PETER GREEN – Elhunyt a legendás blues-rock gitáros, a Fleetwood Mac egyik alapítója

73 éves korában elhunyt Peter Green, brit blues-rock gitáros, énekes-dalszerző, a Fleetwood Mac egyik alapítója.

Peter Green a John Mayall & The Bluesbreakers-ben kezdte a pályafutását, majd Mick Fleetwooddal és Jeremy Spencerrel 1967-ben megalapította a Fleetwood Mac-et. Green olyan sikernóták szerzője volt, mint az Albatross, a Black Magic Woman (amit Santana is sikerre vitt), az Oh Well, vagy a Judas Priest által feldolgozott The Green Manalishi (With the Two Prong Crown). Peter Green 1970 elején jelentette be kilépési szándékát, majd 1970. május 28-án lépett fel utoljára a Fleetwood Mac-kel. A 70-es években skizofréniával kezelték, a professzionális karrierjét csak a 80-as évek elején tudta újra beindítani.

 
A 90-es években saját zenekart is alapított, Peter Green’s Splinter Band néven, ám pszichés problémái miatt egy időre újra felhagyott a zenéléssel. A szünet után is fellépett még néha, a Fleetwood Mac-kel pedig a Rock and Roll hírességek csarnokába is beiktatták 1998-ban. Minden idők egyik legnagyobb bluesgitárosa a hírek szerint álmában hunyt el, a halála okát még nem hozták nyilvánosságra.


Gitárjátéka óriási hatással volt többek között Gary Moore-ra, Joe Perryre, Kirk Hammett pedig 2016-ban vásárolta meg Peter Green egyik legendás gitárját, a Greenyt, egy 1959-es Les Pault.

Idén februárban Kirk Hammett és Steven Tyler fel is lépett Londonban egy Peter Green tribute koncerten, Kirk és Peter Green pedig egy közös könyv és zenei projekten is dolgozott korábban. A Metallica gitárosa januárban a londoni Abbey Road stúdióban dolgozott egy különleges felvételen a projekt számára.
 

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) HammerWorld Forró Drót (hu/atom) nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.