Tailgunner: Guns for Hire (2023)

rattlead.hu

Ötből négy metalrajongó a Tailgunner nevét látva – ha nem ismeri az általuk játszott muzsikát – nagy valószínűséggel az Iron Maidenre asszociál, úgy képzeli, hogy a szintén Nagy-Britanniából származó csapat Steve Harrisék szellemi örökségét ápolja, hozzájuk nagyon hasonló zenét játszik. Nos, szerencsére nem így van. 

Thomas Hewson basszusgitáros 2018 nyarán azzal a szándékkal hagyta ott előző együttesét, hogy egy olyan, tisztán heavy metal bandát hozzon össze, amelynek képe gyerekkora óta ott élt a fejében. Csaknem két évig tartott, amíg megtalálta ehhez a megfelelő zenésztársakat, elsőként Craig Cairnst, a Midnight Prophecy akkori énekesét, akit először akkor hallott, amikor az a Maiden 22 Acacia Avenue-ját adta elő. „Amint a dal véget ért, azonnal tudtam, hogy vagy ő lesz a Tailgunner frontembere, vagy senki más. Craig akkor jött rá, hogy komolyan gondolom ezt, amikor egész Angliát átutaztam azért, hogy élőben lássam, halljam őt” – emlékezett Hewson. (Cairns végül nemcsak neki mondott igent, hanem a német power metal csapat, az Induction főnökének, Tim Hansennek is, aki ugye a Gamma Ray és a Helloween szellemi vezérének, Kai Hansennek a fia.)

A hamarosan feloszló Midnight Prophecy-ből Hewsonnak még egy embert, a dobos Sam Caldwellt is sikerült leigazolnia. S minthogy akkor már két gitárost – Patrick van der Völleringet és Zach Salvinit – is a csapatban tudhatott, a Tailgunner maximális sebességfokozatra kapcsolhatott. 2022-ben jelent meg Crashdive című EP-jük, amelynek négy dala aztán idei, bemutatkozó nagylemezükre is felkerült.  

Hewson együttesét szimpla heavy metal csapatnak tartja, amelynek muzsikájában speed tempók és old school power metal ízek is helyet kaptak. A zenekar fő inspirációjaként olyan bandákat nevez meg, mint a Helloween, az Iron Maiden, a Megadeth, King Diamond és a Judas Priest.

A Guns for Hire felvételeire 2021 telén, egy, a 19. században, viktoriánus stílusban épült kápolnában került sor, amit egy temető vett körül. „A dalok többségét éjszaka, az oltárnál rögzítettük, és világításként kizárólag gyertyákat használtunk” – idézi fel a basszusgitáros az anyag megszületésének körülményeit. A tíz nótát Olof Wikstrand, az Enforcer frontembere keverte és maszterizálta, ami a csapat részéről tökéletes választásnak bizonyult. 

„Oloffal első ízben négy évvel ezelőtt, egy Enforcer buli alkalmával találkoztam – meséli Hewson. – Tudtam, hogy hangmérnökként is dolgozik, és már akkor leveleztünk arról, hogy egyszer közösen kellene dolgoznunk, amikor még nem is volt zenekarom. Nagyon fontos volt számomra, hogy ő is benne legyen a projektben. Az elmúlt 10-15 évben megerősödő old school heavy metal színtér egyfajta keresztapjaként tekintek rá, az Enforcer lemezek, különösen a From Beyond és a Live By Fire – 2 hangzását pedig mesterműnek tartom.”

Nos, a Tailgunner sem az Iron Maident, sem az Enforcert nem majmolja, és személyes véleményem, hogy a Guns for Hire jobb anyag, mint Wikstrandék idei alkotása, a sokak által dicsért Nostalgia. Először is, Cairns hangja nyomokban sem hasonlít akár Dickinson, akár OW orgánumára. Másrészt a hangzás, a tempók és énektémák sem hozhatók fedésbe a Vasszűz alkotásaival. Harmadrészt, Hewsonék az Enforcerénél gyorsabb és keményebb muzsikát tolnak, nem utolsó sorban pedig számomra itt több az ötpontos szerzemény, mint a Svéd Nosztalgikusok idei albumán. 

Elsőként a címadó nóta refrénje ragad meg bennem, majd a White Death speedelése sodor magával. Még mindig magas sebességfokozatban, a Futures Lost is remek refrénnel állít maga mellé. A New Horizons izgalmasan indul a pörgő gitártémával, a főtéma pedig talán az egész album legjobbja. A szólórészt is szépen elvariálgatják, úgyhogy mindezek miatt nálam maga a dal is a lemez csúcspontjának számít.

Ígéretes, meggyőző bemutatkozás a Guns for Hire, amit hallva élőben is szívesen megnézném őket. Pláne, hogy Patrick van der Völlering helyett ma már egy hölgy, Rhea Thompson a csapat második gitárosa. 🙂 Eddig valószínűleg kevesen hallottak a Tailgunnerről, ezért azt javaslom, az irányzat kedvelői bátran tegyenek próbát az angol heavy/speed formáció debüt albumával! Erős négyes.

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) rattlead.hu nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.