A Király Halott – A Tiszta Lap Súlya (2024)

Fémforgács

Első nagylemezével jelentkezett a Nyíregyháza-Budapest tengelyén mozgó pop-metal zenekar, az A Király Halott. Új lemezükhöz behozták a Fish! egykori dobosát, Hámori (Dáci) Dávidot, akivel egyben egy új lendület is érkezett a zenekarba. De, ne rohanjuk ennyire! Nézzük át kicsit a csapat történetét. A zenekar legelső életjeleit 2016-ban mutatta. Megalakulás után nem is kellett sokat várni az első anyagukra, 2017-ban Amíg Élek címmel meg is jelent az első kislemezük és még az év decemberén pedig az első koncertjük is megtörtént, amin hatalmas sikert arattak. Ezután mondhatni csak felfelé kezdet ívelni a karrierjük. 2020-ban elég sokat dolgoztak azon, hogy kitudják adni újabb kislemezüket, aminek az első előfutára A Büszke című számuk volt. Év végére meg is jelent az öt dalt tartalmazó Árván maradt gondolat EP-jük, aminek címadójához klip is készült. Az elmúlt 3-4 évben sok minden változott a zenekar életében. 2022-ben új taggal bővültek Botos (Tupi) Gábor személyében, tavalyi tagcseréjük révén pedig a Fish! soraiból nyolc év után kilépett Hámori (Dáci) Dávid csatlakozott a zenekarhoz és ült be a dobok mögé.

A hírek szerint a srácok már Dáci érkezése előtt elkezdtek dolgozni lemezük anyagán, de tudomásom szerint már az album hivatalos bemutatása előtt Dáci is beszállt az új dalok munkálataiban, aminek eredményeként tavaly szeptemberbe be is mutatták Tűnj el! című dalukat és annak videóját, ami egyben Dáci debütálására is szolgát. Kicsit visszakanyarodva az EP és jelen debütáló lemezükhöz… Észrevehető a két anyag közötti fejlődés. Időközben a srácok is több tapasztalatot szereztek és az elektronikát jobban, nagyobb területen kihasználva minőségi javulás ment végbe zenéjükben. Ezzel egyfajta új irányt is adtak a zenekarnak, ami eddig is jó volt, de ezt most nagyon is eltalálták. Ahogy mondtam, én úgy érzékelem az Árván maradt gondolat óta a zenekar egy hatalmas fejlődésen ment át. A tiszta lap súlya nem tipikus pop-metal „szerelmes dalok”, vagyis végül is szerelmes dalok, csak éppen, az érzés árnyoldalairól szólnak. Hogy mennyire vagyunk a rózsaszín ködben, hogy mennyire toxikus is lehet egy kapcsolat, és mennyire nehéz kijutni belőle, hisz előszeretettel szokták egy ilyen kapcsolatban játszani a se veled, se nélküled szituációt. A szerelmes romantika témája mellett még nagyon sok érzés is felmerül az albumon, mint például a szociális szorongás, tudásunk és a személyünk iránti tisztelet, extázis, hogy ne mástól várjuk a segítséget és ne akasszunk a saját dolgainkat Isten kezébe, illetve a hatalmi nyerészkedés és az egymásra történő ujjmutogatás.

Mindezt egy igazán energikus, fiatalosan lendületes zenét teremtettek, ami sokrétűségével a zenekar alternatív – populáris irányvonalát még jobban felerősíttette, és egyben modernizálta. Alapvető pop-metal, alter-rock vonalaik mellett olyan új stílusjegyek és irányzatok is helyet kaptak az albumon, mint a már említette elektronikus hatások, a funky, vagy a rap, de még a trip-hop vonalát is megkockáztatom. Dalokat direkt nem is akarok kiemelni, mert egyben kell hallgatni az egész korongot. Ha hatásokat kellene mondanom… Kicsit az Architect, a Bring Me The Horizon és talán még a Falling in Reverse felé tudnám sorolni őket, de közbe még sem, mert ott van benne a saját, A Király Halott varázsa és egyedisége, amit hazai csapatoktól eddig nem nagyon, vagy csak elvétve hallott az ember.

Nagyon tetszik a zenekarban annak ellenére, hogy élből hozzá (az átok szóként ható) mainstream dolgokat, mégsem lehet full-mainstreamnek mondani. Zenei megoldásaik, valamint a kicsattanó energiájuk mellé, amit a lemez 34 perc alatt lenyomnak egy elképesztő élményt is adnak, ami nem csak hogy felpörget, de ki is kapcsol. Persze, mondhatni érezhetően jelen vannak a Fish!-féle energiák – ezt mondjuk Dáci dinamikus játéka miatt nem is csodálom – de itt talán még jobban megvan fűszerezve dobtémáinak „csípősebb” ízei, és az elektronikus dallamokkal, valamint azzal, hogy több téma és több műfaj is felbukkan náluk igazán izgalmassá tették első anyagukat. A lemezen egy unalmas pillanat sincs! helyükön vannak a kicsit keményebb dalok is, a slam rész is tökéletesen illeszkednek. Szerintem a 10 dal tökéletesen kivan egyensúlyozva, nem kell több, se kevesebb.

A Király Halott lemeze nem az első ilyesfajta modernebb metal darab. Az év elején például a Mindgate lemezét forgattuk, igaz ők inkább egy kissé keményebb zuzdásabb, de dallamokkal teli vonalon haladnak. Az is igaz, hogy ők csak egy nagy témának szentelték az albumukat, de egy dolog közös a két csapatban. Mégpedig, hogy mind a két zenekar nagyon sok elektronikai dallamok használata a zenéjükben, ami persze számomra pozitív, mert én nagyon csípem az ilyeneket. Számomra nagyon jó látni, hogy kis hazánkba is vannak akik nem csak a „retro” metalcore-t tolják, hanem kreatívan, saját hangzást is csinálnak. A Király halott lassan megkezdi lemezbemutató turnéját. Én csak remél, hogy élőben is ilyen energikus lesz az előadásuk, mint ahogyan ezen az album megszólalnak.

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.