KICSI A BORS, DE ERŐS – EP VÁLOGATÁS #205

Fémforgács

A 2024-es év első EP válogatásában a gyilkosabb, azaz a death metal műfaj és annak mellékágainak kedvelőinek kedvezünk, amit a kis szónikusan zajos cybergrind borzalmas lüktetéseivel törünk meg. Mindenki itt van? …kezdődhet is a gyilkolás!

Rigorist

Első demójával jelentkezett a Mephitic Grave és a Gutted egyes tagjai alkotta Rigorist. A trió klasszikus OSDM-ben utazik, és három számot tartalmazó Demo ’23 kiadványuk dalait leginkább a holland, valamint az USA vonal kriptaszagú táptalajágól nevelték ki. Középtempósan síkáló riffek, egy-egy agresszívabb tempók, némileg visszafogott szólók és gyors, intenzív d-beatek. A recept most is jól működik, aminek az eredménye azonnali halál.

Soul Incursion

Finnország azon részéről, ahonnan a Soul Incursion származik az évnek ezen szakában kevesebb, mint nyolc órányi napfény jut. Bár nem tudom, hogy ez mennyire is befolyásolná komor hangulatú, de mégis kellően dallamos death metal zenéjüket, amit Eternal Darkness című EP-jükön kínálnak nekünk… szerintem semennyire, de ez mindegy is. A csapatnak egyébként ez az első EP-je, amit egy két dalos maxi-anyag előzött meg 2021 végén. Zenéjükre leginkább a finn death metal éra másod generációs vonalának lendületes heavy, valamint thrash riffekkel megspanolt brutális és egyben gonosz harcigépezetének csapazajai jellemzőek. Ez EP-jükre felkerült 5 dalban épp úgy meg vannak az old-school death nyersességei, mint a melo-death dallamosága és technikás megoldásai, amik leginkább a zúzosabban zakatoló metalosabb részek, és finom szólóik terén domborodnak ki. Így kell jó death metalt csinálni.

CHOP CHOP CHOP CHOP CHOP CHOP CHOP

A New Haven-i CHOP CHOP CHOP CHOP CHOP CHOP CHOP ez meglehetősen bizarr, zajos cybergrind, powerviolence, noisecore, noisegrind formáció, ami mögött egy Chop7times nevű titokzatos alak áll. A formáció eddig 4 nagylemezt és 5 EP- tudhat magáénak, valamint néhány live albumot és split-et. EP-inek sora közül a legutóbbi a két rövid, de annál zajosabb tételt tartalmazó Insects Are Crawling All Over My Body, ami némi monológ szöveg után egyből bele is kezd idegrendszerünk durva, nyers, szónikus rombolásába. Lelassított basszusok, koherens, jól időzítette grind-aprítások és erősen mazochista extrémitás, ami jellemzi a munkáját. Az 5 perc hosszúságú anyag elég is, hogy eretvágjak magamon. Ez nem az én zeném, de biztos talál magának ez efféle zaj terrort élvező füleket.

Locus Amoenus

Első EP-jét adta ki a holland egyszemélyes funeral / blackened-doom entitás, a Locus Amoenus. A korábban a Förtvivlan, Extermination, Draugur, Gestalte és Hekel soraiból ismert Misaer 2015 óta működteti kellően borongós, gyászos hangulatú projektjét, amivel eddig két nagylemezt adott ki, EP tekintetében, ahogyan említettem ez az első. t Gloem Heil címet kapott anyagán három megfeketedett, komor atmoszférájú tétel kapott közel 34 percben. Ez idő épp elég arra, hogy mélyen alá merüljünk zenéjének lassú sodrású, rideg, sivár érzelmeket közvetítő világába. Ám ennek a világnak a jellemző halálszaga mellett meg van a lenyűgöző varázs is, mégpedig az újjászületés, ami az elkerülhetetlen vég meddő csíráiból szökkennek ki.

Crente

A Crente egy brazil zenekar nevük a portugál Hívő szóból ered, ami jóltükrözi az „extrém gospel zenéről” szóló önleírásukat. A 2022-ben grindcoreként induló banda gyorsan átváltott a death/thrash metal műfajára és ennek a szellemében adták ki 2022 szeptemberében Analects című debüt-lemezüket, majd a nemrégiben megjelent két dalos Carni​ç​a / Buried Tomorrow mini-lemezüket. Dalaikban bőven túllépnek az extrém zenei alműfajokon, a death és a thrash metal elemeit nagy befolyással volt rájuk a modern groove matal, valamint a progresszív-death vonalai, melyekkel ötvözetével alakították ki saját pusztító hangzásukat.

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.