Történet a dal mögött: Metallica – Nothing Else Matters

Rocknemzedék

A zenekar tagjai James Hetfield, Lars Ulrich és Kirk Hammett írták ezt adalt. Hetfield elmondása szerint egykori barátnőjéről szól, de amikor visszagondol rá, már nem emlékszik, miért írta. Mára már a zenekar csak a rajongóikról szóló dalnak tartja, mert semmi más nem számít, csak a rajongóik.
James Hetfield a zenekar folyamatos turnézását említette ihletőként. A dal egy részét a turnébuszon és számos szállodában írták.
Másik érdekesség: azon kevés Metallica-dalok egyike, ahol Kirk Hammett helyett James Hetfield játszotta a gitárszólót.

Hetfield 2008 decemberében a Mojo magazinnak adott interjút. A Metallica énekese így nyilatkozott: "Arról szól, hogy úton vagy, hiányzik valaki otthonról, de végül úgy történt, olyan sok emberhez kapcsolódott, hogy nem csak két emberről szól, hanem magasabb kapcsolódásról, különböző dologról."

Hetfield hozzátette: "Emlékszem, hogy elmentem a Hells Angels klubházába New Yorkban, és megmutattak nekem egy filmet, amit az egyik elesett testvérről állítottak össze, és a 'Nothing Else Matters'-t játszották. Hűha. Ez sokkal többet jelent annál, minthogy nekem hiányzik a csajom, igaz? Ez a testvériség. A hadseregnek jól jönne ez a dal. Elég erős."
Hetfield a Mojo-nak elmondta, hogy miután megírta ezt a szerelmes balladát, eleinte aggódott, hogy eljátssza-e a zenekar többi tagjának. Elmagyarázta: "Először nem is akartam eljátszani a srácoknak. Azt gondoltam, hogy a Metallica csak mi négyen lehetünk. A dalaink a dolgok lerombolásáról, a headbangelésről, a közönségért való vérontásról szólnak, bármi is legyen az, csak ne a csajokról és a gyors autókról, még akkor is, ha mi ezt szerettük. Tehát  ez a dal akkoriban egy barátnőmről szólt. Elég nagy szám lett belőle."

A Metallica basszusgitárosa, Jason Newsted szerint a dal viszonylagos lágysága miatt a populáris közönség számára is könnyebben befogadható volt, mint a Metallica más anyagai, és új kapukat nyitott meg a zenekar számára. A "Nothing Else Matters" sláger volt azokban az országokban, ahol a zenekar korábban nem járt, és meghívást kapott, hogy fellépjen ezeken az új piacokon. Ez volt a híd a heavy metal műfajon kívüli rajongókhoz.

Metallica - Nothing Else Matters magyarul

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Rocknemzedék nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.