Dymna Lotva – Az elnyomott igazság

Fémforgács

Pár nap és érkezik a fehérorosz post-black/doom metalos Dymna Lotva harmadik lemeze. З​я​м​л​я П​а​д Ч​о​р​н​ы​м​і К​р​ы​л​а​м​і​: К​р​о​ў (The Land Under The Black Wings: Blood) albumuk augusztus 4-én lát napvilágot a Prophecy Productions kiadásban. Dalaik szövegeit fehérorosz mesékre alapozzék, amelyek tele vannak a különböző történelmi archívumokból, valamint folklórból összegyűjtött szomorú beszámolókkal, miközben minden nap újabb borzalmakat követnek el országukban.

A zenekar 2015. november 8-án kelet életre Jauhien Charkasau zeneszerző és Katsiaryna „Nokt Aeon” Mankevich énekesnő által. A szikra, amely fellobbantotta zenéjük tüzét, Szvetlana Alekszandrovna Alekszijevics fehérorosz írónő irodalmi Nobel-díjának híre volt. Ugyanezen a napon a duó megalkotta első dalát, amelyet a csernobili atomkatasztrófa ihletett, és 2016-ban kislemezként adták ki Самотны Чалавечы Голас (A Solitary Human Voice) címmel. Ezt követte ugyanabban az évben első teljes hosszúságú albumuk чорнымі крыламі: Дрыгва. A debütáló album egyben a duó szülőföldjén alapuló konceptuális trilógia első részét is képezte. Másodéves albumukkal, a a 2017-ben megjelent Wormwood (Палын) volt, amely nem szerves része a tervezett trilógiának, de visszatért benne Csernobil témájához.

2020-ban a Dymna Lotva nyíltan támogatta a Lukasenka elleni tüntetéseket. 2021-ben, Lesley Knife énekesnővel közösen készített, To Freedom (Да Волі) daluk miatt egy politikai indíttatású tárgyalását követően hivatalosan betiltották a zenekar összes koncertjét. Nokt Aeon énekesnő kénytelen volt elhagyni az országot, hogy elkerülje a letartóztatást. A duó Ukrajnában szándékozott újra egyesülni, de Oroszország megszállta az országot. Két héttel a háború kitörése után az énekes végül megmenekült az Irpin városában körüli heves harcok elől. Mindkét zenész később újra találkozhatott Lengyelországban.

A zenekarban számos oka van arra, hogy hordozza a lázadás fáklyáját. El kellett menekülniük szülőhazájukból, Fehéroroszországból a politikai üldöztetés és a Lukasenka-diktatúra arra irányuló kísérletei miatt, hogy elítéljék és elnyomják művészetüket. Harmadik albumukon, a Зямля Пад Чорнымі Крыламі: Кроў (The Land Under The Black Wings: Blood) dalaiban továbbra is bánattal és fájdalommal teli dalokat énekelnek az igazságról… az elnyomott igazságról.

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.