„Magam mellett tudhattam a szakma színe-javát” – Rövid interjú Pócsi Istvánnal a most megjelenő Hét Jel-album kapcsán

Hard Rock Magazin

Korábban már hírt adtunk arról, hogy a Hét Jel megálmodója, Pócsi István már a második anyagán dolgozik. Grunge himnusszal érkezett meg a várva-várt lemez, a ’Vérrel írva’. A közel 70 perces, 44 közreműködőt felvonultató album megjelenése és a kísérő klip kapcsán beszélgettünk a szerzővel.

🎤 Azt gondolná az ember, egy lemez elkészültét egyből követi a vágy, hogy azt mihamarabb megmutasd a közönségnek. Ehhez képest te elég tisztességesen bealtattál minket.

🎸 Szándékosságnak még csak a nyomait se feltételezd! Az élet nagyon másként alakult, amikor a lemez hanganyaga elkészült. Megvolt a megjelenés kitűzött dátuma, de egyszerűen nem volt energiám azokat az utolsó simításokat végrehajtani. Félkész, fércmunkát nem akartam kiadni a kezemből, már csak a közreműködők iránt érzett tiszteletből sem. Megadtam magamnak az időt, hogy más területeken rend legyen, hogy újra tiszta szívvel és hittel tudjak a Hét Jelre koncentrálni. Ennyit kellett várni, ezért elnézést kérek.

🎤 Megérte várni?

🎸 Ezt majd a zsűri eldönti. Én hiszem, hogy igen. Számomra olyan anyag született, beleértve a körítést is, amit a legnagyobb nyugalommal merek letenni az asztalra. Tudom, hogy honnan, hová szerettem volna eljutni, tudtam, hogy mit szeretnék üzenni, és ennek kellett az idő, hogy manifesztálódjon, de elérkeztem oda. Míg az első lemez egy nagyon letisztult, minimál design kíséretében jelent meg, addig itt egy mély tartalmi üzenetet szerettem volna átadni, amit a borítóban egészen pontosan meg is fogalmazok.

🎤 Beszélhetünk erről?

🎸 Ezt meghagynám azoknak, akik a lemezt kézbe veszik, hogy érezzék: azzal, hogy a fizikális adathordozót választják, valami többet kapnak, mint azok, akik csak online, csak a zenére kíváncsiak. Nekik amúgy egy extra meglepetéssel is készültünk a kiadóval, de ez tényleg hagy maradjon az ajándék örömének íze.

Hét Jel

🎤 Az első dal, ami megszületett, lett a címadó, és ezt hoztad ki legkésőbb. Tudatos?

🎸 Talán nevezhető tudatosnak, de inkább úgy mondanám, hogy a folyamatban mindig volt egy-egy szerzemény, amit hamarabb meg akartam mutatni. A ’Vérrel írva’ nagyon kedves számomra, készült is egy klip hozzá korábban, de azt fiókban hagytam. Ellenben rengeteg nyersanyagom volt arról az estéről, amikor Mike Gotthard, Temesi Berci és Csányi Zoli társaságában megírtuk. Ebből vágtam egy dokumentarista képanyagot, ez lett a pont a mondat végén. Így egy igazi kerettörténet alakult ki, hiszen valóban az első megszületett dal, az első képkockákkal, most pedig kézben a lemez.

🎤 Az első lemezen 36, most 44 közreműködővel dolgoztál. A harmadik anyagon majd emeled a tétet?

🎸 Előrelátó vagy a harmadik kapcsán. De nem, nem így gondolkodom. Kétszer sikerült végigcsinálni úgy az alkotási folyamatot, hogy magam mellett tudhattam a szakma színe-javát. Ezt, ha egyszer megkapja az ember az életben, az is bőven sok. Az, hogy számomra ez kétszer is megadatott, a csodával határos. Azt gondoltam, hogy nem lesz új érzés egy-egy sávnak a beérkezése, de tévedtem. Katartikus volt, ahogy egy friss sávot elhelyeztünk a mixben, és mindig fejlődött a dal, új értelmet nyert egy-egy ötlet. Ajánlani tudom minden dalszerzőnek, alkotónak, hogy próbálja ki, jó kis adrenalinbomba.

Hét Jel

🎤 Meg tudnál egy rövid ajánlást fogalmazni a ’Vérrel írva’ kapcsán?

🎸 Ez nagyon nehéz. Legyél kíváncsi és nyitott a rockzenére, keresd meg kedvenced a közreműködők közül, hallgasd meg, hogy egy más közegben hogyan bontakozik ki, és találd meg az utat a Hét Jelhez! A kapukat kinyitottam.

Fotók: Mahunka Balázs

‘Vérrel írva’ dallista:

01. Hypnosis Epilogus
02. Az égen magasan
03. Hatalmas csendek
04. Áldozni készül
05. Vállalni kell
06. Volt hozzád szerencsém
07. Éltető elengedés
08. Nesztelen
09. Amit
10. Égess még
11. Vérrel írva
12. Egy csillagra akasztom
13. Súgnak a démonok
14. Falak a bőröm alatt
15. Üresen maradt lapok

Hét Jel

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Hard Rock Magazin nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.