Előkerültek a macheték is (Brujeria a Dürer-kertben)

Fémkereső

Heeey marijuana! A mexikói drogkartell grindshow Budapestre érkezett első magyar önálló klubkoncertjére, hogy dealereivel és fogyasztóival együtt ünnepelje meg a 30 éve kiadott első lemezét. Igazi boszorkányság zajlott a színpadon, makarénázó lányok, levágott fej, bozótvágók – a poroltó ezúttal nem került elő, pedig Pinche Peach rágyújtott egy cigire a színpadon…

A bakancslistám B oldalán (enyhe képzavar) szerepelt a Brujeria koncerten való részvétel – ami azt jelenti, erőfeszítést nem teszek érte, de ha az utamba kerülnek, örömmel állok a színpadjuk elé. A mostani alkalom ilyen volt, a korábbi hazai fellépéseik (Sziget, 2009; Rockmaraton, 2018) nekem kimaradtak. Viszont örömmel szedtem elő a lemezeiket, amiket szerintem évtizedekbe mérhetően nem pörgettem, mert az agyamban ők valamiért beragadtak a ’90-es évek egyik rekeszében, ahogy kb. az őket övező (háttér)sztorik is, amelyek a sikereiket megalapozták – az ultimatív bandatagokról nem is beszélve persze: Billy Gould, Shane Embury, Dino Cazares, Raymond Herrera, Nicholas Barker, Jesse Pintado, Jeff Walker. Noha soha nem tudtak nálam a Terrorizer, a Repulsion, a Meathook Seed, a Lock Up vagy épp az Asesino zenei és hallgatási rotációjának szintjére lépni, egy „közös” koncertet mindenképpen ki akartam pipálni tőlük.

1000002657.jpg

Majd egy hónapja (június 25.) a Vektor koncertről kb. épp egy perccel azelőtt távoztam, hogy valaki vagy valami miatt elszabadult egy poroltó a felszabadult hangulat közepette, s csak a beszámolókból értesültem róla, miről is maradtam le… Így aztán volt bennem némi aggodalom, amikor ismét a Dürer kistermébe léptem, nem közlekedik-e valaki suttyomban a változatosság kedvéért most haboltóval… Felesleges volt nyugtalankodnom: senki sem habozott… jól érezni magát! Az első pillanattól kezdve a szűk egy órával odábbi koncertvégig mindenki bedobta magát a nagy mexikói partiba – sokan szó szerint is (bodysurf).

1000002664.jpg

Mivel a Beneath The Voidot legutóbb épp a Vektor előtt hallgattam meg, így most rájuk nem neveztem be, s épp a műsoruk negyed kilences végére értem a tett színhelyére, gyorsan elfogyasztva egy puffadást előidéző 0.0-s seritalt, s lelkesen bámulva a Brujeria merchpultja mögött pólót áruló Brutal Truth- (Lock Up-, Venoumous Concept-) énekes Kevin Sharpot (kilétét Andró a Maledictionből fedte fel előttem).

Kb. kilenckor kezdődött a nagy mexikói boszorkányság a Pinche Peach által korábban egy magyar lobogóval, s annak rúdján egy levágott fejjel feldíszített színpadon. Mexikói dallamokra besorjáztak az arcuk előtt kendőt, a fejükön a zenekari logós baseballsatyót viselő zenészek (a Criminalból és a Lock Upból ismert Anton Reisenegger, Fantasma basszer és kis-Brujo dobos, azaz Juan Brujo főszövegdaráló fia), aztán Henry Sanchez, azaz El Sangrón vokalista, végül az alapító atya. Vicces volt, hogy a kendőkön a szájnál lyuk volt, de elkerülhetetlenül praktikus, ha az ember közölni-hörögni akar valamit a nagyérdeműnek. Mégha spanyolul is, ami számomra kínai – de az első sorokban több spanyol ajkú csápolt hatalmas lelkesedéssel, néha párbeszédbe is elegyedve a színpadon állókkal.

1000002668.jpg

A műsor két részből állt, a Matando güeros eljátszásából, egy perc pihenőből, majd újbóli félórás szettből. Ahogy a nyelvet sem értettem, úgy a számok szövegeihez (netán valami utcai bandajelekhez) kapcsolódó gesztusaikat sem, pedig nem volt hiány belőlük, az akkor már a társaihoz aktívan – vokálisan és showmanként – csatlakozó Pinche Peachcsel az élen (ő egyedül nem takarta el az arcát kendővel).

De a lényeg a hangulaton volt, ami a dühkitörős grindmuzsika és a metálkodó (sátán, halál)-drogbandaharcos pergő spanyol nyelvű kiabálással gerjedt a lucskosra nedvesedett közönségben (telt ház!). Nyilván marijuanát is tarháltak a néptől, valaki fel is adott egy cigit a színpadra, de PP tesztje alapján az csak tabaco volt.

Circle pit, pogo, testemelés és -úsztatás, minden játszott, míg végül eljött a búcsú pillanata, nem mással, mint a Los Del Rio Macarena című sikerdalának átiratával (Marijuana). Két fiatal hölgy a közönség soraiból egyből a színpadon is termett, hogy táncukkal tovább fokozzák mind a saját, mind a mi derünket – cuki volt az egy perce még machetével hadonászó tesztoszterontúltengő machók sora között a csípőringató lejtés.

1000002682.jpg

Hazafelé autózva nekem ehhez a rádión még hozzájött a 4 F Club Balatoni láza („egy szál bikinit hoztam el az útra”) és a Coco Jumbo…

Legközelebb a csütörtöki, 40. jubileumát prezentáló D. R. I.-koncerten találkozunk!

MATANDO GÜEROS 30 AÑOS ANIVERSARIO TOUR
Brujeria (US)
(Beneath The Void)
Budapest, Dürer-kert, 2023. július 22.
Belépőjegy ára: 10.900 Ft

plakat_84078f79-0010.jpg

Megosztom Facebookon! Megosztom Twitteren! Megosztom Tumblren!

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémkereső nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.