Lili Refrain – Mana (2022)

Fémforgács

„Egy harcos nem fedi fel a szívét, amíg a fejsze meg nem teszi azt’’ ( FlokiVikingek c. sorozat)

fotó: Vikingek c. filmsorozat

Nem mondanám, hogy különösebben érdekelnének az elvont okkult dolgok. Na jó, a magam módján nagyon is érdekelnek bizonyos témakörök, de erre még visszatérek. Lili a The Cult előzenekaraként lépett fel a Budapest Parkban és amikor elkezdte a rendkívül különleges zenei és vizuális előadását akkor az első 10 percet azt azért úgy rendesen szoknom kellett. A Vikingek c. sorozatban látott emberáldozatokat bemutató papnőre hajazó megjelenés és a kicsit kántálásszerű ének az bizony egész meglepő volt mindenki számára egy rock/metal koncerten. Bizony fel is tettem a kérdést hangosan, hogy ez most komoly, hogy ő van a The Cult előtt??

De amikor belemelegedett és a sámándobolás előtérbe került, akkor bizony mindenkiből előjön az ősi ösztön és azt mondja: Hm, ez egész jó. Így volt ott látszólag mindenki, elsőre értetlenkedés, de a végére elismerő arcokat láttam mindenfelé. Amikor a The Cult-ról megírtam a magam részét, direkt nem ejtettem szót Liliről az előzenekarról, mert úgy voltam vele, hogy ha majd nyugiban meg tudom hallgatni, akkor egységesebb lesz az érzékelésem zeneiségének irányába. 2022-ben jelent meg a Mana (Életerő) névre keresztelt albuma Lilinek és Dark Folk/Ritual a stílus megnevezése. Az albumon 9 tétel szerepel az olasz származású hölgy tolmácsolásában és egy egész különleges 40 perces utazásra visz magával. Már ha nyitott vagy ilyenre. Mert jónak jó, de olyan különlegesen más azokhoz képest mint, amilyen zenéket hallgatok, hogy ilyet csak úgy nem veszek elő magamtól. Kiváló filmzenei hatásokat érzek benne, lehetne néhány dal akár a Gyűrűk ura jelenetei alatt, de simán a Vikingekben is, sőt néhány részlet akár valami Stephen King könyv-film átirat ijesztegetős részében is helyet kaphatna. Egyszer egy éjjel, már nem tudom hogyan, egy különleges internetes oldalra tévedtem és az ezerarcú föld és az évezredeken átnyúló emberi kultúra megszámlálhatatlan forrásainak olvasásával egy másik világ kapui tárultak ki előttem.

Az oldal elérhetősége tarrdaniel.com. Az oldalon pedig különböző könyvtárak közül válogathatunk : Antropológia, Buddhizmus, Hinduizmus, Taoizmus, Máglya, Filozófia, Vallás, Spiritualitás, Költészet, Parapszichológia, Orvoslás, Transzhumanizmus, Ufók. A különböző könyvtárakban pedig több tucat aloldal válik elérhetővé egészen elképesztő leírásokkal, ismeretlen vagy már rég elfeledett kultúrák, tanítások, bölcsességek vagy éppen kutatási anyagok között bolyonghatunk életünk számtalan területéről. Éjjel szeretem olvasni, amikor már nyugi van. Ha többet akarsz tudni, mint amit a tv-ben látsz akkor ez is neked való. Amikor elkezdtem hallgatni Lili Refrain-t akkor rögtön eszembe jutott, hogy simán jó zene ilyen témák olvasása mellé is.

A Ki és a Kokyou két könnyebb tétel ami előkészíti a már-már koncepciónak tűnő folytatást. Az Eikyou egy meditatív, magával ragadó tétel, az Ichor pedig egy lassabb, már már operába illő énekkel alkot különös vegyületet, a Sangoma pedig szintén egy meditatívabb darab. A Mami wata és az Ahi Tapu a lüktető sámándobolással a legjobb tételek közé tartoznak, szinte hallom a tűz pattogását és látom az eget nyaldosó lángcsóvákat.

Amíg ezeket a sorokat írom a Spotify a Travellers című számhoz ér, na ez már első hallásra is magával ragadó, nagyon tetszik és újraindítom a lejátszását. És újra és újra. Annyira jó és besorolhatatlan, hogy akár játszhatná az Infected Mushroom is, de simán elférne egy Goa party-n vagy Ozorán fokozhatná extázisig a hangulatot sok ezer ember előtt. Az Earthling egy rövid, nyugisabb tétel zárja az albumot.

Lili zenéje egy varázslatos utazásra hív magával és ha teheted nézd meg majd élőben is. A Travellers nálam a csúcsszerzemény, kb. tízszer játszottam le az este folyamán. Zseniális tétel. Végig fogom hallgatni a teljes diszkográfiát. Jó utat hozzá nektek is !

Köszönöm, hogy elolvastad!

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.