KICSI A BORS, DE ERŐS – EP VÁLOGATÁS #210

Fémforgács

Minden ember szívében van egy féreg, s az szörnyű pusztításba kezd, mihelyt felébred.” (Panait Istrati)

Etessük hát szívünk férgét a doom/shoegaze, anarcho-punk mérgező atmoszférájával, a mitologikus black, a vegan hardcore, a crust/hardcore-punk, d-beat káosz, valamint az epikus heavy / power metal középtempós falatjaival. Gyarapodjatok EP sorozatunk öt újabb „átkával”.

Selqet

A portlandi Selqet zenekar Blood Moon című debütáló EP-jén ősi erők és misztikák élednek újjá. Banda nevüket a skorpiófejű egyiptomi istennőtől kölcsönözték, négy dalos kislemezük pedig a doom metal elemei, a goth rock, a shoegaze súlyosabb oldalai, az anarcho-punkot, melyeknek mérgező atmoszféráját Brenna Sahatjian csellójátékának gyászos hangzásvilága, valamint énekesnőjük Alessandra Genovese szimfonikus énekdallamai, hisztérikus sikolyai, túlvilági monológjai határozza meg. Az egész olyan, mint egy élő istenség születése, vagy inkább születésének előzetese. Remélem ez a banda is egy ilyen istenség lesz… mostanában úgyis hiány van a jó goth / doom, illetve hason szőrű bandákban.

House Of Atreus

Az amerikai House Of Atreus névű metal hordát a Ravnkald ex-énekese, Anxietous Nero hozta létre 2010-ben saját projektjét. A banda neve bármennyire is juttatja eszünkbe a Dűne világát (melyről manapság sokat hallani), sokkal inkább a görög mitológiából táplálkozik. Nero az elmúlt években otthagyta fő zenekarát és most már teljes erővel saját alkotására támaszkodik új társakkal felvértezve. Ugyan a projekt már kitermelt magából két nagylemezt, feltehetően más időszámítás kezdődik náluk, aminek első jeleként a lassan albumnyi hosszúságú Orations EP-t hallgathatjuk meg. Zenei szempontból a banda megtartott valamennyit a black metal gyökerekből, de sokkal közelebb állnak ahhoz, hogy megfeketedett melodikus death metalként hivatkozzunk rájuk. Az EP-n hallható, fél órás dalcsokor a zúzós, de klasszikus heavy/speed metalból táplálkozó riff áradattal büszkélkedhet, melyhez egy kifejetten karcos károgás társul. Tempóban nem lesz hiány, az biztos, de szerencsére a hosszabb dalokat kellően megtördelik galoppozásokkal és nem fulladunk bele a darálóba. Nem véletlenül került a lemez végére egy Running Wild feldolgozás sem, ami szintén a ’80-as évek inspirációként való megjelölését szolgálja. Minden nosztalgia faktor mellett a House Of Atreus EP-je igazán bizalomgerjesztő és azoknak tudom ajánlani, akik kedvelik a múltat, de nem zárkóznak el az extrém, modernebb megoldásoktól sem.

(boymester)

Tisztán a Cél Felé

Vadonatúj két dalos EP-vel jelentkezett a Tisztán a Cél Felé. A több mint 20 éve működő egri hardcore banda legutóbbi albuma, a 2017-es x Thrash x 33 x 00 x volt, tehát a hetekben Partizán / Áldozatok és Hősök címmel kiadott közel 6 és félperces kislemezük nagyon is időszerű. Új EP-jüket Egy megújult felállásban (Demjén Ádám – dob, Dékány Szilveszter – gitár, Hajdú Zoltán – ének, Salamon András – basszus) 2024 elején vették fel. Az igaz, hogy a banda felállása megújult, de zenéjükben továbbra is a jól megszokott straight edge hardcore csapásain haladnak tovább, amiből most sem hiányzik a szókimondó igazság. Partizán című daluk egyfajta politikai jelen – múlt tükör, míg az Áldozatok és Hősök hovatartozásuk, valamint az egri „vegan/krisna” hardcore kör jelenét és múltját taglalja. Tömör kis anyag, amit minden hardcore rajongónak szívesen ajánlok meghallgatásra.

Wizard Death

A Wizard Death egy Indiana-i apa-fia metal duó, akik I Am the Night című debütáló EP-jüket a Witch Mountain két tagja, Kayla Dixon és Rob Wrong segítségével készítették el. Dalaikban az epikus heavy metal / power metal riffei találkoznak a sötét fantasy fikcióival. Három tételes EP-jük simán elmehetne egy King Diamond, Night Demon, vagy Judas Priest mini-lemeznek is. Harsogóan fogós riffek, epikusan menetelős középtempók, teátrális énektémák bő 11 percben, aminek egy unalmas pillanata sincs. Egyszerűen zseniális, amit a metal család, Alex és Tim Kenefic alkotott. Várom a folytatást.

Mass//Reaction

A 2017 óta tevékenykedő budapesti crust/hardcore-punk, d-beat vonalas Mass//Reaction azon csapatok táborát erősítik, akik nagy átlagban 2 évente adnak ki egy-egy új anyagot, de az olyan, hogy két lábbal tapos a földbe. Mostnati Broken Battlements EP-jékkel is ez a helyzet. 12 perces anyagukra összesen öt dal – ebből egy magyar nyelvű – tettek fel, melyek egytől egyig feszesek, pörgősek és patent jól hozzák a svéd crust/d-beat, hardcore-punk iskolapéldáit. Témáikat most is társadalom/politikai ellenállás tüze hajtja, amivel szinte mindent felperzselnek. Annyit még érdemes megemlíteni, hogy az EP-n már a Exterminating Angelből ismert Hámori Benedek énekel, a dalokat pedig ismét a svéd metal mágus, Dan Swanö kevert. Tehát a csalódás kizárt!

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.