Lidérc – Profán Mystérium (2024)

Fémforgács

Amikor 2021-ben megjelent a Lepra/Niedergang/Infectus szerelem gyermeke, a Lidérc zenekar első EP-je, már tudtam hogy egy nagyon különleges és morbid hangvételű társaság alakult meg. Nagy kihívásnak is veszem, hogy egy ilyen beteg, de mégis intelligens anyagról írhatok. A magyarországi black metal zenei kör talán nem is lenne ennyire egyedi, hanem lennének olyan zenekarok mint például az Inner Awakening Circle projektjei (Lepra, Niedergang, Dunkelheit és társaik). Ezek a zenekarok meggyőződése az antikozmikus mágiát, az igazi sátánizmust képviselik. Nincs ezzel másképpen a baráti összeesküvésben fogant Lidérc sem, csak ők ezt a meggyőződésüket egy morbid, középkori boszorkányságban fogant koncepcióban képviselik. Nagyon megnyerő számomra a magyar nyelv használata, mely plusz egyediséget ad zenéjüknek.

Egy dallamos, akusztikus kezdéssel indul a Bacchanalia című dal, mely átvált beteg, és gyors black metal darálásba. Meglepő, és nagyon tetszik a szólók használata, nem egysíkú így az összkép, hanem hangulatos (Mondjuk nem ért meglepetés, mert Whisper a Niedergangban is nagyon egyedien kezeli a hangszerét). A Zsarátnok című dalban tovább folytatódik a pokoljárás, szintén egy gyors tétel telerakva hangulatos szólókkal, gitártémákkal. Több helyen az orosz Dominus Ira jut eszembe, ha már hasonlítási alapot kellene írni. Az ő világuk is egyszerre beteg, és zseniálisan profi. Ennyire állat riffeket nem mindenki képes magából kicsikarni! A Lepra énekes Come listhius hangja meg tetőzi a gyűlölet orgazmust.

Az Elkárhozottak nóta nekem a kedvencem eddig a lemezről, a boszorkány üldözésekről szól talán a dal. Szintén egy bivalyerős, gyors, morbid és hangulatos halmaz, melyben remekül megfér a dallam és a beteges riff-áradat. Az Ekpyrosis egy lassabban kezdődő tétel, csak fokozatosan gyorsul be,és jellemző rá a középtempó. Itt végre már hallom a basszusgitárt is meggyőzően búgni a háttérben. Itt a legbetegebb Listhius hangja, ahogy az arcunkba fröcsögi istenkáromlásait.A dal szerintem az első Lepra lemezre is simán elfért volna. Picit lazábban kezdődik a Tövisliget nóta, de ez csak egy látszat, mert természetesen ezt is megtöri a brutál black metal pusztítás. Whisper egy igazi géniusz, az érződik hogy ő hozta a zenei alapok nagy részét! A dal vége is egy picit lazább, de pont belefér a Lidérc koncepciójába.

Az utolsó nóta a Caprineus is egy nagyon hangulatos tétel, itt az énekes a Leprából is ismert suttogó hangját is hozza, nem találok szavakat.Ezt a lemezt hallani kell. Picit a dalszövegekről szeretnék írni még, hát elég egyedi és szokatlan stílusban íródtak.Kétlem hogy a sorokat minden ember értelmezni tudja, és megérti.Ezt hívják művészetnek, és a Lidérc művészete folklórral átitatott ördög művészet. Zseniális, számomra egyértelműen az év lemeze. Ráadásul olyan zenészektől, kiknek munkásságát évek óta figyelem, követem! A borító és a booklet is zseniális, Grafit és hamu a megszokott minőséget, és hangulatot adja ehhez az istenkáromló anyaghoz. CD-n a Sun And Moon, kazettán pedig a Total Darkness Propaganda fogja terjeszteni. Egy vinyl példányra már most vevő lennék!
Kötelező, szarvakat fel!

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.