Hamferð – Bálnavadász tragédia

Fémforgács

A Feröer-szigeteki death/doom banda, a Hamferð március 22-én Men Guðs hond er sterk címmel adja ki harmadik lemezét a Metal Blade Records gondozásában. Az album konceptuális narratívája egy tragikus helyi eseményből merít ihletet: az 1915-ös a Feröer-szigeteki bálnavadász katasztrófából. A tragikus esemény a Sandvik nevű faluban történt – ami a zenekar billentyűsének, Esmar Joensennek az otthona. Tizennégy férfi vesztette életét, miközben bálnákat hajtottak partra egy viharos öbölben, amit a falu tehetetlen lakossága a tengerpartról nézett végig. Ennek Ábær című szerzeményükkel állítottak emléket, amire videó is készült:

Az Ábær arról szól, hogy egy evezős csónakban áthajózunk egy hurrikánon, óceáni hullámvölgyeken keresztül, és túléljük azt. A hullámok összecsapnak, a szél és az eső csapkod és marcangol, a halál üdvözöl mindenütt, ahová csak nézünk. Kitartás, melankólia, rettegés, akaraterő, állhatatosság és kétség szövődik minden egyes hangban és szóban.

Hamferð – Men Guðs hond er sterk

(Metal Blade Records)

1. Ábær

2. Rikin

3. Marrusorg

4. Glæman

5. Í hamferð

6. Fendreygar

7. Hvølja

8. Men Guðs hond er sterk

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.