Innerverse – Instrumentáltól távolodva

Fémforgács

A szeptember 1-jei RIFF-es koncert kapcsán /Ciconia (ESP) és Béton Brut (HUN)/ a csapat ajánlotta fel, hogy mi lenne, ha a buli felvezetéseként interjúznánk egyet valamennyi szereplővel. Nos a tegnapi Béton Brut interjú után most az Innerverse válaszolt a kérdéseinkre.

A Bandcamp oldalatokon így mutatkoztok be: “Az Innerverse egy olyan hely, ahol bárki elveszhet a gondolatok és érzések között.” Ez elég különleges meghatározás, főleg, ha a folytatást is hozzávesszük. Meséljetek, hogyan alakult meg a banda 2018-ban és mik történtek azóta?

A zenekar először csak sima zenélgetésnek indult, Levivel és Ádámmal, akik ekkor barátok és kollégák is voltak. Zenekarrá akkor vált, amikor Zoli, Levi régi zenésztársa is csatlakozott a formációhoz. Kezdetben inkább a djentesebb témák, majd szép lassan egyre inkább a post-metal jellemezte az új ötleteket. 2019-ben vált koncertképessé a felállás, az év végén és 2020 elején megtörténtek az első fellépések. Sajnos a koronavírus, mint mindenki másnak, nekünk is betett. Így hosszú időre kényszerpihenőre mentünk. Ekkor a zenekar koncepcióját újragondolva, úgy döntöttünk, négyes felállásban folytatjuk a zenélést a lezárások után, és Andris személyében meg is találtuk az emberünket. A döntés hátterében az állt, hogy elhagyhassuk a samplereket, és minden hangszer élőben szólalhasson meg. Tavaly felvettük az Inner című számot, majd ez jelent meg idén, mint az új formáció első száma. Visszatérő koncertünk pedig júliusban a Lowland Metal Fesztivál 2023-on volt.

A nevetek – Innerverse – jelentése belső univerzum. Már a 2019-es bemutatkozó hírben is eléggé jól körülírtátok a dalaitokban rejlő, a dalszerzés során felbukkanó, a kezdetektől jelen lévő filozofikus témákat és gondolatokat. Ez azóta is jelen van, ha jól érzem? Honnan jönnek ezek?

Nem biztos, hogy ez a nevünk jelentése, ez csak az egyik megfejtés. Mivel a dalok nagy része instrumentális, ha van is szöveg, vagy ének, az is inkább, mint egy hangszer funkcionál. Először általában a szám magvát adó témákat találjuk ki, majd ezt végtelen variációban elpróbálva, meghallgatva érzünk rá, miről is szól az adott szám. Ha szükségét érezzük szöveggel megtámogatjuk. Mondhatni, a szám magát találja ki, mi csak a folyamat részesei vagyunk.

Maradva még a filozofikus megközelítésnél, érdekelne, hogy ez a zenész léten túl is hangsúlyos az életetekben?

A zenekarban eléggé dominál a mérnöki végzettség, mérnöki szemlélet. Ehhez folyamatosan társul egy analitikus gondolkodás, amely nem feltétlenül csak a dalszerzésnél, de az életben mindenhol jelen van, ami néha segít, néha megnehezíti a dolgokat. Nem azt állítjuk, hogy minden nap az élet értelmén filózunk, de gyakran előfordul, hogy magunkba mélyedve túlgondolunk, túlanalizálunk valamit. Az ilyen helyzetek viszont gyakran szolgáltatnak a zenénkhez is ötleteket.

Idén lett egy elég jelentős változás, hiszen az Inner című dalotokban már ének is van. Ez ha jól vettem ki a bandán belüli átrendeződésről szóló facebook posztjaitokból nem egy egyszeri próbálkozás, hanem az új irány, ugye?

Így van, Andris csatlakozásával, Ádám a dobokról a gitár/billentyű/ének posztra váltott. A korábbi koncertek alapján azt a tanulságot vontuk le, hogy néhol szükség lenne énekre is, mint kapaszkodónak, a témák kavalkádjában, illetve saját magunk miatt szerettük volna, ha minden hangszer/sáv élőben van eljátszva. Ehhez elengedhetetlen volt még egy gitár, és legalább egy billentyűs. Szerencsére Ádám mondhatni kéznél volt, így ezen poszt(ok) helyett inkább új dobost kerestünk, szerencsésen megtalálva Andrist, szintén a zenekar baráti köréből. Nem fogunk a jövőben arra törekedni, hogy minden számban legyen ének, de ahol szükségét érezzük, ott lesz. Ez ugyanúgy egy eszköz/hangszer, ami a rendelkezésünkre áll, de nem szeretnénk túltolni.

Eddig csak dalokat, illetve egy EP-t adtatok ki. Hogy álltok a friss anyagokkal? Várható újabb EP, netán teljes album?

Legalább 4-5 olyan új szám van, amiket próbákon játszunk és nagyrészt kész is vannak, így a jövőben biztosan elvonulunk ezeket felvenni. Bár ma már kevésbé hangsúlyos egy lemez megjelenése, mégis lehet, hogy a következő kiadványunk már az lesz. Ettől függetlenül egy két számot az idén még szeretnénk kiadni, ha más nem single formájában.

Felléptetek a LowLand Feszten. Meséljetek erről! Hogyan jött össze, milyen volt egy ilyen echte metal fesztiválon játszani? Hogy fogadták a ti finomabb, elszállósabb dalaitokat?

Nincs mit veszíteni alapon jelentkeztünk, és a legnagyobb meglepődésünkre, beválogattak minket az élő döntőbe. Sejtettük, hogy talán nem is kicsit fogunk kilógni, de a közönség teljes mértékben támogatóan fogadott, és nagyon jó élmény volt. A zsűritől építő kritikákat kaptunk, ezeket a jövőben szem előtt tartjuk. Illetve teljesen meglepett minket a fesztivál méreteihez képest a professzionális szervezés, utólag is köszönjük a Lowland szervezői csapatnak.

Most hamarosan a spanyol Ciconia meg a hazai Béton Brut társaságában fogtok fellépni a RIFF-ben. Pár szóban foglaljátok össze kérlek, mit kell tudni a két bandáról, illetve miért érdemes elmenni a koncertre!

A Ciconia egy technikás instrumentális post-metal zenekar, korábban mi sem ismertük őket, de igen meggyőző a zenéjük, felkerültek a saját lejátszási listáinkra. Nagyon kíváncsian várjuk, hogyan szólnak élőben, a saját oldaluk beharangozó videói alapján profi produkcióra számíthatunk. A Béton Brut pedig egy ismerős zenekar, szintén remek zenészekkel. Kíváncsian várjuk az első bemutatkozó koncertjüket! Nagyon érdekel minket, hogy fog szólni a noise!

A zenekari átalakulásról már volt szó, de mik a közeljövő további tervei? Illetve érdekelne, hogy milyen céljaitok vannak és hol látjátok a csapatot mondjuk öt év múlva?

Mint azt említettük, szeretnénk az új számokat, valószínűleg egy koncept album formájában kiadni majd jövőre, illetve folyamatosan koncertezni. Értelemszerűen nem a világhírnév a cél, de a hazai post-rock/post-metal körökben szeretnénk egy meghatározó név lenni. Persze a legfontosabb, hogy zenélhessünk, és jól érezzük magunkat. Reméljük öt év múlva, ugyanúgy interjút adunk a következő koncert előtt, hogy mi történt az elmúlt időszakban a zenekarral.

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.