Tiansen – Interjú a Wacken Battle szereplésről

Fémforgács

Az idei Wacken Metal Battle Hungry rendezvény derekán lépett a színpadra a női frontos Tiansen zenekar. A csapat felállása: Radó Éden – ének, Mihalik Dávid – gitár, Bártfai Zsolt – gitár, Lakatos Miklós – basszus, Süli Tomi – dobok. A hihetetlen friss, a metal különböző elemeit, a heavy metaltól a modern metalon, a metalcore-on át, alkalmanként jazz-es elemekkel fűszerező kételmezes banda olyannyira megnyerte a hallgatóságot (a zsűrit+nézőket), hogy végül I. helyezettek lettek. Így a Wacken-en ők képviselik a hazai metal színteret a friss tehetségek színpadán. Most a Fémforgács kérdéseire válaszolnak a 10-es döntő kapcsán.

Milyen élmény volt részt venni a Wacken Metal Battle 10-es döntőjében?

Magát az eseményt egy elképesztően jó lehetőségnek tartjuk. Többször is megméretettük már magunkat és alapból egy pozitív feedbacknek tartjuk azt, amikor egy szakmai zsűri beválogat a legjobb 10-be. Csak arra tudunk buzdítani minden metál zenekart, hogy éljen ezzel a lehetőséggel, mert amellett, hogy egy verseny, a legkirályabb vasárnapi mini metál fesztivál is egyben.

Ez hanyadik nevezésetek volt?

Ha jól számolom,ez volt a harmadik szereplésünk.

Mikor, hogyan tudtátok meg, hogy bekerültetek 10 fellépő közé?

A menedzserünk Kovács Dorina közölte a jó hírt. Nagyon örültünk neki és mivel lassan két hónapja megjelent a 2. nagylemezünk az Emerald, ezért izgatottak voltunk, hogy új dalokat vihetünk a közönség és a zsűri elé, amikre nagyon büszkék vagyunk.

Tiansen CD

Sikerült mozgósítanotok a rajongótáborotokat is, hogy érzitek?

Többször is mondtuk már, de most is fogjuk, hogy nagyon hálásak vagyunk a rajongóinknak. Az, hogy arra szentelték egy egész vasárnapjukat, hogy minket (is) lássanak és támogassanak, mindennél többet jelent nekünk! Nagy ölelést küldünk innen nekik. Az is nagyon felemelő érzés volt, amikor a közönségből olyas valaki szólított meg, aki amúgy nem ránk jött, de kijelentette, hogy mostantól Tiansen rajongó lesz!

Ilyenkor – mármint a fellépés idejére- gondolkodni, kell, hogy vajon mindenki ráér-e, vagy félre kell tenni minden egyéb teendőt?

Ez az esemény ritka alkalmak egyike egy évben. Természetes, hogy úgy formáljuk az életünket, hogy igenis ráérjen mindenki.

Hogy éltétek mega szereplést: amikor még nem ismertétek a vetélkedés eredményét [ti: I. helyezettek lettek!] úgy éreztétek, sikerült mindent kihoznotok a lehetőségekből?

Nagyon gyorsan történt az egész, ez a 25 perc a színpadon csak úgy elillan. De az volt a cél, hogy az első hangtól az utolsóig egy energikus koncertet adjunk és szerintünk ez sikerült is.

Mennyire érzékeltétek a közönség hangulatát ott fent a színpadon?

Mi úgy láttuk, hogy nagyon élvezték! Próbáltuk átadni azt, amit mi is éreztünk, azt az örömöt és erőt. Volt, aki mesélte a koncertünk után, hogy nem ismert minket és azt hitte először, hogy egy fiúbanda lesz. Amikor Éden kijött nagy meglepetés volt a számára és a színpadi energia elvarázsolta!

A hangzás meglehetősen jó volt. Ti jól hallottátok magatokat?

Egy rövid beálláskor mindig átjárja az embert az adrenalin, hogy minden kész legyen időben, de szerencsére a mi drága roadunk, Hévízi Patrik és a Barba Negra crew-ja a lehető legprofibb módon segített nekünk. Innen is hatalmas köszönet nekik!

A zenészek egy része általában érzékenyen reagál a zsűri szavaira, tavaly is, most is volt rá példa (akkor és ott). Mennyire tetszett nektek a dicséretük, úgy általában az, amit magatokról hallottatok?

Úgy éreztük, hogy bármilyen kritikát is fogunk kapni, azt elfogadjuk és tiszteletben tartjuk. Mi úgy mentünk fel zenélni, hogy szívből játszunk és mindent megteszünk, magunkat adjuk. De utólag visszatekintve ez sikerült és a zsűri szavaira emlékezve ők is így érezték. Mindenkinek nagyon jól esik, ha elismerik a munkáját. Tomika pedig ígéri, hogy mellőzi a kínai cintányéron való beszámolást! [nevetés] Mégegyszer: köszönjük a tényleg pozitív szavakat!

Volt-e már időtök elemezni, tanulságokat megfogalmazni? Egyáltalán akarjátok, sor kerül ilyenre?

A tanulságot kb. minden koncert után leszűrjük és átbeszéljük. Most a Wackenre koncentrálunk a legjobban és azon dolgozunk, hogy hogyan fogjuk a maximumot nyújtani.

Az előadásotokat tekintve mit gondoltok másképp csinálni egy következő fellépésen? Tényleg, a Wacken-buli előtt lesz még fellépésétek?

Hasonló set-listtel készülünk a Wackenre is. Lesz pár dolog, amire szeretnék rágyúrni, de még körvonalazódnak a dolgok. Július 7. én játszunk Budapesten az Arzenálban, ahol például egy másik Metal Battle-ös versenyző, a Mirror is velünk tart! Július 15-én Dorogon koncertezünk, július 28-án pedig a Művészetek Völgyében tudtok velünk találkozni.

Milyen jelzéseteket kaptatok így napok után a közönségtől, akár közvetlenül, akár a közösségi felületeken?

Ami nagyon jól esett, hogy rengetegen gratuláltak. Szakmabeliek, barátok és ismeretlenek egyaránt. Sokan érdemelték még ezt a helyezést, mégis mi kerültünk oda. Ilyen szempontból érdekes volt, hogy milyen reakciók várnak ránk a közösségi oldalakon.  De egy-két, kommentnek nem nevezhető böfögésen kívül, abszolút úgy éreztük, hogy sokan támogatnak. Nagyon szeretnénk hangsúlyozni, hogy attól függetlenül, hogy ki milyen metált játszik, tartson össze ez a szcéna, segítsük egymást és ha valami nem is tetszik valakinek, akkor is jó szívvel gondoljon minden olyan zenekarra, akik fejlődni akarnak, előre lépni, vagy esetlegesen Magyarországot képviselni a világ legnagyobb metál fesztiválján. Közös a cél: A metált éltetni!

Foto: Tiansen / Máté Éva

Feltételezem, hogy nyerni szerettetek volna, bár Éden mondta, a fellépések egyik szünetében, hogy cseppet sem izgul. Most, néhány nappal később hogyan értékelitek a szerepléseteket a zenekar sikere szempontjából?

Bíztunk benne, hogy felférünk a dobogóra de amikor fogytak a dobogós helyek és kimondták a 2. helyezettet, akkor lelassult az idő, és valahogy éreztük, hogy most meglesz! Éden amúgy sosem izgul a koncertek előtt, ez nagy előnye. Fenomenális érzés volt ezt átélni, mindenki meghatódott, rengeteg érzelem szabadult fel bennünk.

Elégedettek vagytok a lehetőséggel és a szervezéssel? Mi a véleményetek egyébként erről a rendezvényről, mint tehetségkutatóról, vagy versenyről? Nekem tetszik, hogy hogy elvileg – ha igen, ha nem éppen nem ilyen hasonló stílusban mozognak a bandák, akkor – az érdeklődők szélesebb köréhez juthatnak el. Sok ilyesmi megmutatkozási lehetőség van ma Magyarországon?

A szervezéssel nagyon elégedettek vagyunk, minden professzionálisan zajlott, illetve a színpadon is nagyon komfortos volt játszani. Szerintünk ez egy nagyon egyedi verseny, aminek a célja még egyedibb itthon. Nem hiába mondtuk korábban, hogy minden zenekart buzdítunk a jelentkezésre, mert sajnos kevés ilyen lehetőség van itthon. Elképesztően csodálatos lenne, ha akár több szervező is, vagy önkéntes belefektetne egy ilyen hasonló jellegű lehetőségbe. Ez motiválóan hathat sok zenekarnak és ahelyett, hogy feloszlanának, vagy állóvíz lepné el őket, nem adnák fel! A külföldi lehetőségek pedig nagyon fontosak, hiszen miért ne akarnánk dicsekedni az itthoni felhozatallal.

Meséljetek a következő hetek-hónapok programjáról, beleértve a Wacken fellépésre való felkészülést is!

A Metal Battle Hungary másnapján még nem fogtuk fel mi történt, csak pár nappal később álltunk neki az agyalásnak. Persze sok mindent okosan kell logisztikáznunk, de ezért is szeretnénk majd egy videó naplót készíteni, amiben bárki nyomon követheti a történéseket! Mindegyikünk másképpen készül rá: van, aki sportol, van, aki gyakorol, de a legfontosabb, hogy egészségesek maradjunk és ugyanolyan energikusak, mint a Barba Negra színpadán.

Köszönjük a beszélgetést! Sok sikert kívánunk a felkészüléshez és a fellépéshez is. Ha kedvetek tartja, meséljétek majd el nekünk is a Wacken-kalandot.

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.