Cannibal Corpse, Dark Funeral, Ingested, Stormruler (2023. március 26. Barba Negra Red Stage)

Fémforgács

Egy könnyed parasztreggeli, egy laza edzés, valamint az egyéb vidám vasárnapi móka után a nap pazar befejezést kínálta a Cannibal Corpse koncertje. A Corpsegrinder vezette amerikai halálbrigád legutoljára négy éve, 2019-ben az A38 Hajó volt látható, így nagyon is aktuális volt tőlük, főleg legutóbbi Violence Unimagined (2021) albumuk miatt is egy a szívnek és léleknek egyarát jóleső egészséges mászárlás. Aznapi zúzda patryjára (csillámpónik hiányában) nem kisebb zenekarok, mint a svéd black metal legenda Dark Funeral, a brit death/grind/deathcore aktuálisan tündöklő csillaga, az Ingested és az amerikai fantasy black metal epikus varázslói, a Stormruler kísérték el.

Mire a helyszínre értem már a Stormruler a színpadon volt és éppen első számuk felélnél járva rótták Középfölde epikus tájait. A Jason Asberry énekes/gitáros/basszusgitáros és Jesse Schobel dobos/énekes duója alkotta stúdióformáció a koncertre teljes zenekarrá duzzadt, így elementáris erővel hozták a black metal korai érájából merített, néhol zord, máskor pedig mámorítóan dallamos témáikat, amiket hatalmas atmoszférikus hangulatú, csatába hívó epikus zeneibetétekkel és a klasszikus heavy metal magasztos szólóival színesítettek. A hangzás nem volt épp a toppon (érdekes ezt már többször hallottam a Barba Negra új sátoros megoldásával kapcsolatban), de azért rendesen dübörögtek, és méltó mód ápolták a Bathory hagyományokat. Előzenekarként elmondhatják, hogy a közönség meglepően szép számmal kíváncsi volt rájuk és meglepően jól is fogadták őket.

Egy rövidke átszerelés után máris a Ingested tolta durva extrém metalját. Az énekesük Jason Evans egy igazi energiabomba, egy duracell nyulkét pörgött a színpad egyik oldalából a másikba, torkából pedig elképesztő mód törtek elő a death metalos hörgések, a malacszerű grind/deathcore visítások és a thrash ízű kántáló szöveg dobálások. Azt kell, hogy mondjam, hogy ők voltak az est legenergikusabb csapat. Death alapokban oltott és még a metalcore, valamint a modern groove matallal is kacérkodó zenéjükkel azonnal megvették a közönséget, akik Jason Evans felszólítására beőrülve hatalmas circle pit pogókat vágtak le.

A Dark Funeral a tőlük megszokott módon talpig bőrben és arcfestésben állt színpadra. Nyitó daluk tavaly megjelent We Are the Apocalypse albumuk címadó tétele volt, ami a sivár keverés miatt az első percekben úgy szólt mint egy lelkét épp kilehelő platós Ifa. Szerencsére ez a gondot hamar orvosolták és onnantól már teljes pompájában élvezhettük sátáni orgiájukat. Andreas Vingbäck énekes ez este egy próbababaként pózoló és mozgó isten képét öltötte magára.

Ha jól számoltam összesen kilenc számot játszottak el, amik alatt a sátorban szinte tapinthatóan érezni lehetett a nordikus ridegséget. Igaz a zenekar nem épp a csúcsformáját hozta. Számomra kissé megfáradtnak tűnt a produkciójuk, ami 30 évnyi fagyos zene után nem is csoda. Koncertjük végére búcsúzásként jött az elmaradhatatlan, a zenekar logójával ellátott zászló lengetése, ami csak fokozta a zenéjük sötét extázisának hangulatát.

És jött az est mészárosa, a Cannibal Corpse. Az átszerelésük majdnem félóra volt, de a várakozás megérte. A banda tagok egymásután, szép sorban foglalták el pozícióikat a színpadon. Végül megérkezett maga a mester, Corpsegrinder, aki férfiassága megigazítása után Scourge of Iron gyilkos dallaminak hörgésébe, valamint már olimpiai számnak beillő veszett fejpörgetésébe kezdet.

Apró szünetekkel egymásután jöttek a klasszikusnak mondható horror balladáik, melyekben beleket ontottak ki és Erik Rutan gyilkos, pengeéles szólóival kaszaboltak minket. Azért a közönség soraiból valahonnan csak elő egy rózsaszín plüss póni, ami Corpsegrinder előtt landolt a színpadon, ő pedig kaján vigyorral ölelte azt magához. Annak ellenére, hogy a figurát Hulladaráló és Erik Rutan kívül a banda többi tagja öregurasra vette, nagyon jól hozták a tőlük elvárt Cannibal Corpse brutalitást.

Összesen 18 számot nyomtak le, köztük olyan legendás dalokkal, mint a Fucked With a Knife, The Wretched Spawn, I Cum Blood, Devoured by Vermin, legutóbbi lemezükről a Necrogenic Resurrection és az Inhumane Harvest. A végére pedig három klasszikusukat, az A Skull Full of Maggots, a Stripped, Raped and Strangled és a Hammer Smashed Face-t darálták egybe, ami nekem már kissé egy vérengző masszának tűnt, de kifejezetten élvezetes volt.

Fotók: Máté Évi

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.