KICSI A BORS, DE ERŐS – EP VÁLOGATÁS #188

Fémforgács

EP sorozatunkban öt igen erős, és nem utolsósorban figyelemfelkeltő banda friss anyagait hoztuk el. A paletta most is széles, így remélhetőleg mindenki talál magának megfelelő csemegét.

Shut Away

A COVID alatt alakult kanadai hardcore projekt, a Shut Away bemutatkozó anyagán a ’90-es évek nagyikonjainak (Merauder, Hatebreed, Madball, Mindforce) szellemét idézik meg. Két dalos What Now Cruel World EP-jükön csak úgy feszül az agresszió, az erő, amit minden hardcore rajongók a vérében tud. A valamivel több mint 4 perces anyag tökéletes bemutatkozást nyújt nekik.

New World Man

A tavalyi év során a Pain of Truth, Mindforce, Life’s Question és a Regulate egyes tagjai álltak össze, hogy New World Man néven egy bitang jó crossover thrash bandát hívjanak életre. Pont egy éve saját nevük alatta adták ki tüzesen perzselő debütáló EP-jüket, amit a most megjelent The Beast Is Back anyagukkal folytatnak. Mint is mondjak… a valamivel több mint fél perces Intro közjátékuk után 4 igencsak magas energiákon pörgő, a ’90-es évek ősi, koszos és zsíros energiáival hizlalt dal került fel, amiben egy percnyi pihenő sincs. A kifulladásig tolják a műfaj számomra megunhatatlan, és egyben imádott nyerseségét.

Phantom Druid

A holland metaléra két jeles alakja, Tjeerd de Jong (Stone In Egypt, Doubts About Waking, Howling Universe) és Bob Bagchus (ex-Asphyx) alkotta tradicionális doom metal vonalas Phantom Druid szeptember 1-jén hozta ki The Inner Landscapes Of Death névre hallgató vadonatúj EP-jét. Anyagukra négy lassú sodrású, mély, monolit riffekkel és hosszan tekert éteri szólókkal felvértezett dal került fel, melyek egytől egyig követik a Cathedral, a Black Sabbath, az Electric Wizard, a Trouble és a Pentagram iskolapéldáit… Igaz, ő maguk is iskolapéldának tekinthetőek. A lényeg, hogy riffeik most is változatosak, erősek, és ami legfőbb dallamosak, melyekkel minden bizonnyal sok-sok doom rajongónak szereznek nagy örömet.

Visionless Humanity

Második EP-jével jelentkezett a hazai death metal frontját erősítő Visionless Humanity. Három dalos Láncok című kislemezüket hallgatva azt mondanám, hogy srácok a nem a klasszikus értelembe vett death metal vonalán, ha nem inkább a finn melo-death (A Lie Nation, Omnium Gatherum, stb…) modernebb, dallamokkal és feszes groove ritmusokkal megspékelt hangulatát hozzák. Ennek megfelelően a keménység, a dinamikai és a lüktetés 100%-ban adott náluk, és technikai tudásban sem szenvednek hiányt. Dalaikban az emberi sors, vagy inkább a rabszolga hétköznapok tragikus kérdéseit feszegetve keresnek válaszokat, vagy épp kínálnak útmutatást.

Drune

Egy közel 30 perces földöntúli, fullasztóan lassú utazást élhetünk át a Denver-i Drune két tételes Drown című EP-jén. Ahogyan kislemezük címe is sejtetni engedi, itt csak is súlyos post-sludge és blackened/doom témákra számíthatunk, amiket szinte az öröklétig húznak el és raktak tele a pszichénket romboló zord atmoszférájú – lo-fi hangzású – sivatagos fuzz ihletésű dallamokkal. Az egész gy szól, mintha egy mély moraj lenne, ami egy halott tó meddő méhéből lüktetve korbácsolja fel vizének fekete, halált adó végzetes hullámait.

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.