Majka bácsi lemezes ládája II.

rattlead.hu

Telik, múlik az idő, és újabb lemezek landoltak Majka bácsi lemezes ládájában. Arra gondoltam hát, hogy ismét figyelmetekbe ajánlok három – szerintem – figyelemre méltó alkotást.

Urne: A Feast on Sorrow

Kezdjük mindjárt a londoni URNE nevű trio (sosem hallottam róluk korábban) második lemezével, ami még 2023-ban jelent meg, nekem ugyanakkor csak januárban volt szerencsém megismerkedni A Feast On Sorrow címet viselő alkotással, ami márcsak azért is nagy kár, mert ha hamarabb hallom a lemezt, akkor biztosan helye lett volna az éves listámon. Elég lelkes vagyok, na. Ez egy nagyon egységes színvonalú, mélysötét és kétségbeesett lemez, amiből csak úgy dől a kilátástalanságból építkező agresszió. Dühösek a srácok, az a helyzet, és ha a zenei palettán kéne elhelyeznem őket, akkor a Gojira összetettsége mellett biztosan említeném a Power Tripp legjobb dalait idéző riffelést, vagy a Mastodon progresszióját, és van valami Post-Hardcore jellege is anyagnak, de szerintem a mindenféle metalcore-ok hívei sem fogják kivágni a korongot a lejátszójukból. Ahogy említettem az anyag nagyon egységes ugyan, de A Stumble Of Words, a Becoming The Ocean vagy a címadó dal még az erős mezőnyből is kiemelkedik.

Kiknek ajánlom? Mindenkinek, aki nem rémül meg egy kis kiabálástól, és aki szerint a kétségbeesés egyik legjobb ellenszere a belőle építkező egészséges agresszió.

Titkos tipp: Az albumot záró, több mint 11 perces monstrum (The Long Goodbye/Where Do the Memories Go?) mintegy esszenciája a lemeznek, és akit ez sem hoz le az életről, az biztosan rajongója lesz a bandának.

Madder Mortem: Old Eyes, New Heart

Ajánlóm második részének főszereplőjét, a norvég Madder Mortem nevű formációt szintén nem ismertem korábban, ami egyértelműen engem minősít, mert a zenekar 1993 óta létezik, és jelenlegi nevén is 1997 óta működik, nem nyeretlen kétévesekről van szó tehát. Én szokás szerint valami Spotify ajánlóban botlottam bele a The Head That Wears The Crown és a Towers című kislemezekbe, és ez a két tétel olyannyira meggyőzött, hogy a teljes lemez megjelenésére már kifejezetten nagy várakozásokkal tekintettem. A helyzet az, hogy nem kellet csalódnom, az említett két kislemezes nótán kívül a Coming From The Dark című lemezindító, a Things I’ll Never Do, vagy a lemezt lezáró finoman hangszerelt, instrumentális Long Road mind nagyon erős darabok, de a lemez többi szerzeménye is jól megírt és nagyon muzikális számok. A Modder Mortem egyszerre progresszív és goth, van benne egy kis kicsavart alternatívság, de mindezek mellett nagyon élvezhető, és van annyira durva, hogy megmarad metálnak. Dallamos és kompakt, kellemesen szenvedő zene ez. Finom és kimunkált.

Kiknek ajánlom? Köldöknézősen depiző felnőtt emósoknak, akiknek fontos a minőség.

Titkos tipp: Agnete M. Kirkevaag nagyon komoly énekesnő.

Lord Dying: Clandestine Transcendence

Na, őket már ismertem, olyannyira, hogy előző albumukat már a figyelmetekbe is ajánlottam itt. Szóval ez a lemezt kifejezetten vártam, mert az Oregon államban található Portland-ből származó négyesfogat azon kevés sludge banda közé tartozik, akiket szívesen hallgatok és nyomon követek. Az előző lemezre, ami immáron majdnem 5 éve jelent meg, 4 csillagot adtam annak idején, és megkockáztatom, hogy az 5 év nem telt el hiába, a zenekar világa még egyedibbé és karakteresebbé vált. Ez egy nagyon összetett és egyedi lemez, kellemesen (vagy éppen kellemetlenül) mocskos a sound, és minden tétel kellően karakteres ahhoz, hogy néhány hallgatás után megragadjon az ember fülében. Ha zenekarokkal kellene példálóznom, akkor nem fogok senkit sem emlegetni, mert egyáltalán nem ismerem a műfajt, így elégedjetek meg annyival, hogy progresszív sludge lehet talán a legjobb használható skatulya, ha iránytűt akarok adni a kezetekbe.

Kiknek ajánlom? Mindenkinek, aki szerint lassan is lehet pusztítani, és nem bánja, ha melankolikus, de büdös és izzadt férfiak állnak a színpadra.

Titkos tipp: a The Universe Is Weeping címet viselő nyitódal elég jól összefoglalja a teljes lemezt mind zeneileg, mind hangulatában, ha ez a tétel tetszik, akkor az egész lemez

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) rattlead.hu nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.