„And I remember the nuclear accident at Chernobyl had just happened and had us all a little worried.”

rattlead.hu

Bobby, whose idea was the tour back in the day and how was it brought under the roof?

I guess they approached Megaforce at the time and offered the tour. I don’t even think we had managers yet.

Why/How were these three bands (Agent Steel, Anthrax, Over Kill) picked up for this tour?

Metal Hammer people I’m sure negotiated with the label. Maybe it started with Anthrax and we were added. Or the other way around. But I have no idea how Agent Steel came into the picture.

Did you know personally the members of Agent Steel and Anthrax? Were you familiar with their music?

We knew Anthrax from being on the label. We weren’t close friends or anything. Only connection I’d say was Overkill and Danny played in the band before me. Agent Steel was west coast so no one knew them.

Was this tour the first European appearance/performance for these three bands?

Yes I believe it was the first time for all of us. Anthrax may have been there but not sure.

Were you quite popular in Europe at this point?

We were strong in Germany and other places here and there. But it was all underground magazines at that point. Nothing major until this tour happened.

Were there any warm up gigs before the start of the tour?

None other than the shows we did on the East coast. We tried to play almost every weekend.

This US Speed Metal Attack tour was a kind of Clash of the Titans tour (including Slayer, Megadeth, Testament, Suicidal Tendencies), that was 4 year later on, wasn’t it?

Could have been. We weren’t in on any of those shows. We got most of the Slayer and Megadeth tours one on one.

The tour lasted from the 7th ’til the 18th of May 1986, how did it go as a whole? What kind of memories/experiences did you have in general?

I think it went very well. We were all excited to be playing. It was a culture shock to be in Europe for the first time at such a young age. And I remember the nuclear accident at Chernobyl had just happened and had us all a little worried.

Were all of the gigs sold out ones?

I’m not sure if every show was sold out. I didn’t pay attention to those things at the time. But every show was packed and we were received very well everywhere we played.

What about the performance sequence? I mean, which band was the opening act, the second and the headliner one?

We were on our first album still and Anthrax just had their second release. So they headlined every night and Overkill was second. Agent Steel opened every show. We shared and rented some of the equipment which wasn’t the best for us. Anthrax shipped over some gear so naturally sounded a bit better.

How was your setlist like?

We did all the first album stuff. Stuck with the old songs and held off on doing  any of the Taking Over songs.

The show in Bochum was recorded and released on VHS tape, does it mean, that was the best gig during the tour

It definitely was one of the better shows. I’m sure the venue and city was picked because of the camera crew that they used. The venue still exists and this road show helped put it on the map. It was super crowded. German crowds really loved our band.

Did you get on well with other bands during the tour?

Yeah we had fun. Shows were close. We had hotel rooms and a bus with all seats but gigs were close and there wasn’t any fighting between our bands. Just drinking and tourist type fun when we had the time.

Was this tour a part of the support of the Feel the Fire album?

Yes it was new because the tour was early 86. We have done plenty before this tour along the east coast by ourselves. But to finally go to Europe was an amazing accomplishment for me at 20 years old.

How were the bands welcomed by the fans?

The fans welcomed us greatly where ever we played. It was mostly Germany from what I remember and it started a long term friendship between the country and us. Even with the language barrier , wish has since gotten better. We were able to secure friendships.

What can you tell us about the audience and the venues?

Audiences were and still are the best. The way they cheer and sing to the songs inspired us to write songs they can chant to.  Venues were half clubs half drinking halls. Kinda strange. But we didn’t care.

What did you do on the day offs? How did you like being in Europe as a whole?

We didn’t have much time off. We played everyday as to not waste money. And most hotels were never in walking distance from anything. So if a venue was in the city. We usually stayed close and explored.

Were there also American dates before or after this tour?

Not really. All the bands went their separate ways and did our own shows.

Bobby, thanks a lot for your answers, anything to add for this interview?

Thank you. I’d like to add I’m still on social Media with the Satans Taint project. New ep soon. And the new band is Painward so check em both out.

„Emlékszem, hogy akkortájt történt a csernobili nukleáris baleset, ami miatt mindannyian aggódtunk is egy kicsit.”

Bobby, kinek az ötlete volt annak idején a túrné, és hogyan került tető alá?

Gondolom, akkoriban megkeresték a Megaforce-t, és felajánlották a turnét. Szerintem még menedzserünk sem volt.

Miért/hogyan választották ezt a három zenekart (Agent Steel, Anthrax, Over Kill) erre a turnéra?

A Metal Hammer emberei biztosan tárgyaltak a kiadóval. Talán az Anthrax-szel kezdődött, és minket is felvettek. Vagy fordítva. De fogalmam sincs, hogyan került a képbe az Agent Steel.

Ismerted személyesen az Agent Steel és az Anthrax tagjait? Ismerted a zenéjüket?

Az Anthraxet onnan ismertük, hogy ugyanannál a kiadónál voltunk. Nem voltunk közeli barátok vagy ilyesmi. Az egyetlen kapcsolat, amit mondhatnék, az Overkill volt, és Danny előttem játszott a bandában. Az Agent Steel a nyugati parton volt, így senki sem ismerte őket.

Ez a turné volt az első európai szereplés/előadás ennek a három zenekarnak?

Igen, azt hiszem, mindannyiunknak ez volt az első alkalom. Az Anthrax talán már volt Európában előtte is, de nem biztos.

Elég népszerűek voltatok ekkor már Európában?

Erősek voltunk Németországban és más helyeken itt-ott. De akkoriban még csak underground magazinok voltak. Semmi jelentős, amíg ez a turné meg nem történt.

Voltak bemelegítő koncertek a turné kezdete előtt?

A keleti parton tartott koncerteken kívül semmi. Igyekeztünk majdnem minden hétvégén játszani.

Ez az amerikai Speed Metal Attack turné egyfajta Clash of the Titans turné volt (többek között a Slayer, Megadeth, Testament, Suicidal Tendencies), mint 4 évvel később, ugye?

Lehetett volna. Nem voltunk ott egyik előadáson sem. A Slayer és a Megadeth turnék nagy részét egy az egyben kaptuk meg.

A turné 1986. május 7-től 18-ig tartott, hogyan sikerült az egész? Milyen emlékeket/élményeket szereztetek általánosságban?

Szerintem nagyon jól sikerült. Mindannyian izgatottak voltunk, hogy játszhatunk. Kulturális sokk volt, hogy ilyen fiatalon először voltunk Európában. Emlékszem, hogy akkortájt történt a csernobili nukleáris baleset, ami miatt mindannyian aggódtunk is egy kicsit.

Az összes koncert teltházas volt?

Nem vagyok benne biztos, hogy minden koncert teltházas volt. Akkoriban nem figyeltem az ilyen dolgokra. De minden koncert tömött volt, és nagyon jól fogadtak minket mindenhol, ahol játszottunk.

Mi a helyzet az előadássorozattal? Úgy értem, melyik zenekar volt az előzenekar, a második és a headliner?

Mi még az első albumunkon dolgoztunk, az Anthraxnak pedig épp akkor jelent meg a második lemeze. Szóval ők voltak minden este a headlinerek, és az Overkill volt a második. Az Agent Steel nyitotta az összes koncertet. Megosztottuk és béreltük a felszerelés egy részét, ami nem volt a legjobb számunkra. Az Anthrax átküldött néhány cuccot a sajátjából, így természetesen egy kicsit jobban szóltunk.

Milyen volt a setlistetek?

Az első album összes anyagát játszottuk. Ragaszkodtunk a régi dalokhoz, és nem játszottuk el a Taking Over dalokat.

A bochumi koncertet felvették és kiadták VHS kazettán, ez azt jelenti, hogy ez volt a legjobb koncert a turné alatt?

Határozottan az egyik legjobb előadás volt. Biztos vagyok benne, hogy a helyszínt és a várost az általuk használt operatőr stáb miatt választották. A helyszín még mindig létezik, és ez a road show segített nekünk felkerülni a zenei térképre. Szuper zsúfolt volt. A német közönség nagyon szerette a zenekarunkat.

Jól kijöttetek más zenekarokkal a turné során?

Igen, jól éreztük magunkat. A koncertek sűrűn jöttek. Voltak szállodai szobáink és egy buszunk, amiben csak ülőhely volt, de a koncertek közel voltak egymáshoz, és nem volt semmi veszekedés a zenekarok között. Csak iszogattunk és turistáskodtunk, amikor volt időnk.

Ez a turné a Feel the Fire album támogatásának része volt?

Igen, új volt, mert a turné 86 elején volt. Előtte rengeteget turnéztunk a keleti parton egyedül. De hogy végre Európába mehettünk, az egy elképesztő teljesítmény volt számomra 20 évesen.

Hogyan fogadták a zenekarokat a rajongók?

A rajongók nagyszerűen fogadtak minket, bárhol is játszottunk. Leginkább Németországban, amire emlékszem, és ez egy hosszú távú barátságot indított el az ország és köztünk. Még a nyelvi akadályok ellenére is, a kapcsolatunk velük azóta egyre jobb lett. Sikerült sok barátságot kötnünk.

Mit tudsz mondani a közönségről és a helyszínekről?

Lelkes volt és még mindig a legjobb. Az, ahogyan éljeneznek és énekelnek a dalokra, arra inspirált minket, hogy olyanokat írjunk, amikre énekelni tudnak. A helyszínek félig klubok, félig ivótermek voltak. Elég furcsa volt, de minket nem zavart.

Mit csináltatok a szabadnapokon? Hogy tetszett az egész Európában való tartózkodás?

Nem volt sok szabadidőnk. Minden nap játszottunk, hogy ne pazaroljuk a pénzt. És a legtöbb szálloda soha nem volt közel gyalogos távolságra semmitől. Egy helyszín volt a városban, így általában a közelben maradtunk és felfedeztük a környéket.

Voltak amerikai fellépések is a turné előtt vagy után?

Nem igazán. Minden zenekar külön utakon járt, és a saját koncertjeinket adtuk.

Bobby, nagyon köszönöm a válaszaidat, van még valami hozzáfűznivalód az interjúhoz?

Köszönöm. Szeretném hozzátenni, hogy még mindig a közösségi médiában vagyok a Satans Taint projekttel. Új ep hamarosan. És az új zenekar a Painward, szóval nézzétek meg mindkettőt.

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) rattlead.hu nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.