Hobo – ‘Kopaszkutya’-nagykoncert és „új” lemez

Hard Rock Magazin

Több mint 42 évvel Szomjas György kultikus ’Kopaszkutya’ című filmjének bemutatása után – amelynek betiltott filmzenealbuma csak 1993-ban jelenhetett meg – a GrundRecords vinylen újra kiadja az anyagot. Szeptember 22-én „lemezbemutató” koncert a Barba Negrában, az early bird jegyek már el is fogytak!

Hobo prológusa a koncerthez:
„Sok-sok év tartózkodás után meggyőztek, hogy a ’Kopaszkutya’ bakelitlemez megjelenését segítsem egy koncerttel. A dolog nem egyszerű, hiszen akkori társaim közül Kőrös József, Póka Egon és Szénich János már nincs közöttünk.
A filmet nem, de a lemezt 1981-ben betiltották és csak 1993-ban jelent meg. Természetesen nem Egon zenéjével volt bajuk, hiszen egy G-dúr akkord nem lehet reakciós, ám azt máig nem értem, hogy a Tobacco Road esetében mi lehetett a bajuk, hiszen az »A nyomor szült, az út nevelt…« mondatocska az akkor már javában rothadó kapitalizmust bírálta volna, ha megjelenik.
A Tortát pedig az a cukrászati remekmű ihlette, amit a néhai Jancsó Miklós küldött a szintén néhai Aczél György elvtárs születésnapjára, így az ízlétestelen »Verem, verem, verem, majd beleszakadok…«, valamint a pofátlan és cinikus »Belülről kirágnám, mint a fát a féreg…« betette a kaput.
Az album – ha nem is szemétbe, de – mélyhűtőbe került és csak a közönség elmaradhatatlan szeretete mentette meg a fagyhaláltól.
Így most, 43 év után A Grund Records gondozásában más hordozón, bakeliten jelenik meg.
Ezúttal pedig nem fagyban, hanem a vénasszonyok nyarának melegében élőben hangzik majd el a Barba Negrában: »…És majd tortát eszik minden magyar gyerek…«
Ezt 1980-ban írtam és azóta is Önökkel és mai Társaimmal együtt várjuk, mikor lesz a »MAJD«.”

Jegyek kaphatók elővételben a Rock1 honlapján, részletek az esemény Facebook-oldalán.
▲ 4 900 Ft / early bird – ELFOGYOTT!
▲ 5 500 Ft / augusztus 20-ig
▲ 6 500 Ft / szeptember 21-ig
▲ 7 000 Ft / a koncert napján

Kapcsolódó hír, hogy a holnapi ‘Magyar Film Napja‘ alkalmából országszerte vetítésre kerül a mozikban a ‘Kopaszkutya’ digitálisan restaurált változata.

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Hard Rock Magazin nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.