Búcsúznak a zenésztársak Vitalij Kuprijtól

Hard Rock Magazin

49 éves korában, tragikus hirtelenséggel távozott az élők sorából Vitalij Kuprij neoklasszikus zongoraművész, aki gazdag szólópályafutása mellett a Trans-Siberian Orchestra, Greg Howe, a Ring Of Fire, az Artension, a Circle Of Sanity, a 2CELLOS és a Ferrigno•Leal•Kuprij billentyűse is volt. 

Egyes források szerint hirtelen szívmegállás vitte el az ukrán-amerikai Vitalij Kuprijt, a klasszikus zenei képzettségű virtuóz billentyűst. Halálhírét régi barátja, a finn gitáros, dalszerző és producer Lars Eric Mattsson erősítette meg a hét közepén:
„Nagyon szomorú hírre ébredtem ma reggel, kedves barátom és mesterem, Vitalij Kuprij tegnap este elhunyt. Az ukrán származású virtuóz Philadelphiában élt, és nemrég tért haza egy újabb, rendkívül sikeres Trans-Siberian Orchestra-turnéról. Több mint 20 éve ismerem és dolgozom Vitalijjal, többször beszélt róla, hogy nálunk Finnországban fogunk horgászni, a zene után ez volt a második szenvedélye. Több közös felvételt készítettünk és a lemezkiadómnál, a Lion Musicnál több lemeze is megjelent, köztük szólóalbumai és az Artension anyaga. Nagyon fogsz hiányozni, barátom!”
A Trans-Siberian Orchestra az alábbi közleményt adta ki: „Mély szomorúsággal tudatjuk, hogy kedves barátunk és zenekari társunk, Vitalij Kuprij elhunyt. Világhírű klasszikus zongorista és zeneszerző volt, 2010-ben csatlakozott a TSO-hoz, az első ‘Beethoven’s Last Night’-turnéra, és zökkenőmentesen a zenekar szerves részévé vált. Hibátlan és energikus előadásmódja magával ragadta a közönséget, és sokan közülük ugyanúgy megismerték és megszerették őt, mint mi. Zenei képességein túl Vitalij kitűnő sakkozó, szenvedélyes horgász és egy vidám lélek volt, a hiányát mindenki nagyon fogja érezni. Nyugodj békében, Vitalij!”

Az 1974-ben, az ukrajnai Volodarkában született Kuprij hamar nemzetközi elismerést szerzett tehetsége és klasszikus zenei képzettsége révén, miközben váltani tudott a neoklasszikus, progresszív rock és metál világába. 2003-ban az Egyesült Államokban telepedett le, a philadelphiai Curtis School Of Musicon végzett és keresett zenész volt világszerte. Rengeteg lemeze jelent meg, mesterkurzusokat és workshopokat tartott szerte a világban. A játékáról készített internetes videók révén fedezte fel őt a Trans-Siberian Orchestra, így lett a csapat állandó tagja.

Chris Caffery, a TSO egyik vezetője is megemlékezett barátjáról: „A napom a Vitalijról szóló emlékeimmel tel el. Olyan sokan mondtak ki olyan szavakat, amelyeket én is el akartam mondani az érzéseimről. Ő egy igazi gyöngyszem volt, művészetének egyedülálló mestere, az elvesztése összetörte a szívünket. A könnyek mellett azonban a mosolyok megmaradnak, barátom.”
A TSO-tag Georgia Napolitano így búcsúzott: „Amikor 2010-ben találkoztunk, rögtön tudtam, hogy különleges ember vagy, a zene könnyedén áradt a lelkedből, elbűvölő volt nézni téged. Mindig megnevettettél és mindig mosolyt csaltál az arcomra. Próbáltalak meggyőzni, hogy jobb vagyok nálad sakkban, de esélyem sem volt. Szerencsések vagyunk, hogy ismerhettünk téged, és áldottak a hihetetlen tehetségeddel.”
Bob Katsionis (ex-Firewind) így emlékezett: „Amikor a debütáló albuma megjelent, azt hiszem, 19 éves voltam, ő pedig 21. Annyira izgatott és irigy voltam egyszerre, hogy ösztönzést és motivációt adott nekem, hogy gyorsabban és technikásabban játsszak, sokat köszönhetek neki. Az elmúlt években örömmel töltött el, amikor néha tudtam vele beszélgetni. Ma nagyon elszomorított a hír, RIP Maestro VK!”
Bill Hudson (TSO, Doro, Northtale): „Teljesen le vagyok sújtva. Testvérem, példaképem, zenésztársam és a bolygó legjobb billentyűse, 49 évesen itthagyott minket. 2015-ben kezdtünk el együtt dolgozni a TSO-ban, de már évekkel korábban is rajongója voltam. Aztán az a megtiszteltetés ért, hogy csatlakozhattam a szólózenekarához és felvehettem vele legutóbbi albumát, a ’Progression’-t. Utoljára a tavalyi orlandói TSO-koncerten találkoztunk, és örülök, hogy elmentem rá. Szüksége volt egy bőröndre, mert műanyag zsákokban cipelte a cuccait a turnén, és én adtam neki egyet. Te voltál az abszolút legjobb!”

Nyugodj békében, maestro!

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Hard Rock Magazin nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.