KICSI A BORS, DE ERŐS – EP VÁLOGATÁS #219

Fémforgács

Az idejét sem tudom, hogy mikor is szerepelt utoljára öt magyar banda az EP sorozatunkban. Persze panaszra nem lehet okunk, hiszen már jó ideje heti rendszerességgel van 1-2 hazai szereplője Kicsi a bors válogatásunknak. Most pedig egyszerre öt is képviselteti magát, azon belül pedig is a feltörekvő új generáció modern metal vonalai lesznek terítéken, na meg egy kis rituális mélység.

Skybeast

A budapesti Skybeast zenekar 2022-es Boiler March dalával a hazai prog-modern metal egyik reményteljes utánpótlás cspataként mutatkozott be. A változatos zenei háttérrel rendelkező tagokat felsorakoztató zenekar azóta három új single-dalt is kiadtak, most pedig Counting Animal című EP-jükkel jelentkeztek. Az EP-re összesen három dal került fel, melyek a fentebb említette prog-modern metal vonalai mellett jócskán magukba foglalja a dallamosabb death metal, a djent, a groove, az alter-metal és némileg a metalcore elemeit is. Az a komplex kísérlet részükről igenis kifizetődő volt. Eredményeként egy kellően igzalmas, dinamikus és nem utolsó sorban energukus EP kaptunk tőlük, amit számos metal műfaj egybegyúrásával tettek meglehetősen erős riff központú, dallamos és keményen zúzós  produkcióvá. A Skybeast nem csak a prog-modern metal telén, de a jelenlegi, hazai kortárs metal bandák soraiból is kitűnik ezen kislemezável. Remélem a jövőben további izgalmas dalokat hallunk majd tőlük.

Informer

A metalcore/nu-metal vonalas kecskeméti Informer a műfaj amúgy sem széles képviselőinek egyik legjelentősebb zenekarává nőtte ki magát az elmúlt egynéhány év alatt.  A zenekar a 2018-ban feloszlott Show Your  Otherside egykori tagjaiból alakult meg 2019 nyarán. Igaz az énekes Ragó Norbert első körökben egyfajta szólóprojektben gondolkodott, majd néhány demó után összeállt egy metalcore/nu metal banda, akik műfaj olyan kortárs csapatainak, mint a Sworn In, a Dealer és Alpha Wolf vonalán kezdtek el tevékenykedni. Ennek a tevékenység eredményeként jelenet meg első nagylemezük 2022-ben Dark Ceremony címmel, amit rá egy bő évvel Torture című single-daluk követett, ami annak ellenére, hogy finomodott némileg új irányt is mutatott meg náluk. Ez az új irány az ipari-elektronikus metal nagyobb tendenciájú befolyása, a napokban megjelent Lost in the Path EP-jük három (összefüggő) dalán domborodik ki igazán. Ezeknek a zakatoló ipari újításnak köszönhetően zenéjükben olyan hatások tűnnek fel mint a Nails Inch Nalis, vagy a  Max Cavalera-féle ipari punk metal projekt, a Nailbomb vonalai, amiket a Korn mélyen lehangolt depressziós groove-jaival és a Spite lassú-tempójú hardcore rombolásaival tűzdeltek meg. Túl dicséni nem akarom, de ez az anyag nem csak hazai viszonylatokban állja meg a helyét.

Boline Ritual

A Boline Ritual egy meglehetősen friss, pszichedelikus ritual doom társulat Veszprémből, amit ha jól tudom valamilyen szinten összeköthető a metallic hardcore vonalas Escalate néhány tagjával. Bemutatkozó EP-jükön, ami a zenekar neve alatt jelent meg három komor, nehéz atmoszférájú szerzemény kapott helyet, melyek szinte egytől-egyig ugyanazon az ultra lassú doom tempókra vannak megírva. Dalaik témaváltásait, vagy inkább „izgalmát” a még lassabb tempókba való átváltásaikkal, valamint az elszállós pszichedéliát nyújtó szólóikkal fokozzák. Egyedinek egyedi, és kellően piszok is. Műfaját tekintve hazai viszonylatban viszont, mint a fehér holló.

Huntsville Holiday 

Vadak között címmel jelenik meg a modern metal vonalas nyíregyházi Huntsville Holiday zenekar második EP-je. A kislemez dalait az azóta a Trident soraiba távozott Bíró Zoltán „Zé Bé” énekelte fel, helyére a Smoulder Heavenből ismert Bekker János érkezett új énekesként, akivel a hírek szerint már elkezdetek új dalaikon dolgozni. Aktuális EP-jükre négy vadonatúj szám került fel, melyet az igen csak groove centrikusra sikeredett címadójúk nyit. Ez után jön az erősen alter/grunge vonalas Enni kér, ami hangulatában a néhai Baby Bone-t idézi meg bennem. Csak úgy mint az erősebben harapó thrashes, valamint prog-rockos hatásokat hordozó Idegen című daluk, amiben fuvola dallamitól igazán egyedi hangulatot kapott. A Baby Bone vonal mellett a dal végére becsúszik némi Inside Ash „stílusteremtő” felling is, ami csak még kellemesebb hatást kölcsönöz neki. Zárásként pedig egy újabb groove-thrash robbanást kapunk. Első EP-jük, az Arcodra vésett sors dalaihoz képest a zenekar egy hallható fejlődésen ment át. Új dalaik energiái most még tüzesebbek, perzselőbbek és egyben technikailag is magasabb szinten vannak. Csak így tovább srácok!

Kint a Bárány

A zalai Kint a Bárány zenekar nem bízta a véletlenre új EP-je dalait. Közös címet viselő mini-lemezükre a hazai rock/metal világ olyan jeles énekeseit hívták meg, mint: Persoczki Gábor (Perso, Mangod Inc.), Vörös András (Ordog, Diabolus in Musica), Bokodi Bálint (Thy Catafalque, Diabolus in Musica), Kovács Márton (Gamma Baby, Unforeseen), Dudás Gábor (Reason, Thy Catafalque), és Pál Zsanett. Ilyen sztár felhozatal mellett mondhatni abszolút nyert ügyük van. Az EP-re hat lendületes és stílusilag is igen változatos dal került fel, melyeket fülbemászó dallamossága mellett a fent említett művészek énekstílusa és orgánuma tesz még élvezetesebbé. Ennek köszönhetően minden daluknak egyfajta egyedi egyénisége van, aminek következményeként egy igencsak élvezetes EP fülelhetünk végig bő 28 percben.

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.