2in1 lemezajánló: Griefgod – Deterioration & Hell On – Shaman

rattlead.hu

Most két, egykoron a „Szövetségbe forrt szabad köztársaságok…” frigyéhez tartozó ország, valószínűleg kevesek által ismert, death metal bandáinak új albumát ajánlom a figyelmetekbe. A death metalhoz való kötődésen kívül nem sok hasonlóságot tudnék mondani a két banda zenéje között, ami viszont közös, hogy mindkét anyag a kiemelten jó hangzású halálfém albumok közé tartozik. Ami már csak azért is értékelendő, mert egyáltalán nem nagy lemezkiadóknál jelentek meg. Szóval nyugottan nevezhetjük underground kiadványnak mindkettőt!

Griefgod: Deterioration (2024)

Griefgod

A Litván Griefgod egy 2023-ban alakult, viszont más neveken (Nuclear Truth, Gilzeh) már 2016-tól létező formáció. Zenéjük a DM progos, szaggatós vonalához tartozik. Ezen az LP-n a gitárok tényleg horzsolnak!🙂

Debüt albumról lévén szó, nálam ez a teljesítmény az adott műfajban kiemelkedőnek tekinthető, még ha az adott pontszám talán ezt nem is tükrözi eléggé! Gratulésön az elkövetőknek! 

Hell On: Shaman (2024)

Hell On

Május 17. A metalvilág durvább oldalának rajongói valószínűleg a Kerry King bemutatkozó lemezét várta ekkorra leginkább.

Nos, nekem a naptáramban erre a napra még egy ukrán banda neve is be volt vésve már néhány hete, mint „kötelező” hallgatnivaló friss megjelenésű LP. És, ha őszinte akarok lenni, egy picivel talán jobban is vártam ezt az anyagot mint a King-ét! A zaporizzsjei srácoknak ugyanis sikerült úgymond, „beletenni a bogarat a fülembe” a lemez első klippes előzetes számaként kiadott When the Wild Wind and the Soul of Fire Meet dalukkal, ami nálam a tökéletes és megunhatatlan számok kategóriájába került.

És most már teljes bizonyossággal állíthatom, hogy még hét, hasonló kaliberű, rendkívül fajsúlyos és sok helyen a lemez címével összhangban lévő „shaman-i” rítusok hangulatát megidéző dal található még az albumon. A lassú ütemű kántálós révülős ének részek a több dalban is feltűnő szitár hangon megszólaló keleties gitár dallamok egyvelege és az erős hangzás mind az előbb említett szakrális atmoszféra megteremtését szolgálja.

A death metal attitűd számomra itt másodlagos, de egyértelműen jelen van! A gyors blastbeat-es részek (mert azért van ezekből is jócskán) e műfajban íródtak a lemezhez.

Ha egy mondatban kellene definiálni, akkor ez a lemez úgy death metal, mint ahogy a BEHEMOTH. Az is meg nem is!🙂 Ami biztos, hogy számomra TÖKÉLETES! Jó szórakozást!  UFF! 

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) rattlead.hu nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.