Ijesztően bizarr kisfilmmel vezeti fel új albumát az AWS

Nuskull Magazin

Az összekapcsolódó és mutatós képi világú Fények nélkül és Nincs árnyék után megérkezett a május 10-én megjelenő új AWS-album utolsó előfutára, a Senki nincs már ébren. A friss dallal együtt így már a fele nyilvános az Innen szép nyerni című anyagnak, ami a zenekar első lemeze lesz Stefán Tamás énekes csatlakozása óta.

Az új dal egy szokatlanul szemet gyönyörködtető kisfilmet kapott, ami több szempontból is különleges: egyik rendezője Sáfrány Levente, aki többek között olyan hollywoodi alkotások vizuális effektjein (VFX) dolgozott, mint az Oscar-díjas Szegény párák, a Vaják, a Tenet vagy a Constellation. A másik dologról, ami miatt a klip rendhagyó, ezt mondja a zenekar:

Szerettünk volna kipróbálni egy teljesen más képi formátumot, mint amik az utóbbi időben jellemzetek minket, így a Senki nincs már ébren sok mindenben különbözik az eddig megszokott AWS-klipektől. Nem szerepel benne a zenekar, nincs benne zenélős rész, így nagyobb hangsúlyt kapnak a karakterek, a fényképezés és a történet. Levivel a legjobb időben sodort össze minket az élet, nagyon egy hullámhosszon voltunk, és úgy érezzük, maximálisan azt valósította meg, amit elképzeltünk, nagyon hálásak vagyunk, hogy ilyen profi stáb dolgozott a videón.

Sáfrány Levente rendező így nyilatkozott a művükről:

Tudtam, hogy egy narratív videoklipet szeretnék készíteni. Amikor felvázoltam az ötletemet a zenekarnak, mindannyiunk meglepetésére ők is egy nagyon hasonló történetű klipet képzeltek el a számhoz, ezért felkértem Belső Marcell barátomat, hogy írja meg a forgatókönyvet, és végül együtt is rendeztük meg a videót. Ezúton is szeretném megköszönni a közel 30 fős stábnak az emberfeletti teljesítményüket és hogy nem mindegyikük törölte ki a telefonszámomat az utolsó 18 órás forgatási napunk után.

Első sorban az izgatta a fantáziánkat, hogy el tudunk-e mesélni képekkel egy teljesen szürreális környezetben játszódó, de mégis kerek történetet. Ennek a David Lynch borzalmait idéző világnak megvan a maga abszurd, de következetes rendszere, amin belül szereplőink mozognak. Főszereplőnk, Gréta értelmetlen munkát végez egy értelmetlen helyen, ami ellen tudata különböző rétegei egyre nagyobb összhangban lázadnak. Végül húz egy merészet és szembenéz azzal, ami okkal van elzárva. A számnak nagyon erős szövege van, amit mindenkinek a maga módján kell értelmeznie – a klip pedig igyekszik ilyen-olyan játékszerekkel szolgálni ehhez.

Kökényes Dániel gitáros – és egyben a kreatív koncepció egyik ötletgazdája – részletesen mesélt az elmúlt hónapok munkájáról:

Sokáig sötétben tapogatóztunk, hogy milyennek kell lennie az “új AWS”-nek. Tomival is össze kellett szoknunk és meglátni, hogy mi az az irány, ami neki is jól áll és nekünk is teret enged arra, hogy az eddig tőlünk megszokott hangulat ne vesszen el, de tudjunk kísérletezni újabb, izgalmasabb dolgokkal is.

Ahogy sorra születtek meg a dalok és a szövegek, egy adott ponton egyértelművé vált számunkra, hogy nem mehetünk el az elmúlt évek történései mellett és ennek az anyagnak erről kell szólnia, minden mást teljesen bagatellnek éreztünk. Sajnos közben nem csak a zenekar életében, hanem a világban is szörnyű dolgok történtek, így a borítóval szerettünk volna hidat építeni a kettő között.

Ugyan a dalok hangvétele elég mély és depresszív, mi alapvetően szeretünk humorral és szarkazmussal hozzáállni még a negatív dolgokhoz is. Az “Innen szép nyerni” lemezcím épp eléggé önironikus ehhez, azt gondolom, mindannyian ismerjük azt az érzést, amikor annyira lent vagy, hogy fogalmad sincs, innen hogy fogsz majd felállni.

Mostantól május 1-ig előrendelhető a lemez, ráadásul a szokásos mercheken kívül ezúttal egy kimondottan különleges és egyedi társasjáték is fellelhető a csomagban. Dani a társasjátékról és a lemez grafikai elképzeléséről is mesélt:

Először a lemezborító ötlete született meg, ami azt a körforgást szimbolizálja, hogy történik valami nagyon rossz dolog, nagy nehezen kihevered, aztán jön valami még durvább és ez az egész körforgás igazából sosem áll meg, de ahogy a képen is látszik, építkezni kell, menni kell tovább. Ezen a ponton éreztük úgy, hogy ehhez a koncepcióhoz muszáj egy társasjátékot csinálnunk.

Ebben a társasban olyan zenekaros sztorikat olvashat majd mindenki, amin jókat lehet nevetni vagy éppen kicsit szomorkodni, esetleg átérezni, milyen kínos helyzetekbe keveredett a zenekar. Szeretnénk kicsit még közelebb hozni a közönségünket, ez mindig is nagyon fontos volt számunkra. Ezen kívül a játék egyes részei lehetőséget adnak egy társaságnak még jobban elmélyíteni a kapcsolataikat, jobban megismerni egymást. Olyan funkciókkal színesítettük, amik szorosan köthetők a zenekar belső poénjaihoz, vagy magához a zenészélethez, így egy kicsit mindenki beleszagolhat, hogy is működik ez a valóságban.

A grafikákat Barna Joci (Brown) készítette. A kezdetektől fogva nagy összhang volt közöttünk, és nagyon izgalmas volt látni, ahogy szépen kockáról kockára megszületik a látványvilág, majd sikerült egy elképesztően jó merch kollekciót is megalkotni mindezek mellé.

Alig várom, hogy mindenkinek megmutassuk, min dolgoztunk az elmúlt közel másfél évben.

Az album felvételeiért a zenekar tagjai, Brucker Bence, Schiszler Soma és Kökényes Dániel feleltek, a keverést és a masztert pedig Bence végezte a Y Sound stúdióban.

A srácoknak már csak két koncertjük van a fesztiválszezon előtt:

április 20. – Győr, Bridge – Széchenyi Egyetemi Napok
május 25. – Budapest, Budapest Park – Innen szép nyerni lemezbemutató (+ NFR, Escape My Shadows)

//www.youtube.com/watch?v=Ew0az0QZwIo

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Nuskull Magazin nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.