Görögkönnyek – Mother of Millions a Gödörben (Görög napok Budapesten 1.)

Fémkereső

Ha az ember kellően sokáig bámulja a monitort, akkor gyakran igazi kincseket fedezhet fel a budapesti lokálok zenei kínálata közt. A történet úgy kezdődött, hogy a drága jó Fülelőnek köszönhetően felkaptam a fejem a The Curious Kind neveztű magyar formációra, pár hete-hónapja jelent meg ugyanis bemutatkozó EP-jük, és a híreket balga mód valószínűleg átugrottam. Gyors egymás utáni lemezpörgetés után már azt nézegettem, hogy mit merre hogyan a zenekar ügyeit tekintve, és örömmel konstatáltam, hogy nemhogy koncertjük lesz hamarosan, hanem éppen egy görög zenekar előtt fognak fellépni. A kettő kombinációja nem is jöhetett volna jobbkor.

 

Az elmúlt évek nagy kattanása nálam a görög színtér monitorozása, ezért mindenképpen csekkolni szerettem volna a Mother of Millionst is. Pláne, hogy igen jó a pedigréje a zenekarnak. Felforrt bennem hát a balkáni vér, és betegen is, de törve nem, belevetettem magam újra az éjszakába. Külön öröm volt számomra, hogy két olyan magyar zenekar lépett fel kezdésként, ahol koedukált a tagság, ráadásul a nők a zenéért felelős szekciót erősítik.

Mindjárt itt volt kezdésként a pszichedelikus funk-rockot játszó YeuX csapata, ahol Kovács Zsófi kezeli a hathúrost. A tagok révén igazi multikulti zenekar (van francia és ausztrál-magyar tag is) bár relatíve fiatal, számos külföldi banda előzenekaraként is szerepeltek, és ahogy néztem szépen lassan bejárják a kisebb-nagyobb pesti klubokat. Érdekes módon sokkal jobban bejött a zenéjük a koncerten, mint az előzetesen kiadott dalok. A két klipes szám is remek, de kevésbé mutatják meg, mekkora dög is van a zenéjükben. Külön izgalmas a kissé lebegős gitárhangzás és a vastag basszus kontrasztja. Ez bizony a bulizós elszállós rock, amit a dobos (Lancelot Carré) és a bőgős (Gede Tibor) intenzív jelenléte is erősített. A szépszállegény Semegi Zoltán énekesért kissé aggódtam, mert neki azért elég alacsonynak tűnt a Gödör pincéje. A védjeggyé váló szőrmék alapján pedig úgy tűnik, a tagok nemcsak a producert „kölcsönözték” az Ivan and the Parazoltól, hanem a ruhatárukat is kifosztották kicsit. Ha valamibe bele akarnék kötni, akkor annyit mondanék, hogy a színpadi jelenlétet még érdemes lenne finomhangolni, mert kicsit furcsa volt az egyik oldal passzivitása a másik oldal intenzivitásához képest. De annyi baj legyen, annak mindig lehet örülni, ha a ritmusszekció boldog. Ha jól olvasom, hamarosan nagylemez. Kíváncsian várom.

A THE CURIOUS KIND zenekart a legtöbben úgy emlegetik, mint ahol a Red Swamp-os Kovács Greg megvillantja, hogy a hörgésen túl is rejlenek még csodák a hangszálai közt. Hát ez igazi is, meg azért ennél többről is van szó. A tagság mindegyike ugyanis már profi zenész, és ez a produkción szintén érződött, hamarosan nemcsak fizikálisan, hanem képletesen is kinövik az ekkora színpadokat. Természetesen a setlist a Here in the Deadlights dalaiból állt (a Find Finality mekkora dal, te jó ég). Ha valaki meghallgatja a Who We Are című szám nyitányát, akkor azért egyértelművé válik, hogy a srácokat a Tool erősen inspirálhatta, de talán még inkább Maynard James Keenan másik zenekara, az A Perfect Circle. Zárásképpen el is játszották a Judith című számot, így végül ténylegesen is „lelepleződtek”.

20230330_212941.jpg

Egy kicsit erős még a zenei áthallás, de úgy vélem, ez majd szépen ki fog kopni a későbbiek során. A tehetség bőven megvan hozzá. Tényleg örömteli, hogy Kovács Greg itt megcsillogtathatja dallamos énekét, kár lenne takargatni. A gitárosok (Sebők Péter, Nagy Dániel) szépen megosztoztak a témákon, Kőrös Gergely pedig szépen alapozott a basszuson. Kiemelném még Fekete Andrea dobost, aki szintén nagy svunggal, élvezetesen játszott, és látszott, hogy messze-messze nem egy kettőnégyes ütős. A hely korlátozott lehetőségei viszont a CK alatt mutatkoztak meg: a hat fő már túl sok volt a hangosításnak. Ennek leginkább a billentyűs Glowacz Dorina hangszere és éneke látta kárát. Sajnos a koncert nagy részében alig lehetett belőle hallani valamit. Ezt leszámítva nagyon profi produkciót láthattunk. Nem csalódtam élőben sem. Aki teheti, csekkolja a bandát otthon meg koncerten egyaránt. Reméljük, mihamarabb jön(nek) az album(ok), no meg a merchek. Jó, hogy megint van egy szuper és izgalmas magyar produkció, aminek lehet szurkolni.

És akkor a végén érkezett az athéni MOTHER OF MILLIONS kvartettje. A zenekar a görög színtéren elég szép renoméja van, számos elismerést bezsebeltek már, a második, Sigma című albumuk bekerült a helyi Metal Hammer 100 legfontosabb görög lemezének összeállításába. A korábbi lemezeken egyébként még erősebbek voltak a lokális kulturális gyökerek, az utóbbi években viszont már egyre univerzálisabb zenei nyelv felé fordultak, és leginkább az olyan progresszív zenekarokhoz hasonlíthatjuk, mint a Leprous. Ezt a párhuzamot egyébként George Prokopiou énekes is erősíti, csak szerintem jóval emészthetőbb hangsávokban mozog, mint norvég kollégája. Prokopiou végig csodálatosan énekelt, ráadásul azon előadók sorát erősíti, akik élőben még meggyőzőbbek, mint felvételen, pedig az se semmi. Szépen bemozogta a kis teret, és hol elől vonta magára a tekinteteket, hol pedig zenésztársainak (Kostas Konstantinidis gitár, Panos Priftis basszusgitár) teret adva George Boukaouris dobos mellett a hátsó traktusból énekelt.

mom_plakat.jpg

A hangosítás itt már a produkció szolgálatába állt, a körülményekhez képest tisztán és telten szóltak ezek a hol atmoszférikus, könnyfakasztó, hol meg súlyosabb, riffelősebb dalok. A számok tekintetében az Artifacts és a Sigma albumok voltak előtérben, bár még én is tanulom ezeket, néhányat azért már felismertem (Amber, Anchor, Soma).

Én balfék a merchvásárlással addig tököltem, amíg az egyik albumot sajnos elhappolták előlem, mint kiderült, utolsó darab volt, de legalább a másik meglett.

Nagyon örülök, hogy végül megismerhettem a Mother of Millionst, igazi szerencsés találat volt. Egyébként is azt gondolom, az elhelyezkedésünk miatt szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen sok jó görög zenekar ejti útba hazánkat. Remélem, ők is mihamarabb visszatérnek a készülő albummal.

És akkor egy keserű utóirat zárásként. A koncert élvezetét egyetlen egy ittas egyén viselkedése árnyékolta be a produkció felétől, aki a közönséget is zaklatta, és még a színpadra is feljutott. A helyiek próbálkoztak kezelni a helyzetet, több-kevesebb sikerrel. Erre jobban rá kell készülniük a későbbiekben. Szerény javaslatként remélem, a koncert után azért csak kapott valakitől egy jó nagy maflást. Tahómentes és békés koncerteket kívánok mindenkinek!

AdamG

Mother of Millions (GR), The Curious Kind, YeuX
Budapest, Gödör Klub, 2023. március 30.
Belépőjegy ára: 2000/2500/3000 Ft

mom_plakat_2.jpg

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémkereső nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.