Sharon den Adel: "Nem az a célunk, hogy ellentéteket szítsunk!"

Fémcsajok

"Bleed Out" címmel, október 27-én jelent meg a Within Temptation vadonatúj soralbuma, amely korong igen szép eredményeket ért el már a megjelenése hetében. A rajta szereplő dalok többségét a világban zajló dolgok ihlették, a témával kapcsolatban pedig most egy mexikói metalmagazinnak mesélt Sharon den Adel énekesnő. A frontasszony elmondta: a zenészek nemcsak zenét írnak, hanem történeteket is mesélnek.

Zenészek vagyunk. És mit csinálnak a zenészek? Történeteket mesélnek, legalábbis én így látom magam. Régen, amikor például Délen háború dúlt, Északon csak fél évvel később értesültek róla az ott élők, manapság a hírek gyorsabban terjednek, hiszen van internet, és mindenki tudja, mi történik a világban. De ezek a hírek gyorsan elavulttá válnak.

- kezdte fejtegetni gondolatait Sharon, majd eképpen folytatta:

De bizonyos dolgokról továbbra is beszélni kell, például az orosz-ukrán háborúról vagy arról, ami Gázában és Izraelben történik. Mi ezekről is írtunk dalokat. 

A lemez címadó szerzeményét pedig egy fiatal iráni lány, Mahsa Amini († 22) halála ihlette, aki 2022 őszén gyanús körülmények között vesztette életét. Mahsát az erkölcsrendészet tartóztatta le Teheránban, mert nem viselte megfelelően a hidzsábot. A hivatalos jelentések szerint szívelégtelenségben halt meg, ám a kiszivárgott orvosi dokumentumokban bántalmazás áll a halál okaként. Halála után világszerte forrtak az indulatok, Irán több nagyvárosában pedig tüntetések kezdődtek. 

Nagyon fontos, hogy ezekről továbbra is beszéljünk, hiszen ezek a harcok azóta is tartanak. Írhattunk volna még Dél-Amerikáról is, ahol szintén történnek dolgok, amelyek inspirálnak bennünket, de abban a pillanatban robbant ki a háború Ukrajna és Oroszország között. Aztán meghalt Mahsa. Néztük a híreket, és ezek a dolgok a zenénkbe épültek. 

f8fc3ced5859a6124dd1290efd7238de.jpg

De vajon fél-e a zenekar a kritikától, amiért ilyen nyíltan hangot adnak a véleményüknek?

Sharon:

Én hiszek a demokráciában. Semmiképpen nem ellentéteket akarunk kelteni, sokkal inkább életben tartani ezeket a témákat. Elmélkedhetünk azon, hogy milyen világban szeretnénk élni. Azt hiszem, ez jó kérdés! Nem félek attól, hogy támadásokat kapunk, csak mert képviselünk egy álláspontot. Mindannyian hallathatjuk a hangunkat, és mindannyian hozzájárulhatunk ahhoz a vitához, hogy milyen világban akarunk élni, és mit fogadunk el egymástól. Az országoknak segítenie kellene a rászorulókat, szerintem nagyon fontos, hogy kiálljunk azok mellett, akik elnyomásban élnek. 

- zárta sorait.

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémcsajok nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.