DISILLUSION – Melodikus-progos death, új videoklip és mellé egy interjú

Régóta nem lehetett hallani az eredetileg 1994 óta létező Dissillusionről, pedig a 2000-es évek elején két kitűnő lemezt is kiadott a death metalos hangzást progresszív megközelítésben, nem hétköznapi dalszerkezetekkel tálaló német zenekar.

A Disillusion aktivitása hosszú időn át kimerült néhány koncertben, de egy pár évvel ezelőtti bécsi meghívás újra pályára állította őket, ennek eredményeként pedig pár hónapja megjelent a The Liberation című harmadik album. Milán Péter a dalszerző/gitáros/énekesnek, Andy Schmidtnek (Vurtox) tette fel kérdéseit.

Az interjú mellé pedig van egy friss klipjük is, az új albumos Time To Let Go dalhoz - azzal is megismerkedhetsz!

 


www.facebook.com/disillusionBand
13 év telt el a Disillusion utolsó lemeze óta. Zenekarok jöttek és mentek, színterek támadtak fel és fakultak meg, míg a Disillusion szunnyadt. Tudomásom szerint nem oszlott fel a zenekar a 2006-os Gloria után, csak jégre került. Mi történt a zenekarral a második albumot követően?


"Igen, tudom, ez őrült hosszú idő, bár számomra nem tűnik olyan hosszúnak. Nos, különféle okok játszottak szerepet, eleinte hétköznapi dolgok. Az állásainkra kellett koncentrálnunk, az üzleti ügyeinkre közvetlenül a Gloria után, felépíteni egy stúdiót, alapítani egy kiadót, és ez sok energiát fölemésztett – és természetesen a gyerekek is. Egyébként 2009/10 környékén volt egy komoly próbálkozás egy lemez megírására, de egészségügyi okokból kifolyólag ez meghiúsult. Nem volt könnyű elfogadnom a helyzetet, de kénytelen voltam. Viszont sok anyag született az évek során, amelyeket mindig fel tudunk használni, ha úgy kívánjuk. A The Liberation anyagához használtunk is fel ezekből."
DISILLUSION - Time To Let Go (a 2019-es The Liberation albumhoz)Mi a véleményed a Dis­illu­sion két régi lemezéről ennyi év után? Kiállták az idő próbá­ját?

"Igen, egyértelműen úgy gondolom, hogy igen! Élőben mindkét lemezről játszunk, és a mai napig kihívást jelent, hogy a különböző világokból származó témákat korrektül adjuk elő. Ezek a lemezek az életem részei, egyúttal hatalmas élmények."Azt hiszem, az élet soha nem volt túl könnyű e csapat számára, mivel az alakulás éve 1994, azonban néhány demó és egy 2001-es EP után az első album csak 2004-ben jelent meg. Mi volt az oka, hogy a zenekar ilyen nehezen indult el? Mit tudnál felidézni a Disillusion korai időszakából?


"Mostanában sokszor kérdezik ezt tőlem. Nem tűnnek azok az idők annyira komplikáltnak. Pusztán a megfelelő felállás és az ideális kifejezésmód megtalálásáról volt szó. Amikor 1999-ben komolyra fordultak a dolgok, összeálltam Rajkkal és Jens-szel, már nem volt eltékozolni való idő, sokat dolgoztunk, így belevethettük magunkat a zenei elképzeléseink megvalósításába, így megírtuk, felvettük a Back To Times Of Splendor lemezt. Sok erőfeszítést igényelt az album, nem egy olyan mű, amit csak esetlegesen vagy a szabadidőben meg lehet alkotni."


 
Mely pillanat volt az, ami visszahozta a Disillusiont az életbe? Mi volt az a szikra, mely alapján kiderült, hogy a Disillusionnek van még mit mondania?


"Bár bizonyos mértékig aktívak voltunk, 2015-ben meghívást kaptunk Bécsbe, hogy teljes egészében adjuk elő a Back To Times Of Splendort, az egész lemezt elejétől a végéig, amit korábban soha nem csináltunk, de igent mondtunk. Mágikus éjszaka volt, igazán fantasztikus. Korábban már beszélgettünk arról, hogy meg tudnánk-e ezt valósítani, mit jelentene mindez, és rájöttünk, hogy egy újabb lemezt is el akarunk készíteni. Úgy döntöttünk, hogy megírjuk és kiadjuk az Alea című számot, amelyet egy visszatérő kislemezként teszünk közzé, aztán elkezdünk dolgozni az új albumon. Örökké hálásak leszünk ezért a meghívásért! Ez hozott vissza bennünket."The Liberation címmel készült el a Disillusion harmadik albuma. Kérlek, beszélj a megszületéséről, az alkotási folyamatról!

„A The Liberation anyagához annyi ötletet és riffet kezdtünk gyűjteni, amennyi csak lehetséges. Már az elején elkezdtem szortírozni ezeket, hogy legyen egy meghatározott irány. Természetesen némelyik ötlet jobban működött, míg mások csak pár másodperces töredékek voltak vagy csak riffek. Ezt követően vette kezdetét a hosszú folyamat, melynek során ezeket az ötleteket össze kellett állítani, és egy történetet kerekíteni köré – mindez nagyon sok hónapon át zajlott. Ennek a nagy részét egy távoli házban végeztem el egy csehországi erdőben, ahol a fél telet eltöltöttem, hogy megalkossam azt a világot, amelyet átdolgoztunk, leromboltunk, majd újjáépítettünk. Az ötletek egy része már egy ideje a rendelkezésünkre állt, de a zömét az album első két hónapja alatt írtuk, amikor mindenki otthon volt, majd összeraktuk ezeket."Milyen tervekkel álltál neki a visszatérő albumnak. Maradtak témák a múltból?

„Ahogy mondtam is, nem minden vadonatúj. De minden, ami rendelkezésre állt, töredékekből, darabokból állt, nem dalokból, még csak nem is struktúrákból. Úgy is lehetne fogalmazni, hogy volt egy bizonyos hangulat a The Liberation esetében, amely már megvolt azokban a régebbi ötletekben. Nincs gondunk azzal, hogy írjunk, de mindezt úgy összeállítani, hogy abból egy dal vagy album szülessék, amely rendelkezik egy filmzenei minőséggel, áramlással, ez bizony kemény dió."Feltételezem, hogy a Disillusion tagjait a régi lemezek idején más inspirációk érték, mint amelyek a The Liberation munkálatai során előjöttek. Milyen zenei vagy más természetű benyomásokról tudsz beszámolni az új album kapcsán?


„Ezt igazán nehéz megválaszolni, úgy értem, amikor valaki belép ebbe a zenekarba, el kell fogadnia, hogy a két régi album nagy örökséget jelent; van valami a zenekar hangzása kapcsán, amit nem lehet megmagyarázni, és én egyértelműen szeretném megtartani ezt a különleges arcot és megjelenést. De természetesen a zenekar össze tagja, aki írt a lemezre, más háttérrel rendelkezik, és ez nagyon érdekfeszítő tény. Egyébként számomra a legnagyobb inspirációt a filmzenék jelentették, az album kapcsán pedig a történet, amely már az első napon készen volt, legalábbis körvonalaiban, tehát mindig is tudtuk, mire törekszünk."
 


DISILLUSION - The Great Unknown (a 2019-es The Liberation albumhoz)Mivel az új lemez változatos, számos forrásból táplálkozik, nyilván a Disillusion tagjai is többféle zenét hallgatnak. Mi a véleményed a jelenlegi extrém zenei színtérről, annak alakulásáról, és melyek nyerték el a tetszésedet?

„Sajnálom, de nem nagyon van véleményem, mert amikor valamilyen új zenét hallgatok, és ez az autentikusság és a zenei tudás valódi érzését kelti, akkor az bármilyen műfajhoz tartozhat, tetszeni fog. És ez lehet a török popzenétől (ami éppen most szól) a black metalig, a klasszikus zenétől, a bolgár kórusoktól a Mastodonig bármi. Valójában semmilyen színtér részének nem tartom magam."Figyelemreméltó az ének a The Liberation anyagán. Sokat dolgoztál az album énektémáin, esetleg leckéket is vettél?

„Nos, köszönöm, az Alea munkálatai során sok leckét vettem, és úgy tűnik, hogy amit megszereztem, azt az új lemezen is fel tudtam használni. Bár gyakorolni nem szoktam. Valójában elég sokáig demó-énekkel dolgoztunk, szövegek nélkül – sajnálom is emiatt a többieket. legközelebb, a következő lemezen, egyértelműen hamarább meglesz az ének. Sok téren lehet még fejlődni."

 


DISILLUSION - Wintertide (szöveges videó a 2019-es The Liberation albumhoz)


 A többiek milyen formában járultak hozzá az albumhoz? Ötletekkel, riffekkel, vagy a számok befejezésével?


„Minden téren! Ez pedig nagyon jó. Én így is akartam, főleg az elején. Erre a lemezre egyidejűleg próbáltunk dolgozni egy felhős webtárhelyen – igazából ez egy tapasztalat volt, nem mindig a legjobb, de nagyon jó mindenkinek, aki ötleteket dolgoz ki és részleteiben jeleníti meg őket. Az én dolgom az, hogy mindezt összeépítsem."Egy hosszú idő után visszatérő zenekarban szinte mindig megváltozik a felállás. Hogy találtál rá a megfelelő zenészekre a régiek helyére?

„Nos, csak felhívtam őket, Lipcse nagy város. Mivel van egy stúdióm, ahová valaki mindig bejön a zenekarával, így van rá mód, hogy sok embert megismerj. Azonban a felállás változása nem volt közvetlen hatással a hosszú szünetre, ahogy mondtam is. Csak a megfelelő érzés kellett az újrakezdéshez, amit nem lehetett erőltetni."Annak idején, főleg a Back To Times Of Splendor idején, az Opeth neve többször is előkerült a Disillusion kapcsán. Mit gondoltál erről az összehasonlításról akkor, és mi a véleményed ma?


„Az Opeth nagyszerű, örülök, hogy egy ilyen kiemelkedő zenekarhoz hasonlítanak bennünket, elismerésnek veszem. Értem, hogy az emberek mindig definiálni és hasonlítani próbálják a dolgokat, hogy szavakba öntsék őket. Így ha valaki az Opeth-hez, vagy bármi egyébhez hasonlítja a Disillusiont, rendben van, de én a magam dolgát próbálom intézni."
DISILLUSION - The Liberation (a 2019-es album)Mi a The Liberation koncepciója? Kérlek, beszélj a szövegekről!

„Már nagyon korán eldöntöttük, hogy a Back To Times Of Splendor történetét folytatjuk, és a lemez minden barátja tudja, hogy az albumnak nyitott a vége minden tekintetben, ami egyébként nem szándékosan történt így. De nem akarok belemenni a részletekbe, a The Liberation arról szól, hogy megszabadítod magad, a lelked és a hitedet a láncoktól, a fagyott állapottól, a megrekedtségtől, bármitől..., hogy egy olyan állapotba juss, ahol a dolgok újra mozgásba lendülnek, ahol újra áramlani kezdenek, továbbá arról a nehézségről, valamint az örömökről van szó, amit akkor tapasztalsz, ha megnyílsz új lehetőségek felé a gondolkozásban és mersz új utakat bejárni."Érdekes az album borítója a havas tájképek, sziklák, kövek képével. Mit akartatok kifejezni ezzel a borítóval?

„A borítót egy SAFI nevű barátunk készítette (aki nagyon jól is zenél!), akinek tökéletesen sikerült átvinnie a zenét és a gondolatokat a szövegekről és az érzésekről ebbe a nagyszerű borítóillusztrációba. Amit a szövegekről mondtam, ugyanaz vonatkozik a borítóra is. SAFI fantasztikus munkát végzett."

(Az interjú eredetileg a HammerWorld magazin szeptemberi számában jelent meg.)


  

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) HammerWorld Forró Drót (hu/atom) nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.

Szólj hozzá!