Satyricon – Satyricon & Munch (2022)

Fémforgács

A norvég balck metal legenda Satyricon az oslói Edvard Munch múzeummal együttműködve egy művészeti kiállításra készítette Satyricon & Munch című albumát. Ez a képzőművészeti kiállítás 2022. április 29-től 2022. szeptember 28-ig volt látható és a felkérés, ami valahogy kézenfekvőnek is nevezhető, hiszen legutóbbi nagylemezük, a Deep Calleth Upon (2017) borítóját Satyr egy Edvard Munch képpel adta ki. Korábban hasonló felkérést kapott a szintén norvég black metal vonalas 1349 aki 2019-ben megjelent Dødskamp dalának sajátos ecsetvonásai értelmezte újra a híres expresszionista festőművész egy alkotását. Ez azonos című EP-jükre került fel, amiről a korábbiakban itt írtunk.

De visszatérve a Satyricon valamivel több mint 56 perces, 1 tételes anyagához, amint a bandafőnök Satyr (énekes/gitáros) és Frost (dobos) készíttek el, merőben különbözik a tőlük eddig megszokottaktól. Bár a black metal műfaj már önmagában elég sok ellentmondásos megközelítést tartalmaz, így igazából ezen a sötét, noir – túlnyomó részt ambient hangvételű monstre track-en sem kell nagyon csodálkoznunk. Főleg annak a fényében sem, hogy az említett kiadáson Edvard Munch olyan képei voltak láthatóak, mint a Vámpír, a Halál csókja, a Sikoly, az Élet tánca, a Farkasszem, vagy a Szorongás. Szóval már most leszögezhetjük, hogy Munch a maga korának egy legkiemelkedőbb black metal művész volt.

Edvard Munch: Farkasszem (1894)

Ezek a festmények inspirálták Satyrt e nem mindennapi, zaklatottan hullámzó és kellően dühös alkotásának a megírására. A lágy, mélabús, de egyben meleg melankóliával induló album filmszerű hangképei olyan érzéseket keltenek, mintha a festmények és litográfiák a szemünk előtt elerednének meg. Hangjai együttesen adnak egyfajta zenei és vizuális élményt, amik a kaotikus komplexitástól a kamarazenei betéteken át a durva riffelésekig terjednek. A repertoárban felsorakoztatott hangszerek sora számtalan. Az alapokként használt elektromos gitár, baritongitár, basszusgitár és ütőhangszereken túl például a cselló, a brácsa, a basszusklarinét, a zongora és a misztikus hangulatokat keltő analóg – elektromos kütyük, valamint egy régi norvég vonós hangszer (féleség) a hardingfele, vagyis a hardanger fidula és egy finn vonósíj, a jouhikko is színesíti a néha nem e világi dallamokat, amik egyszerre ejtenek ámulatba, csodálatba és rémületbe. Ha egyfajta szekciókra osztjuk az egyébként opusznak is nevezhető művet, két zenészünk a mű első felének bő 15 – 18 percében a misztikus sötétségre, a zajok és klasszikus zenei hatások által keltett környezeti hangulatra fókuszál, majd ezután jön egy merengősebb, amolyan belső emberi érzelmeket megnyitó szakasz, amiben leginkább az analóg hangokon van a hangsúly. És végül a mű 30 – 31. percétől jön egy áttörés, ami egy brutálisabb, kissé szürrealista, egyben progresszív jellemvonásokkal felruházott anant-garde, post-black érzelmi utazást hoz egészen az újra delejes időhurokba kerülő kozmikus kütyük, valamint a neo-barokk jellegű hangorkánok zavaráig. A befejezés, ami a mű 45. percétől érkezik, egy kortárs dark-jazz, soegaze, filmzenei elcsendesedésnek is nevezhető.

Ez az anyag egy nagyon jó kísérlet a múlt és a jelent, valamint a tradíciók és generációk összekapcsolására. Továbbá, hogy egy légtérbe hozhatjuk a zaj és a kortárs kamarazene, valamint a black metal szellemiségét. Munch művészete és úttörő munkája remek inspirációul szolgált Satyr kiváló zeneszerzői vénájának, aki az előtte felsejlő látomást nagyon jól ki használva társával egy igazi remekművet alkotott meg.

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.