Under The Church: Rabid Armageddon (2015)

rattlead.hu

Egyszer volt, hol nem volt….volt egyszer egy kultikus death metal csapat Svédországban, a Nirvana 2002. Az 1988-ban alakult halálbrigád csupán négy évig volt aktív, s ez idő alatt négy demóra futotta az erejükből, valamint szerepeltek egy spliten. Ezután a tagok 20 évig semmit sem hallattak magukról, míg nem 2012-ben ketten újra hangszert ragadtak, hogy ráérő idejükben ismét a halál kedvében járjanak. Lars Henriksson  basszusgitáros és Erik Qvick gitáros / dobos nem szándékozott újabb módszert alkalmazni a kasza élesítése végett, hanem megelégedtek a jó öreg fenőkővel. 2013 -ban kidobtak egy demo kazettát, majd csatlakozott hozzájuk Mik Annetts (ex -Hostile, ex -Bastard) énekes, s rögzítették az Under the Church Ep -ét, amely 2014 májusában CD -én és kazettán jelent meg. A vinyl mániákusoknak várnia kellett a következő év februárjáig. A totál old school hangulatú anyag jó visszhangot kapott az underground berkeiben, így sejthető volt, hogy hamarosan előrukkolnak egy fullos albummal is. A csillapíthatatlan éhségű rajongók 2015 októberében örülhettek, amikor a Pulverised Records gondozásában világra szabadult a Rabid Armageddon. Természetesen a kazetta és a bakelit-őrültek sem lettek elfelejtve!

S, hogy mi vár ránk, ha meghallgatjuk a 37 perces anyagot? Hát, egy igazi időutazás! Modernitásnak, újításnak nyomát sem találni, viszont kapunk kilenc rohadt jó nótát, amelyek garantáltan elégedettséggel töltik meg azok szívét, akik szeretnek a hangfalakból áradó csontszilánk zuhatagban fürdőt venni. A tuskó láncfűrész gitár, az ökörbéka nászi énekét is lepipáló basszushangzás és a rengeteg tuka – tuka a biztosíték arra, hogy itt bizony a legbeváltabb old school sampon segítségével szabadulhatunk meg a korpától. Pláne, ha fejünket is rázzuk! S erre bizony lehet rázni, amíg az ember nyaka el nem zsibbad. Idősebb korban már nem tud a hallgató végig headbangelni egy teljes lemezanyagot, ezért nem árt otthon tartani a hűtőben egy levágott fejet. Azt rázhatjátok, amíg a nyakatokat pihentetitek. Én is ezt a módszert alkalmazom, bár időnként kicsúszik a kezemből, s elgurul. De legalább felszedi a padlóról a szöszt, így nincs szükség porszívóra és partvisra. Tudjátok ti, hogy milyen drága már egy partvis? Pláne, ha lószőrből van! Az árából simán vehetsz egy CD -ét! Pl. az Under The Church -ét. A hanganyag másik nagy előnye, hogy Mik nem hörgi szét a dalokat, így még a csontjaid ropogása is jól hallható, amikor több darabba fűrészelnek ezek a formalin illatú riffek. Erik szólókkal is megörvendeztet minket, de nem hinném, hogy valaha is beválogatnák valamelyiket egy „Best guitar solos” gyűjteménybe. Néha meglepően ízes dolgokat nyomat, de nagy többségben olyan hangulatú vinnyogásokkal kedveskedik nekünk, amelyek hallatán még egy ácskapocs is vicsorogva próbálna meg kiegyenesedni. Az Under The Church nem szándékozik ultra brutális kegyetlenségű divatbemutatót tartani, hanem megelégszik a kopott farmernadrágokkal és a szakadt bőrdzsekikkel. Ösztönből zenélnek a maguk és a rajongók szórakoztatása céljából. Itt az album hallgatása közben az ember sörözgetni vágyik, nem pedig arra, hogy a technika tankönyvet lapozgassa! 

Én legtöbbször a borítókról is ejtek néhány mondatot, s ezt a szokásomat a  Rabid Armageddon esetében bűn lenne mellőzni. Mattias Frisk egy olyan fasza festményt rittyentet a csapatnak, amelyet öröm nézegetni! Arról nem is beszélve, hogy banda logója is viszi a prímet, pedig nincs túlcicomázva.  Az Under The Church ezután egy live albummal és egy splittel kényeztette a rajongóit, majd 2017 -ben jött a Supernatural Punishment lemez, amely nálam még nagyobbat is ütött. Kiváló alkotás! Itt már öt tagúvá bővült a brigád, s volt egy tagcsere is. Mik Annetts helyét a General Surgery vokálosa, Erik Shalström vette át. Csatlakozott még hozzájuk Erik Vallin (Merciless) és Marcus Klack (ex – Morbid) gitáros. Mivel a bandában így már három Erik keresztnévre hallgató zenész is játszott, simán megváltoztathatták volna a nevüket „Underik The Church” -re, de szerencsére nem éltek evvel a lehetőséggel. 2021 -ben egy Ep -vel (Total Burial) jelentkeztek, de azóta nem sok hír jön róluk. Remélem, hogy új dalokon dolgoznak, mert a könnyem csordulna, ha lelépnének a porondról. Nem csak azért, mert hatalmas kedvenceim, hanem azért is, mert remek muzsikusok, akik adnak a minőségre. Nem tudom, hogy mennyire ismert az Under The Church az olvasóink körében, de gondolom, a death metal fanok vágják őket. Ha egy nótát szabadna csak ajánlanom erről a lemezről, akkor mindenképpen a címadó lenne az. Az a szerzemény maga a death metal őrület!!!

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) rattlead.hu nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.