Moonspell: 1755

Egyéb 0 Comment
Borí­tó: 

Megjelenés: 
2017
Kiadó: 
Napalm Records
Weblap: 
http://www.moonspell.com
Stí­lus: 
gothic metal / black metal
Származás: 
Portugália
Zenészek: 

Fernando Ribeiro – ének
Ricardo Amorim – gitár
Pedro Paixão – billentyűk, gitár
Aires Pereira – basszusgitár
Miguel Gaspar – dobok

Dalcí­mek: 

01. Em Nome Do Medo
02. 1755
03. In Tremor Dei
04. Desastre
05. Abanão
06. Evento
07. 1 De Novembro
08. Ruínas
09. Todos Os Santos
10. Lanterna Dos Afogados

Értékelés: 

1755. november 1. a dátuma annak az óriási katasztrófának, ami megváltoztatta a lisszaboni emberek gondolkodásmódját. A természet több lépcsőben csapott le a városra. A rengés epicentruma Algarve partjainál volt, de erőssége miatt Lisszabon – a legnépesebb település – szenvedte el a legtöbb kárt. Több mint 20 temploma omlott össze és maga alá temette az ünnepek miatt összegyűlt embertömeget. A harmadik rengést gyorsan terjedő futótűz követte. Pár órával később a Tajo folyó óriási hullámokat vetett, és a cunami elöntötte a város jelentős részét. Csak Lisszabonban minimum 15000 ember veszítette életét.

Ezen szomorú esemény köré építette fel új albumát a portugál Moonspell zenekar. Az előzetes hírek egy négydalos EP-ről szóltak, de az alkotás folyamán megváltozott a terv és végül egy teljes albumot szenteltek a témának. A koncepciózus album különlegessége még, hogy elejétől a végéig anyanyelven íródtak a dalok. Azt hiszem, ez egy nagyon jó döntés volt, mert így talán kifejezőbben és érzelemgazdagabban tudják kiadni magukból a felgyülemlett bánatot és dühöt. Fernando Riberiónak egyébként is nagyon különleges, egyből felismerhető orgánuma van, amit az anyanyelvi megszólalás még fokoz.

A Moonspellre mindig is jellemző volt a kettősség és a kísérletezés. A korai időkben a black metalt tudták egy olyan gótikus hangulattal vegyíteni, ami a szintéren csak az ő sajátosságuk volt. Ezen két zenei világ előtérbe kerülése albumonként változó, hol gótosabb, hol metalosabb elemekkel operálnak. Az elmúlt több mint két évtizedben sokak szerint hullámzó volt a teljesítményük, én úgy gondolom, hogy minden albumuk jó valamiért, csak a megfelelő hangulatra van szükség a meghallgatásukhoz. Az új albummal a csapat érzésem szerint zeneileg visszakanyarodott a kezdeti idők dallamos black metalos vonalához, csak azt egy sokkal profibb és monumentálisabb köntösben tálalja nekünk. Hangulatfokozó kórusok és nagyzenekari részek formálják kerek egésszé a produktumot.

Az album sejtelmesen indul, tele feszültséggel. Érezni, hogy valami különleges, tomboló érzés fog magába keríteni a következő közel 50 percben. Szinte már várom, hogy megmozduljon alattam a föld és ugrásra készen állva hallgatom a falak moccanásának hangját. Ebből a felfeszített hangulatból bontakozik ki az 1755 című dal kórusa, amely akár egy Therion-lemezre is felkerülhetett volna. Ezt követi az album egyik legjobban sikerült dala, az In Tremor Dei. Ebben a dalban vendégeskedik Paulo Braganca énekes, aki a lelke mélyéről érkező hangjával hitelesen tudja visszaadni azt a megrázó érzést, amit ősei érezhettek a tragédia idején.

Most Fernando nem erőlteti jellegzetes baritonját – csak másodpercekre tűnik fel –, mert sem a dalok, sem a téma nem kívánja meg azt. Blackes hörgése azonban eléggé változatos ahhoz, hogy ne érezzük egysíkúnak, az 1 De Novembro dalban például hisztérikus üvöltésekkel is színesít. A korong dalait felesleges egyenként elemezni és kiemelni közülük akár egyet is. Egységesen magas a színvonal. Hozza a Moonspelltől várt minőséget, talán még egy újabb szintre is emeli azt. Egyben hallgatva áramlik a tomboló energiával és bánattal teli anyag, teljesen magával ragadva a hallgatót.

Összegzés: 

A Moonspell most újra egy kifejezetten erős anyaggal rukkolt elő. Zeneileg, technikailag és érzelmileg tudatosan felépített mestermű, amely a világ egyik legnagyobb természeti csapását a lehető leghitelesebb módon dokumentálja.

Dátum: 
2017. november 9
Pontszám: 
8.5
Szerző: 
Losonczi Péter

SZÓLJ HOZZÁ!

HÍRSZEMLE

Szerelmi vallomással mutatkozik be Hesz Ádám

Szerelmi vallomással mutatkozik be Hesz Ádám

Az alább bemutatkozó Micsoda lány egy buszmegállóban történt találkozásból induló románcot mesél el. Hesz Ádám már gyerekkora óta gitározik, énekelni pedig 17 évesen kezdett el. Zenei pályája a blues és jazz műfajon belül indult, amelyekhez a mai napig szívesen nyúl vissza. ...

Olvasd tovább

Stone Sour koncerttel folytatódik a Track jubileum

Stone Sour koncerttel folytatódik a Track jubileum

Már nagyban dübörög az idén öt éves fennállását ünneplő Barba Negra Track, de még messze a szezon vége, több mint negyven koncert vár még ránk Budapest egyik legnagyobb szabadtéri szórakozóhelyén. [...] Bővebben!

Olvasd tovább

Az NOFX-et gyakorlatilag kitiltották az Egyesült Államokból

Az NOFX-et gyakorlatilag kitiltották az Egyesült Államokból

Ugyan a NOFX többször is bocsánatot kért azért, mert Las Vegasban azon poénkodott, hogy tavaly legalább country- és nem punkrajongók haltak meg a mészárlásban, de most azért Fat Mike kicsit kiborult. Kitiltották ugyanis őket gyakorlatilag az ország összes jelentősebb helyéről, ...

Olvasd tovább

VÉGÁLLOMÁS - Új klip a várpalotai punk rockerektől: Magány

A magány című dalhoz készült el a punk rock vonalas várpalotai Végállomás zenekar új klipje."Zenekarunk idén ünnepli a 20. szülinapját - mi is lehetne jobb ajándék, mint ez a dallamos nóta! Idén szeretnének kihozni még egy klipet, de addig is ...

Olvasd tovább

The Sea Within: The Sea Within (2018)

The Sea Within: The Sea Within (2018)

Kiadó:InsideOut Honlapok:www.theseawithin.netfacebook.com/TheSeaWithin1 Minden egyes porcikámban, a csontomban érzem, hogy ezért nagyon ki fogok kapni, de nincs mit tenni, Verdinek igaza volt: "A zenében is, mint a szerelemben, csak őszintének szabad lennünk." Úgy kezdődött, hogy már vagy két hónapja várom ezt a lemezt: ...

Olvasd tovább

Keresés

Back to Top

Inline
Like-old az oldalt, hogy azonnal értesülj a legfrissebb hírekről!
Inline
Like-old az oldalt, hogy azonnal értesülj a legfrissebb hírekről!