North Sea Echoes – „Felhő a hold mögött”

Hard Rock Magazin

Új projektben egyesítette erejét a Fates Warning két fő egyénisége, Jim Matheos gitáros és Ray Alder énekes. Az új formáció a North Sea Echoes nevet kapta, az első dal, az Open Book a kezdet és a vég témakörét járja körbe.

A North Sea Echoes debütáló albumán, a ’Really Good Terrible Things’-en a progresszív metál úttörőjének, a Fates Warningnak két tagja, Ray Alder és Jim Matheos egy friss zenei utazásra invitálja a hallgatót. Az első nyilvánosságra került dal, az Open Book indítja a lemezt, és egyben ez az első dal, amit összeraktak a lemezhez. Jim Matheos úgy érezte, hogy „Ray dalszövege, amely a kezdet és a vég témakörét járja körbe, kellő lendületet adott a folytatáshoz”, Alder pedig hozzátette: A »we’re a cloud behind the moon« [egy felhő vagyunk a hold mögött] sor arra utal, hogy alapvetően mindannyiunk léte képtelenség, és mégis itt vagyunk. És addig folytatjuk, amíg csak bírjuk. Az elkerülhetetlen bekövetkeztéről beszélek.”

„Az album dalaiban Matheos és Alder végig azt a fajta kísérteties melankóliát idézi fel, amelyet a Fates Warning-rajongók könnyedén felismernek – mondta Jeff Wagner, a ’Destination Onward’ című Fates Warning-könyv szerzője. – Bár itt máshogyan közelítenek a dalszerzés felé, az énekes részeket körülöleli egyfajta nosztalgikus szomorúság, míg a gitársávok úgy fonódnak egymásba, hogy azt álomszerűnek érezzük. E zenei utazások néha gyönyörű, néha pedig kísérteties helyekre repítenek el.”

Matheos és Alder rögtön a Fates Warning ’Long Day Good Night’ című albumának elkészülte után kezdtek el beszélgetni az újbóli közös munkáról. „Csak azt nem tudtuk, hogy mit, mikor, és hol fogjuk folytatni – mondta Matheos. – Elkezdtem dolgozni egy másik Tuesday The Sky-lemezen, ami egy ambient, főleg instrumentális, kedvtelésből készített projektem, de már az első daloknál úgy éreztem, hogy ezek inkább énekre vannak kihegyezve. Ray és én már csináltunk valami hasonlót a ’Long Day Good Night’ lemez When Winter Falls című dalában, amelynek végeredménye mindkettőnknek nagyon tetszett, ezért megkérdeztem tőle, hogy lenne-e kedve egy egész lemezt csinálni hasonló megközelítéssel.”

A ’Really Good Terrible Things’ produceri feladatait Jim Matheos vállalta magára, míg a borítót Simon Ward (Kings Of Mercia, Marillion) készítette. Az album máris előrendelhető a hazai forgalmazóknál tengerkék és fekete vinylen, valamint digipak CD-n.

’Really Good Terrible Things’ dallista:

01. Open Book
02. Flowers In Decay
03. Unmoved
04. Throwing Stones
05. Empty
06. The Mission
07. Where I’m From
08. We Move Around The Sun
09. Touch The Sky
10. No Maps

North Sea Echoes

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Hard Rock Magazin nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.