar, hogy két különböző stílusban éneklő vokalistája legyen, egy mélyebb és egy magasabb orgánumú hang. Így ismertük meg egymást, Antonio olasz, én német vagyok és kerestük a zenésztársakat, akik csatlakoznak a bandához. Mivel mi is két különböző országban élünk, így gyakorlatilag kevésbé néztük, hogy milyen nemzetiségűek legyenek a zenészek, az egyik gitárosunk, Ursula szintén olasz, a többi tag pedig német. Nem könnyű személyesen találkozni és próbálni a bandával, de mindent megoldunk és nagyon imádjuk csinálni ezt az egészet – a koncertezést, találkozni a rajongókkal és szórakoztatni őket –, mert úgy gondolom, hogy ez a legfontosabb.

Négy gyönyörű hölgy is van a bandában: két gitáros és két show-táncos. Ez is az elejétől kezdve a koncepció része volt?

Antonio: Nem titok, hogy az első három klipünkben a banda még csak öt tagból állt, a kezdeti formáció aztán később valamelyest átalakult és így vagyunk jelenleg nyolcan a két show-táncosunkkal együtt. Úgy gondolom, hogy nagyon tehetséges gitárosokat sikerült találnunk és azért, hogy a koncertek még figyelemfelkeltőbbek, szórakoztatóbbak legyenek a közönség számára, döntöttünk a két show-táncosunk mellett.

Igen, mindenképpen figyelemfelkeltőek a lányok is meg az egész körítés, látvány amit a színpadon csináltok.

Tetzel: Igen, egy ilyen nagy színpadon, mint a mai is volt, ennek csak még jobban teret tudunk engedni, hogy a közönségünk még jobban szórakozzon. Számunkra az All for Metal egyrészt természetesen a zeneszerzést, dalokat jelenti a közönség számára, másrészt pedig a jól felépített, összehangolt koncerteket, ahol a rajongóink, közönségünk számára be tudjuk azokat mutatni élőben is, ők pedig közben nagyon jól szórakoznak (remélhetőleg – nevetünk). Legyen az akár egy 45 perces, akár egy másfél órás koncert, azalatt az idő alatt meg szeretnénk ragadni a figyelmedet és elkalauzolni a saját világunkba.

A két táncoslány előre megtervezett koreográfiát mutat be a számok alatt, vagy olykor improvizálnak is?

Antonio: Minden előre meg van tervezve, mivel nyolcan vagyunk, így nehéz lenne kivitelezni, hogy mindenki azt csinál, amit éppen akar.

Tetzel: De persze, lehetnek olyan részek, ahol, amit éppen improvizálnak a táncban, de egy előre megtervezett koreográfia alapján megy ez, nem is nagyon mehetne másképp.

A Legends lemez szövegkönyvében láttam, hogy a dalokat más, egyébként ismert(ebb) zenészek, szerzők írták (például Hannes Braun a Kissin’ Dynamite-ból, Peter Jordan a Running Wildból, Mark Nissen, Julian Breucker vagy éppen Hartmut Krech) – mind a zenét, mind a szövegeket –, ezt is az elejétől kezdve így terveztétek, hogy nem vesztek részt a dalírási folyamatban?

Tetzel: Nem, de nekünk kevésbé van időnk dalokat írni, viszont mivel fantasztikus producerekkel dolgozunk együtt, így hasonló lesz a helyzet a második album esetében is. Többen is dolgoztak a dalokon, írták a zenét, szövegeket, mi pedig rögzítjük őket a stúdióban és előadjuk őket a koncerteken. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy mi nem lennénk eléggé kreatívak ahhoz, hogy beszálljunk a dalírásba és igen, kicsit furcsa lehet az, mikor a produkciós csapat tagjainak neve szerepel a daloknál és nem a miénk – ezen is változtatni szeretnénk majd a jövőben.

Tetzel, a másik bandád, a melodikus death/pagan/black metalt játszó Asenblut is új lemezzel jelentkezik, ugyancsak idén augusztusban. Tudnál bővebb információkkal szolgálni ezzel kapcsolatban?

Tetzel: Igen, augusztus 2-án jelenik meg a banda ötödik lemeze Entfesselt címmel – egy kicsit korábban, mint az új All for Metal. Utána szeptemberben tervezünk egy főként német-osztrák állomásokból álló turnét és fogunk játszani az idei Wacken fesztiválon is. Véleményem szerint nagyon jó lemez lett, amennyiben szereted az Amon Amarth-ot, semmiképp se hagyd ki!

Eddig két nagyon látványos és impozáns koncertet adtatok Budapesten és gondolom a többi turnéállomáson is. Nagyon jó lenne, ha a következő Európai-turnétok már egy headline turné lenne és Magyarországra is teljes műsorral jönnétek.

Antonio: Igen, nagyon jó lenne, de nem hiszem (nevet). Egy viszonylag friss, új banda vagyunk, kb. 8 hónapja turnézunk, eddig vendégzenekarként. Valóban nagyon jó lenne egy headline turné, de szerintem attól még messzebb vagyunk – az azért már komolyabb szervezést igényel és van benne rizikó is.

Tetzel: Igen, megvan benne a rizikó is. Eddig kb. 40-50 koncertet adtunk és ez valóban soknak tűnhet ilyen viszonylag rövid időtartam alatt. Nagyon hálásak vagyunk, hogy az eddigi bulik remekül sikerültek, a közönség imád minket, nagyon jók a visszajelzések – ma is rengeteg magyar rajongó jött vissza megnézni minket a tavaly szeptemberi koncert után, amit nagyon köszönünk! De egy headline turné megszervezése úgy, hogy az ne legyen veszteséges, az egy másik helyzet – rengeteg pénzbe kerül, turnébuszt bérelni, a csapatot összeszedni, utaztatni, akik nap mint nap felelősek a produkció minőségéért, kinézni a megfelelő koncerthelyszíneket. Mikor elérünk oda, hogy kb. folyamatosan 500 főnek tudunk játszani a helyszíneken, akkor visszatérhetünk az esetleges headline turnéra. Nagyon örülünk, hogy egyre nagyobb közönségek előtt játszhatunk és egyre jobb reakciókat kapunk a rajongóktól, de mint egy friss, új banda, „ki kell várnunk a sorunkat”, míg eljutunk a főbanda pozícióba egy turnén. Úgy gondolom, hogy ez elsődlegesen idő kérdése, úgyhogy türelem! (nevet)

Kik inspiráltak benneteket, akár egyéni zenészeket, akár bandákat nézve?

Antonio: Tinédzser koromban nagyon sok Aerosmith-t, Guns N’ Rosest énekeltem, az egyik kedvenc bandám a Sonata Arctica volt és nagyon örülök, hogy valóra vált az egyik álmom, mikor tavaly az Induction zenekart kiegészítve a Sonata Arcticával turnézhattam együtt. Folyamatosan próbálom fejleszteni az énektudásomat, főleg azokat a részeket, melyekben kevésbé vagyok jó.

Tetzel: Antonio egy bitang jó énekes és nagyon szerény. Ez egy jó párosítás. Én elsődlegesen a jó frontembereket kedvelem, mint például Bruce Dickinson, akinél mindig izzik az energia, a levegő a színpadon. Ahogy ő maga is mondta, nem az első sornak lépsz fel elsődlegesen, mert ők már miattad jöttek a koncertre, hanem azoknak, akik az utolsó sorokban, a sarokban álldogálnak egy sörrel a kezükben, vagy éppen akiket csak a barátaik rángattak el a koncertre, de valójában ő a háta közepére sem kívánja az egészet. Az ő érdeklődésüknek a felkeltése, megragadása a nem semmi és nagyon tetszik ez a hozzáállás Bruce-tól, így én is minden este így futok neki egy-egy bulinak. Persze, nem fogsz mindenkinek tetszeni, nem fogsz tudni mindenkit megnyerni egy koncerten, de az a lényeg, hogy minél több embert tudjál megszólítani. Nálam ugyanez a helyzet mind az All for Metallal, mind az Asenbluttal. Utóbbi banda hangvétele valamelyest komolyabb, komorabb, de a koncerteken legfőképp szórakoztatni szeretnénk a közönséget.

Befejezésül üzennétek valamit a magyar rajongóknak így a koncert után?

Antonio: Sziasztok! Nagyon köszönjük, hogy ennyien eljöttetek a mai koncertre is a tavalyi Wind Rose-os buli után és nagyon jólesik, hogy egyre több rajongót látunk All for Metalos pólóban, pulóverben a koncerteken! Nagyon szépen köszönjük a rengeteg támogatást és nagyon reméljük, hogy minél hamarabb vissza tudunk jönni hozzátok, mert szeretjük Magyarországot és a magyar embereket!

Tetzel: Az én üzenetem pedig az lenne, hogy bárki, aki hozni fog nekem egy jó lángost a következő magyar koncertünkre, az egy nagy ölelésben részesül! (nevetünk) Szeretünk benneteket!

Mind a felvétel indítása előtt és itt is beszélgettünk még egy kicsit a srácokkal egyéb dolgokról, nagyon közvetlenek, jó fejek voltak végig annak ellenére, hogy ez már a koncertek után történt. Nagyon élveztem az interjút!

Köszönjük a lehetőséget Isis Kolumbuchi turnémenedzsernek, Antonio Calanna és Tim „Tetzel” Schmidt énekeseknek, az AFM/Reigning Phoenix Music Records-nak és az egész All for Metal csapatnak!

Képek, fotók: All for Metal hivatalos facebook-oldal

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.