Moonspell: 1755

Egyéb 0 Comment
Borí­tó: 

Megjelenés: 
2017
Kiadó: 
Napalm Records
Weblap: 
http://www.moonspell.com
Stí­lus: 
gothic metal / black metal
Származás: 
Portugália
Zenészek: 

Fernando Ribeiro – ének
Ricardo Amorim – gitár
Pedro Paixão – billentyűk, gitár
Aires Pereira – basszusgitár
Miguel Gaspar – dobok

Dalcí­mek: 

01. Em Nome Do Medo
02. 1755
03. In Tremor Dei
04. Desastre
05. Abanão
06. Evento
07. 1 De Novembro
08. Ruínas
09. Todos Os Santos
10. Lanterna Dos Afogados

Értékelés: 

1755. november 1. a dátuma annak az óriási katasztrófának, ami megváltoztatta a lisszaboni emberek gondolkodásmódját. A természet több lépcsőben csapott le a városra. A rengés epicentruma Algarve partjainál volt, de erőssége miatt Lisszabon – a legnépesebb település – szenvedte el a legtöbb kárt. Több mint 20 temploma omlott össze és maga alá temette az ünnepek miatt összegyűlt embertömeget. A harmadik rengést gyorsan terjedő futótűz követte. Pár órával később a Tajo folyó óriási hullámokat vetett, és a cunami elöntötte a város jelentős részét. Csak Lisszabonban minimum 15000 ember veszítette életét.

Ezen szomorú esemény köré építette fel új albumát a portugál Moonspell zenekar. Az előzetes hírek egy négydalos EP-ről szóltak, de az alkotás folyamán megváltozott a terv és végül egy teljes albumot szenteltek a témának. A koncepciózus album különlegessége még, hogy elejétől a végéig anyanyelven íródtak a dalok. Azt hiszem, ez egy nagyon jó döntés volt, mert így talán kifejezőbben és érzelemgazdagabban tudják kiadni magukból a felgyülemlett bánatot és dühöt. Fernando Riberiónak egyébként is nagyon különleges, egyből felismerhető orgánuma van, amit az anyanyelvi megszólalás még fokoz.

A Moonspellre mindig is jellemző volt a kettősség és a kísérletezés. A korai időkben a black metalt tudták egy olyan gótikus hangulattal vegyíteni, ami a szintéren csak az ő sajátosságuk volt. Ezen két zenei világ előtérbe kerülése albumonként változó, hol gótosabb, hol metalosabb elemekkel operálnak. Az elmúlt több mint két évtizedben sokak szerint hullámzó volt a teljesítményük, én úgy gondolom, hogy minden albumuk jó valamiért, csak a megfelelő hangulatra van szükség a meghallgatásukhoz. Az új albummal a csapat érzésem szerint zeneileg visszakanyarodott a kezdeti idők dallamos black metalos vonalához, csak azt egy sokkal profibb és monumentálisabb köntösben tálalja nekünk. Hangulatfokozó kórusok és nagyzenekari részek formálják kerek egésszé a produktumot.

Az album sejtelmesen indul, tele feszültséggel. Érezni, hogy valami különleges, tomboló érzés fog magába keríteni a következő közel 50 percben. Szinte már várom, hogy megmozduljon alattam a föld és ugrásra készen állva hallgatom a falak moccanásának hangját. Ebből a felfeszített hangulatból bontakozik ki az 1755 című dal kórusa, amely akár egy Therion-lemezre is felkerülhetett volna. Ezt követi az album egyik legjobban sikerült dala, az In Tremor Dei. Ebben a dalban vendégeskedik Paulo Braganca énekes, aki a lelke mélyéről érkező hangjával hitelesen tudja visszaadni azt a megrázó érzést, amit ősei érezhettek a tragédia idején.

Most Fernando nem erőlteti jellegzetes baritonját – csak másodpercekre tűnik fel –, mert sem a dalok, sem a téma nem kívánja meg azt. Blackes hörgése azonban eléggé változatos ahhoz, hogy ne érezzük egysíkúnak, az 1 De Novembro dalban például hisztérikus üvöltésekkel is színesít. A korong dalait felesleges egyenként elemezni és kiemelni közülük akár egyet is. Egységesen magas a színvonal. Hozza a Moonspelltől várt minőséget, talán még egy újabb szintre is emeli azt. Egyben hallgatva áramlik a tomboló energiával és bánattal teli anyag, teljesen magával ragadva a hallgatót.

Összegzés: 

A Moonspell most újra egy kifejezetten erős anyaggal rukkolt elő. Zeneileg, technikailag és érzelmileg tudatosan felépített mestermű, amely a világ egyik legnagyobb természeti csapását a lehető leghitelesebb módon dokumentálja.

Dátum: 
2017. november 9
Pontszám: 
8.5
Szerző: 
Losonczi Péter

SZÓLJ HOZZÁ!

HÍRSZEMLE

Névváltozásra kötelezik a kulturális közintézményeket!

Névváltozásra kötelezik a kulturális közintézményeket!

Közel negyven közművelődési intézményvezető tartott kerekasztal-beszélgetést a Budapesti Művelődési Központban. A Társalgó elnevezésű fórumon a kulturális jogszabályok változásairól beszélgettek, és megfogalmazták véleményüket a jelenlévő kulturális államtitkárság osztályvezetőjének.

Olvasd tovább

RIOT V – Dalpremier: Victory

RIOT V - Dalpremier: Victory

A hajdani, legendás amerikai heavy metal csapat, a Riot örökségét viszi tovább a magát jogfolytonosnak tekintő és két régebbi tagot a soraiban tudó formáció, a RIOT V. A zenekar április 27-én a Nuclear Blast gondozásában jelenteti meg új albumát "Armor ...

Olvasd tovább

BLACK LABEL SOCIETY – Klippremier: A Love Unreal

BLACK LABEL SOCIETY - Klippremier: A Love Unreal

"Grimmest Hits" címmel jött ki még januárban a Spinefarm Records gondozásában Zakk Wyldék bandájának, a Black Label Society névre hallgató kvartettnek a friss albuma (lemezkritika ITT). A remekül sikerült anyagról most az A Love Unreal című tétel kapott egy keserédes ...

Olvasd tovább

IHSAHN – Klippremier: Arcana Imperii

IHSAHN - Klippremier: Arcana Imperii

Május 4-én érkezik "Àmr" címmel a norvég Ihsahn új stúdióalbuma a Candlelight/Spinefarm kiadó gondozásában. Az első kislemeznóta klipjében az Opeth gitárosa, Fredrik Åkesson vendégszerepel. Az Emperor korábbi főnökének előző korongjáról szóló lemezkritikánkat ITT olvashatod.[...] Bővebben!

Olvasd tovább

Phoenix RT – Új gitárossal robog a turné, készül a felvidéki srácok új lemeze!

Phoenix RT - Új gitárossal robog a turné, készül a felvidéki srácok új lemeze!

Új gitárossal kezdte az idei évet a felvidéki Phoenix RT. Az ősszel megüresedett gitáros posztot január elejétől Győrög Marci tölti be, aki elmondása szerint 13 éves korától különböző formációkban zenélt, a Phoenix RT-be pedig egy közös ismerős ajánlotta december végén.

Olvasd tovább

Keresés

Back to Top

Inline
Like-old az oldalt, hogy azonnal értesülj a legfrissebb hírekről!
Inline
Like-old az oldalt, hogy azonnal értesülj a legfrissebb hírekről!