Signum Regis: Undivided (2023)

rattlead.hu

Nem akartam írni erről a lemezről. Korábban is hallgattam Signum Regis albumokat, szinte mindegyiket korrekt iparosmunkának tartom, melyet az elején Göran Edman csatlakozása aranyozott be, aki majd később annak a Mayo Petranin-nak volt az inkubátora, aki aztán a Simphonity-ben teljesedett ki igazán, és imádnivaló power metal torok, de a szlovák zenekar albumai sosem gyakoroltak rám túlzottan nagy hatást. Azonban az idén év végén napvilágot látott Undivided korongról olyan sok jó kritikát olvastam, hogy gondoltam belehallgatok. És milyen jól tettem! Azóta (kb 2 hete) szinte folyton pörög, ugyanis a Ronnie König gitáros által vezetett dallamos power brigád ezúttal nagyon eltalált valamit. A lemez iszonyú jól szól, a gitárok pengeélesek, a keverés finom, de harapós, a borító színvonalas és látványos. A dalokban a billentyű meghatározó, de néhány momentumtól eltekintve szinte csak színez és nem tolakszik, hogy ezáltal túl dallamossá tegye a dalokat, melyek refrénjei abszolút fülbemászóak, szinte elsőre megjegyezhetőek.

A zene középtempós euro power, és a hallgatása közben olyan bandák ugranak be, mint a Masterplan, vagy a Helloween, de egyes dalokban, mint például a záró Shield My Soul lírai kezdésénél akkora Pink Cream deja vu tört rám, hogy csak na. A Petranin-t váltó brazil Jota Fortinho hangadottságai is Andi Derist idézik. A jobb Andi Derist. Vannak szigorúbb nyitó riffek, pl: Ministy of Truth, néhol kicsi neoklasszikus gitár és szintitéma is befigyel: Salt of the Earth, amitől Malmsteen neve is beugrik, de csak pillanatokra. A dalok mindegyike jól megírt, nincs töltelék, nincs B oldal érzés.

Összességében az év végi Signum Regis album egy iszonyúan egyben lévő és érett power metal zenekart mutat, ami nemzetközi mércével mérve is hibátlan albumot tett le az asztalra. Keresem magamban, hogy ebben a műfajban ma Magyarországon van-e olyan bandánk, aki tudja, vagy megközelíti ezt a színvonalat, de egyáltalán semmilyen banda nem jut az eszembe (esetleg a Stardust, de ott azért jócskán dallamosabb a műfaj). Le a kalappal szlovák barátaink előtt, ez kérem egy tökéletes metal lemez lett. A maximális pontszám nem kérdéses.

The post Signum Regis: Undivided (2023) first appeared on .

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) rattlead.hu nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.