Vér és plüss (Cannibal Corpse és társai a Barba Negrában)

Fémkereső

Bár még mindig egymást érik a lockdown utáni nagy turnéhullámok, lassan kezd azért csillapodni az áradat. De ugye egy normális világ elképzelhetetlen a hazánkba gyakran visszalátogató Cannibal Corpse koncert nélkül, így végül is csak most lehet kijelenteni, hogy valamennyire helyreállt a rend.

A magam részéről tehát nagyon vártam az estet, és feltehetőleg sokan mások is így lehettek ezzel, mert meglepődve tapasztaltam, hogy negyed hétkor a sátorban már legalább félház és a merchpultnál pedig kanyargó sor fogadott. Mi sem mutatta jobban az est eseményjellegét, mint az emberek sokfélesége. Sokan családosan jöttek, számos idősebb, feltehetőleg még a kilencvenes években elköteleződő apát és anyát láttam mára kamasszá érett fiával és lányával. Hiába, át kell adni a zenei ismereteket is a felnövéshez. De például a Monastery zenekar is itt tartotta aktuális csapatépítő programját, és aki szemfüles volt, az kortárs írókkal is összefuthatott a tömegben.

Kár, hogy végül elég felemásra sikeredett az est, így kénytelen vagyok a negatívumokkal kezdeni. Az est hangosítása kezdetben finoman szólva se volt topon. Nem tudom, hogy ennek az volt az oka, hogy csak a főzenekar kaphatta meg a megillető kimenetet, vagy a hangosítót nem engedték be az országba, mindenesetre a három előzenekart sikerült megcsorbítani. Ennek a legnagyobb áldozata a dobcucc volt. A Stormruler dobosának fellépését kábé olyan volt nézni, mintha egy némafilmet vagy pantomimet néznék, tamok nem voltak sehol. Szerencsére exponenciálisan emelkedett a hangzás színvonala. (Megnézve más beszámolókat, irigykedve olvasom, hogy mégiscsak volt olyan pont, ahol megvolt a kellő kraft.) Ennek következtében az előzenekarokról nem sok mindent tudok elmondani, már csak azért sem, mert ismerkedésünket ezen a napon akartam kezdeni.

Az est black-death tandemét a St. Louisból érkező STORMRULER nyitotta, és jó kis thrashfűszerezett tradicionális black metalt játszott. Az eredetileg kéttagú zenekar természetesen itt kiegészült, és így elég jól belakták a színpadot. Az angol INGESTED death metálja viszont egyszerre őrzi a halálfém brit és tengerentúli jegyeit. Kellemesen lehetett a vaskos, zúzós alapokra már a nyakizmokat melegíteni. Külön kiemelném, hogy Jason Evans énekes visításait jól ellensúlyozták a gitáros Sean Hynes mélyebb hörgései. A közönségre viszont abszolút nem lehet panasz. Az első hangoktól már az előzenekarokkal volt a tömeg, és hatalmas ováció fogadta őket, no meg működött a daráló, és még wall of death is volt. A felemás élmény ellenére mindkét zenekart otthoni csekkolásra jegyeztem fel.

Bevallom őszintén, a black metálban a magam részéről mindig is inkább a norvégokkal tartottam a lépést, semmint szomszédaikkal (kivétel Marduk, Bathory), így nem tudtam, mit is várjak a DARK FUNERAL fellépésétől. Mindig korrekt zenekarnak tartottam, de nem kentem izgatottan sose corpsepaint-et egy-egy lemezmegjelenéskor. Az új lemezük egyébként kifejezetten jól sikerült. Akárcsak a koncert. Remekül idézték meg a fekete fémzene titkait. A színpadi öltözetükkel és a háttérmolinókkal együtt el is vitték az est legkomplexebb színpadképe díjat is a nem túl erős mezőnyben. Ezúttal az éneket sikerült kissé „belesimítani” a gitármasszába, szóval az énekes ráspolyos károgását a magam részéről nem volt kellemes mindig hallgatni. De ez még így is messze jobbnak számított. A rövidebb setlistbe pedig az utóbbi két album dominált (3-3 dal), a címadók mellett volt Let the Devil In meg Unchain My Soul, és persze előkerültek olyan régebbi slágerek is, mint a My Funeral vagy The Secrets of the Black Arts. Megjegyzem, nagyon jó pólóik voltak a pultnál, szóval nem bánhatta meg, aki befizetett egyre.

cc_1_20230326_215553.jpg

Gyors átszerelés utána a tervezettnél jóval hamarabb álltak színpadra a floridai mészárosok. A CANNIBAL CORPSE jött, látott, győzött, ahogy mondani szokás. A CC a minőségbiztosításban élen járó zenekarok egyike, a meglepetéseket nem tőlük várja az ember, cserébe viszont mindig profi és színvonalas zenei élményt nyújtanak. Semmi cécó vagy cicoma, csak brutális pusztítás. Azon nincs mit csodálkozni, hogy bár a turné vizualitását a legutóbbi albumra húzták fel, a számokban ez mindössze 3 dal (Condemnation Contagion, Inhumane Harvest, Necrogenic Resurrection) erejéig jelent meg. És még ezeken kívül elhangzott 15 dal. A 15 albumból 13-ról játszottak, szóval igazi best of esszenciát kaphatott a jónép. Nem mondom, hogy a közepénél nem úgy éreztem magam, mint aki bezabáltak és kiköptek. Irgalmatlan tömény volt az Scourge of Iron nyitányától kezdve az olyan slágereken át, mint a Fucked With Knife, I Cum Blood, Gutted, egészen a záró Hammer Smashed Face-ig. Nyilván nem számíthattunk arra, hogy majd felszántják a színpadot – még az „új fiú” Erik Rutan volt a legőrültebb, a pókujjú Alex Webster pedig még mindig az egyik kedvenc basszusgitárosom –, de mindenkit jó volt nézni, jól öregednek a fazonok. És a jól konzervált hangja mellett továbbra is elképesztő, hogy Corpsegrinder még mindig mindenkit letarol headbangelésben. Egyébként a plüsskirály hozta a formáját, végig poénkodott, és örömmel fogadta a színpadon landoló plüssöket. Hibátlan koncert volt, amit a közönség mindvégig meg is hálált. Elvileg hamarosan érkezik az új lemez. Jöhet az újabb koncert.

AdamG

cannibal-corpse_20230326.jpg

Cannibal Corpse (US), Dark Funeral (S), Ingested (GB), Stormruler (US)
Budapest, Barba Negra Red Stage, 2023. március 26.
Belépőjegy ára: 7999/8999/9999 Ft

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémkereső nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.