Sárga bögre, görbe bögre (The Aristocrats a Barba Negrában)

Fémkereső

Az év talán levárósabb bulija volt részemről. És most megfázás sem gyengítette az élményt, ahogy 4 éve az A38-on. Az Arisztokraták hatalmasat muzsikáltak, a jókedvükkel-humorukkal derűt fakasztottak, elláttak egy hónapra való tartalékenergiával – hazatérve feldaraboltam és tűzre dobtam a gitáromat…

A zenekar falragaszok útján kérte a közönséget, ne fotózzon, ne videózon, inkább élvezze a koncertet. Én ezt tiszteletben tartottam.

Szóval eleve nagy öröm volt, hogy nincs előzenekar. Az eseményoldalon kicsit kevesebb, mint 250-en jelezték résztvételüket, újabb jó pont, ráadásul korai, 20 órás kezdés. Arra számítottam, nem kell majd túlságosan nagy erőket bevetnem parkolóhelyet keresni – erre zseblámpás úriemberek irányították a forgalmat a helyszínen és meglepően sokan gyülekeztek 19 óra után. Na, ennyien szeretik őket?!, egyfelől öröm, másfelől oda az intim hangulatnak, gondoltam. Amikor a kapunál a biztonságis úriember közölte, hogy fáradjak még tovább a távolabbi (20 méter) bejárathoz, leesett, hogy itt másik koncert is készülődik a nagysátorban – fél füllel hallottam, ahogy valaki elejti: Bikini. Na, szegény Lukács Peta, lemarad egy zseniális koncertről, miközben… – pikirtkedtem magamban.

Összejöttünk azért legalább félezren a kissátorban is, majd’ teltház. Guthrie Govan gitáros, Bryan Beller basszeros és Marco Minnemann dobos felsőligás triója a jazzes-improvizatív-érzelemgazdag-fúziós rock-metál zenék kedvelőit messze földről idecsábította. Aki ott volt a 2019-es A38-as koncerten, tuti most sem hagyta ki őket!

Két(!!!) órát muzsikáltak, a főműsor 105 perc volt, arra aztán ráhúztak még, de mindenki bírta volna tovább is – frenetikus volt. A hamarosan érkező új albumról vagy 5 szerzeményt is előadtak, ez ám a merészség – vagyis a tulajdonképpeni egyetlen helyes hozzáállás –, de visszakanyarodtak egészen az első lemezhez is.

Bryan és Marco konferáltak főleg felváltva, röpködtek a magyar „Sziasztok!”, „Jó estét!” „Köszönöm”, „Egészségedre!” kifejezések – lásd Marco érintettségét. Hármuk a nagybetűs ZENE egyik megtestesülése – a hangszereikkel kommunikálnak. Mikor meg a szájukkal, akkor irtó vicces történetekkel, anekdotákkal szórakoztatnak minket, s egy-egy dal megírásának háttérsztoriját is ecsetelik – Guthrie pl. a lemezborítós rendőrpingvinről értekezett sokat, Bryan meg arról az esetről, amikor ellopták a basszgitárját – de aztán bilincs csattant pár nap múlva a tolvajok csuklóján.

aristofreezea2818774629_10.jpg

Marco 7 perces (mértem) dobszólója minden volt csak nem unalmas – ehhez hasonló minősséget korábban is csak tőle, valamint Terry Bozzio önálló estjein és Dave Lombardo Philm-koncertjén tapasztaltam, élveztem.

Ja, és a humoruk nemcsak verbális, de zenei is, Marco egy zöld békaszerű valamit is sokat brekegtetett a mikijébe, Bryan meg egy gumicsirkét szólaltatott meg többször is előszeretettel – összhangban épp a zenével. A közönséggel olyan természetes könnyedséggel kommunikáltak, mintha családtagokkal tennék, a 3 tételben előadott „Fucked Up”-dalcsokorhoz 3 hallgató számolhatott be nekik stb. „A magyar kártya kijátszása” ezúttal a lehető legjobb és legidevalóbb volt, mikor a „sárga bögre, görbe bögre” nyelvtörőt süvöltötte az ütemekre a közönség. Igazi Mókamiki ez a Marco gyerek!

Derű, elmondhatatlan zenei tudás – és alázat, kedvesség és emberi közvetlenség – az igazán nagyok sajátja!

Aki itt volt, tuti, hogy legközelebb is eljön! – Legyen minél hamarabb!

THE DEFROST TOUR. EUROPE 2023
The Aristocrats (US)
Budapest, Barba Negra Blue Stage, 2023. november 4.
Belépőjegy ára: 6990/7990/8990/9990 Ft

aristoplakat_2_n.jpg

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémkereső nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.