KICSI A BORS, DE ERŐS – EP VÁLOGATÁS #182

Fémforgács

E heti EP sorozatunkban öt igencsak figyelemreméltó formáció, zenekar anyagait hoztuk el nektek. Ahogyan megszokhattátok, nyoma sem lesz az unalomnak, inkább most is az izgalmakon és az újdonságon lesz a hangsúly. Egyik ilyen újdonságunk egy friss hazai death/thrash duó, akik a műfaj korai hagyományait éltetik tovább. De lesz itt még egy veszett jó hardcore szupergroup, egy acsarkodó death ‘n’ thrash metallal átitatott grindcore szörnyeteg, misztikus hangulattal átitatott horror folk black és egy különös atmoszférájú banda, aki az emberiség összes gyűlöletét zúdítja ránk.

(Nem az a vér aggódtat, ami kihull, hanem az a gyűlölet, ami kikel belőle.)

Anxiety Collapse

A death/thrash vonalas Dél-Dunántúli Anxiety Collapse egy meglehetősen friss formációnak mondható. Azonban a duót alkotó két zenész már meglehetősen régimotorosoknak számítanak a hazai underground világában. Márkó Zoltán gitáros/basszusgitáros/énekes és Szomorú Tibor „Siska” dobos neve olyan zenekarokból lehet ismerős, mint a SpiritBell, a Detox, a Monument és a WindMill. Két hősünk összetudta a fejét, na meg tudását és egy remek, az amerikai és az európai old-school death és thrash hagyományait ápoló zenekart hívott életre, melynek első kinyilatkoztatását a 4 + 1 feldolgozásdalt tartalmazó, kifinomult dallamokban és kellő brutalitásban gazdag Slavering Ghoul EP-jük formájában tették le elénk. Négy saját számukat egy, amolyan klasszikus megoldású intro – outro keretbe foglalva helyezték el a közel 23 perces bemutatkozó anyagukon, amin ha jól sejtem, a műfaj ’90-es éveiből kiindultan az összes (és azóta is magukba szívott) hatását egybegyúrták. Hogy mit értek ez alatt… a Slayer-es kaszabolásokat, a gyilkos tremoló-nyújtásokat, a német tharsh koszos, katonás meneteléseit (nem hiába a Kreator feldolgozás), a kellően súlyos doomosságot, illetve a Bay-Areai dallamokban dúskáló témáikat. Igaz, hangzásában nem épp egy steril cucc, de higgyétek el, ennek a koszosságnak is meg van a maga ereje.

Under Attack

A Decibel Magazin Flexi sorozatában hozta ki újabb kislemezét a Richmond-i hardcore-punk Under Attack. Akik ismerik bandát azok tudják, hogy olyan csapatok zenészeit tömöríti magába, mint a Municipal Waste, Human Remains, Discordance Axis, Limp Wrist, Suppression és még jó pár formáció. Vagyis egy hardcore szupergroup, akik csak is a pénzért, na meg az örömzenélésért álltak össze és készítették el legújabb 3 dalos Bastards Fucking Bastards EP-jüket, ami közel öt percet vesz el az életünkből. Azonkívül, hogy nagyon fasza kis cucc, túl sok szót nem is érdemes rájuk vesztegetni. Ne feledjétek! Kemény hardcore-punk-ot hallgatunk, simogatást ne várjatok.

Fantom Lung

A kanadai Fantom Lung erőszakos death ‘n’ thrash metallal átitatott grindcore szörnyetegét hozta el nekünk. Abhorrent Entity EP-jük még március közepén jelent meg rajta öt elsöprően pusztító dallal, melyek témáikban, dallamszerkezetükben a klasszikus grind vonalaitól (Terrorizer, Nasum, stb…) a svéd HM-2 riff öklelésig terjednek. Amolyan igazi húrtépő dalok ezek, annyi bennük a nyújtás, a modern groovy metal és az agresszív brutalitás. Mintha csak a skandináv death és a grindcore aranykorában készültek volna.

Chermen’

A Chermen’ egy 2021-ben alakult misztikus hangulatú black metal duó, amelyet a természet és szeretett anyaföldjük babonái, népszokásai ihlettek. Két emberünk A. (Convince) K. (Ostrog) bemutatkozó EP-je, a За п​о​р​о​г​о​м с​н​а / Beyond the threshold of sleep zeneileg a melodikus black metal oldaláról közelíti meg az emberi lélek komor mivoltát, züllött jellemét, amit az anyanyelvükön előadott horror folklór történetikkel és dungeon-synth sejtelmes dallamival díszítenek. Mindezt egy olyan modern felfogásban, filozófiában teszik, ami hidat képez a múlt jelenszerű érzései, sorsszerű ismétlődései között. Dalaik egyfajta sötét korlenyomatnak is felfoghatóak, amelyek valakiben álmokat, míg másokban rémképeket idéznék meg.

Nidare

A Nidare egy atmoszférikus post-black / sludge metal formáció Németországból. A 2019 óta működő női-forntos csapat mikrofonja mögött N., azaz Nicolai Schiele áll, aki az Ast és az Ancst soraiból lehet ismerős. A csapat egyig egy demóval, egy split anyaggal és a tavaly megjelent első nagylemezükkel (Von Wegen) büszkélkedhet. Most Naehe und Flackern EP-jükkel jelentkeztek, amire három erőteljes dal került fel. Dalaik témájukban a gyűlölet érzésével foglalkoznak. Mindezek a társadalom iránti gyűlöletről, vagy az egyéni, személyes érzelmekből faladó kinyilatkoztatásokból fakadnak. Mindezeket nehéz mocsaras atmoszférákba csúsztatott végzetes, több tonnás blackened sludge/doom riffekkel, post diszonanciával, orkán szerűén tomboló black metal arroganciával és ambient hangtónusokkal teszik súlyossá és kellően nyomatékossá. Láss meg egy belső (gonosz) világot, ami belőled fakad.

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.