Metalucifer – Heavy Metal Ninja [EP] (2022)

Fémforgács

Igazából a mai napig nem tudtam eldönteni, hogy a klasszikus heavy metalt játszó japán Metalucifer egy poén banda, vagy sem. Bár olyan kortársaik elnézve, mint a Nanowar of Steel, vagy az Alestorm, miért is gondolnám őket poén bandának..? Egyszerűen csak a NWOBHM japán változatát játsszák 1995 óta. A bandát a hazájában; vagy nem csak ott legendásnak mondott black metal horda, a Sabbat énekes/basszusgitárosa Gezol alapította, amolyan mellékprojektként. Időközben egy lendületes old-school vonalú metal bandává nőtte ki magát, ami, vagy aki, eddig nagylemezeiket számolva összesen három metal szörnyet (Heavy Metal Drill, Heavy Metal Chainsaw, Heavy Metal Bulldozer) szabadítottak a világra. Emellett számtalan live, split és válogatáslemezt adtak is és mindössze egy EP-t, ami a a szóban forgó Heavy Metal Ninja kislemezük képében, dupla-lemezes változatban jelent meg 2022. február végén angol és japán nyelvű énekkel az Iron Oxide Records, a Dying Victims Production, valamint a Hells Headbangers kiadók közös gondozásában.

Ahogyan azt fentebb is említettem az EP A-oldalán az angol, a míg a B-oldalon a dalok japán verziói találhatók. Az egészet az Iron Maiden, W.A.S.P.-szerű dallamokra felépítette Born to Play Heavy Metal nótájukkal kezdik, amiben csípőből hozzák a klasszikus NWOBHM stílusérzést. A dal nem csak fő riff-témájában, de Ossiandozer basszusjátékában is egyfajta Steve Harris-féle stílusú dallamosságot, gazdagságot hoz. Ezt követi a címadó Heavy Metal Ninja, ami továbbra is fenntartja az első dalnál említett Iron Maiden-es vonalat, de itt már bevontak némi germán heavy/power/speed ízeket is, melyek leginkább a dal feszesebb témavezetésében és Gezolucifer, aka Gezol, polgári nevén Masaki Tachi visítósabb énektémáiban nyilvánulnak meg.

A harmadikként érkező New Wave Of British Heavy Metal daluk, ahogyan azt a címe is mutatja a NWOBHM stílusa előtti tisztelgésük szimbolikája. Itt mindent hoznak, ami csak a stílustól elvárható… galoppozó témák, ikergitárok, dallam centrikus és legfőbbként epikus hangzatú szólók, na és az az aprócska, kicsit punkos attitűdöt, amiből ez az egész kiindult. Ez a dal egy igazi heavy metal orgia, amire a koronát az ezt követő sebesebb tempójú Heavy Metal Bang Your Heads nőtájukkal teszik fel. Ez már a korszak, a ’80-as évek vége felé dühöngő lázadósabb, tombolósabb speed/thrash ízeit is hozza, amikben heavy metal harcművészeink igazi gyilkos vágtájú tempókat diktálnak. És most képzeletben fordítsátok meg az EP-t, és ugyan ezeket a dalokat hallgassátok meg japánul is. A csalódás kizárt! Szerintem így még jobban szólnak, jobban vágnak, mondhatni igazi szamuráj metal hangulatuk van.

Szóval… Öreg metal rókáknál garantált az extázis, a dühöngés és a metalvilla. Nincs itt semmilyen újító, vagy kísérletező szándék. Csakis zseniális NWOBHM alapú gitár-riffek, fülbemászó dallamok és feszes ritmusokat kaptok. Vagyis igazi HEAVY METAL-t!

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.