Týr – Ezek nem hajmetal balladák

Fémforgács

Battle Ballads címmel április 12-én jelenik meg a Feröer-szigeteki progresszív/folk viking metal banda, a Týr új nagylemeze. A lemez 2019-es Hel albumuknak a folytatása zúzós, szárnyaló, klasszikus díszítésű dalokkal, amelyek vágtató lovak, összecsapó kardok és heves csaták képeit varázsolják. Annyit még elkel mondanom, hogy lemezük Battle Ballads címének semmi köze nincs a nyolcvanas években elterjedt könnyedebb metal dallamokhoz. Minderről Heri Joensen énekes/gitáros így beszélt:

A balladának két változata van. Sokan a hajmetálra gondolnak, ha balladákról van szó. Mi viszont középkori értelemben nézzük a balladákat. Az albumon néhány lágyabb részétől eltekintve nagyon heves heavy metal, némi folkkal és klasszikus hatásokkal megspékelt… minek is mondjam, power metal, viking metal, folk metal dallamokkal fogtok találkozni. A Battle Ballads dallamai és vadsága mesteri ötvözete annak, amit mindig is csináltunk, és továbbra is hű a mennydörgő viking metal szelleméhez.

A lemezről elsőként Axes daluk kapott egy igazán látványos videót.

Mindig szerettem új kihívások elé nézni a metal zenénkben. Személyes szempontból nagyon inspirálónak találom a metalt. Érzelmileg inspirál és boldoggá tesz, ahogy élek. És hogy tudom, hogy olyan hatással lehetünk az emberekre, mint a Savatage és a Blind Guardian. Ilyenkor érzem úgy, sikeresek vagyunk, és ez tovább inspirál, hogy folytassam, és még több dolgot próbáljak ki a zenénkkel. Ezt tettem most is a Battle Ballads dalainak megírásakor. Volt egy alapötletem és ebből készítettem el egy egész dalt. Olyan, mint egy folyamatos dallam, amit aztán részekre szedtem, de mégis folyamatosan jelen vannak a dalok motívumaiban. Elég sokat bíbelődtem ezen, de nagyon elégedett vagyok az eredménnyel. És nem sok zenekar dolgozik így… van ilyen.

Týr – Battle Ballads

(Metal Blade)

1. Hammered

2. Unwandered Ways

3. Dragons Never Die

4. Row

5. Torkils Døtur

6. Vælkomnir Føroyingar

7. Hangman

8. Axes

9. Battle Ballad

10. Causa Latronum Normannorum

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.