Concrete: High Evolution (2023)

rattlead.hu

Augusztus 31-én hozta ki új albumát a budapesti Concrete zenekar. A banda 2005-ben alakult és 2014-ig tartó fennállásuk alatt egy EP-t, egy kilenc dalt tartalmazó CD-t és két split-et dobtak be a hazai thrash-színtérre (Mindkét split műsora lényegében megegyezik az EP-n is hallhatóval).

A csapat történetében ezután több év szünet következett, de 2022-ben újjászülettek és már itt is van legújabb, nyolc nótát csatarendbe állító mészárlásuk.

A srácok zenei hatásai egyértelműen a nyolcvanas évek germán thrash-szcénájában gyökeredznek, de a tengerentúlra tekintve nyilvánvaló kedvenceik közé sorolható a Slayer is.

A számok hossza 2-3 perc körül mozog, leszámítva a záró, 4 percet is meghaladó Bloodfields-et, így a gyűjtemény játékideje mindössze szűk 22 perc.

Ami viszont a töménységet illeti, abban nincs hiba! A súlyos, gyors témák valamelyest ellensúlyozzák a lemez rövidségét, bár szívesen hallgattam volna még további darabokat.

Már a nyitó Quellcrist meghatározza, mire számíthat a hallgató. A dalokban elsősorban a Kreator szellemisége érhető tetten, de az Exumer és a Deathrow Raging Steel-je is ott lebeg folyamatosan, itt-ott csipetnyi Slayer ízzel fűszerezve. Stofi nem cifrázza túl az énektémákat, nyersen tolja az arcunkba/fülünkbe az angol nyelvű szövegeket. Benkő Ricsi szólóit élvezet hallgatni, ahogy Molnár Dani ritmusozását és Tóth Bendegúz fáradhatatlan dobjátékát is, amely leginkább egy szögbelövő kimeríthetetlen sorozatvetésére emlékeztet.

Kiugró „slágerek” nincsenek, egységes színvonal jellemző az anyagra. Ha azonban mindenáron ki kellene emelnem címet, akkor az legyen a Live Fast, Chase Death és a Hyperspace Weaponry a remek szólók okán. Semmi világmegváltó extra nincs itt amúgy, úgyhogy aki a thrash műfaj megújítását várja, ne itt kutakodjék!

Ez nálam, kérem, időutazás a javából, úgy 35 évvel ezelőttre. 

Öt csillagból négy és felet adok a kissé kurta műsoridő miatt, mivel még két-három szerzemény simán elfért volna az albumon.

Akinek konkrétan felkeltette érdeklődését a Concrete zenéje, az megtalálhatja a High Evolution-t több, ismertebb digitális zenei csatornán.

Thrash Legions Hungary Rules! 🤘

https://concretehungary.bandcamp.com/album/high-evolution

https://music.youtube.com/playlist?list=OLAK5uy_mPGV0H9RxKoD1DZCUrDyjOGOrmvx-VZps

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) rattlead.hu nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.