Mirror – Interjú a Wacken Metal Battle 2023 kalandról

Fémforgács

A Wacken Battle Hungary 2023. döntőjének egyik fellépője a Mirror zenekar volt. Koncertbeszámolónk már olvasható. A színpadra állt csapat: Acosta Olivér – ének, Juhász Ferenc – gitár, Nagy Sándor – dob, Szapek Gergő – gitár és vokál, Szilva János -basszusgitár és vokál. A Fémforgács kérdéseire a zenéjében a modern metal/numetal/dallamos metalcore/erős HM-alapokat elegyítő banda képviseletében János válaszolt.

Nektek milyen élmény volt részt venni a Wacken Metal Battle 10-es döntőjében?

Természetesen nagyon jó élmény volt. Mindig izgatottan várjuk, hogy muzsikáljunk egy jót. Így, hogy ezzel pluszban az esélyünk is megvolt, hogy kijussunk a Wacken-re még inkább izgatottak voltunk. Erre még rájött a sok ismerős zenész cimbi és zenekar és a csodálatos közönség. Szóval a hangulat garantált volt!

Mikor, hogyan tudtátok meg, hogy bekerültetek 10 fellépő közé?

Ha jól emlékszem Dorina, a managerünk írt, hogy „srácok bent vagyunk a döntöben!

Sikerült mozgósítanotok a rajongótáborotokat is, hogy érzitek?

A vasárnapi ténye kicsit nehezítette a helyzetet. Jó pár emberről tudunk, aki nem tudott eljönni, de a lehetőségekhez képest kihoztuk a maximumot és nagyon nagy pacsi az összes #mérgesgyerek-nek, aki el tudott jönni. Illetve, azt is reméljük, hogy új hallgatóságot is tudtunk szerezni.

Nektek kellett gondolkodni, hogy mindenki ráér-e, vagy félre kell tenni minden egyebet?

Mivel ismert volt a döntő dátuma, ezért mindenki úgy készült, hogy ráérjen. Alapvetően, ha bármikor bejön egy felkérés, akkor az a prioritás. És csak akkor nem teszünk eleget egy felkérésnek, ha nagyon nem tudjuk az esetleg ütköző elfoglaltságot átszervezni.

Hogy éltétek meg a magatok szereplését? Mennyire sikerült mindent kihoznotok a lehetőségekből, amit elképzeltetek?

Mi nagyon jól éreztük magunkat – mint általában minden koncerten. Azon kívül, hogy iszonyat melegünk volt, sajnos pár technikai probléma is megviccelt minket… mikor máskor? Ez látszódott az említett hullámvölgyeknél, de ugye, mint tudjuk a vonaton nincs fék! Egy számot ki is kellett hagynunk emiatt. [A fékes mondatot, a rémhírkeltés vádjának kockázatával se elemezzük, értsük jól és hagyjuk így annak hangulata végett – szer.]

Mennyire érzékeltétek a zsűri által több műsor után is, hol direkt, hogy úgy általában említett fesztivál-hangulatot a színpadon?

Minden zenekar rendesen odatette magát, mind műsorban, mind hangulatban. Ezt a közönség meg is hálálta, szóval abszolút… Öröm volt lenézni a színpadról és érezni az energiákat!

A hangzás az általatok említett technikai problémátok ellenére is meglehetősen jó volt. Ti jól hallottátok magatokat? Illetve, szerintetek, ez befolyásolta-e a megszólalásotokat?

A technikai problémák egy része pont a fülmonitorjainkra hatott, szóval az a rész, hogy jól hallottuk magunkat, most nem volt tökéletes, de túllendültünk a problémán… Majd’ mindannyian játszottunk punk zenekarban, ahol a hallod-e magad nem igen számít. [nevetés]

Viszont a hangzás – ahogy a zsűri is kiemelte- igencsak ütősre sikeredett! Itt is hadd köszönjük meg Pajkos Alexunknak a hihetetlen profi munkáját!

Ahogy figyelemmel kísértem most és tavaly az eseményeket, a zenészek egy része nagyon érzékenyen reagált a zsűri szavaira. Mondjuk, a zsűri az idén kevésbé volt sarkos, mint tavaly. Mennyire tetszett nektek, amit hallottatok magatokról, ami javaslatot megfogalmaztak felétek?

Úgy gondoljuk, hogy a szakmai zsűri mindig építő jelleggel fogalmazza meg a kritikáit. Ezért megsértődni nem nagyon szoktunk. Teljesen más, ugye, ezt belülről megélni, ezért az elmondott véleményeknél, amit lehet, megfogadunk, amit meg nem érzünk validnak – mert mondjuk, épp ezen az egy alkalmon jött elő- azt elrakjuk és ha visszatérően jelentkezik ugyanaz a kritika, akkor kezdünk vele valamit.

Elemeztétek is már tanulságokat?

Most nem mélyedtünk bele a kritikák, ill. az élmények elemzésébe, mert most más, a  zenekarral kapcsolatos ügyekre kell koncentrálnunk, amik prioritást élveznek… Nemsokára el is áruljuk hogy mi az! Ez itt a kedélyek felcsigázás helye, szóval nézzétek a közeljövőben a közösségi média felületeinket! [mosoly]

Milyen jelzéseteket kaptatok így napok után a közönségtől, akár közvetlenül, akár a közösségi felületeken?

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a közönségünk mindig nagyon éli a bulikat. Természetesen, szoktak észrevételeket tenni, ha valami épp nem úgy sült el, mint ahogy azt szerettük volna. De most pozitív visszajelzések jöttek a hallgatóságtól. Nekem – mondja Jani  – Kósa Dani barátunk (Nova Prospect, Acid Empire) írt közvetlenül a buli után, hogy bár tovább kellett mennie próbára, de király volt a műsor, illetve ő is a hangzástól dobta le azt a bizonyos szíjat.

Neveztetek már korábban?

Igen, már neveztünk korábban is, talán tavaly először, a többi már a feledés homályába vész.

Talán nem tévedek, hogy nyerni szerettetek volna, de azért megkérdem, hogy most, néhány nappal később hogyan értékelitek a szerepléseteket a zenekar sikere szempontjából?

Természetesen nagyon örültünk volna, ha a mi nevünket mondják ki utoljára [a versenyen élmezőny ötösének fordított sorrendben való felolvasásakor – szer.], de elégedettek vagyunk az aznapi teljesítményünkkel és örülünk a helyezésünknek. Valamint még egy hatalmas gratula innen is a Tiansenes cimbiknek! Igazán odatették magukat!

Jól emlékszem, ugye, hogy részt vehettek egy 3-fellépős bulin is hamarosan? Erre hogyan készültök?

Igen, egy nagyon jól eső meglepetés volt ez a plusz „különdíj”. Mindenképp sok új számmal, nagy energiákkal és bulival készülünk rá!

Elégedettek vagytok a lehetőséggel és a szervezéssel? Mi a véleményetek egyébként erről a rendezvényről, mint tehetségkutatóról, vagy versenyről?

Teljes mértékben! Ennyi zenekarnak a lekoordinálása nem kis feladat. Ami zökkenőmentesen zajlott. Ehhez kellett a zsűri által is említett profi hozzáállás, kellő fegyelem minden zenekartól.

Foto: Mirror / Southfork Booking

Nekem tetszik, hogy hogy elvileg – ha éppen nem ilyen hasonló stílusban mozognak a bandák, akkor – az érdeklődők szélesebb köréhez juthatnak el. Sok ilyesmi megmutatkozási lehetőség van ma Magyarországon?

Igen, vannak jó tehetségkutatók – mi is végig jártuk szinte mindet, ahol szintén szakmai zsűri értékel. Ez azért fontos, mert ebből tudják a zenekarok a legtöbb tanulságot levonni.

Mindegyik díjazás másra-másra jó. A Metal Battle-nél a nagy pont a Wacken Open Air-es kijutási lehetőség. Ez biztos, hogy hatalmas élmény lehet. (Elég csak a Red Swamp videós posztjait visszanézni a tavalyiról.)

Hogy látjátok most, jelentkeztek jövőre is?       

Szerintünk jövőre is szerencsét próbálunk.

Meséljetek a következő hetek-hónapok programjáról! Merre játszotok mostanában?

A legközelebbi koncertünk Budapesten július 7-én az Arzenál Live– ban lesz. A  Tiansen, a Red Swamp, a Foxriver és a Bad System társaságában. Elég ütősnek ígérkezik, szóval gyertek bátran! [nevetés]. Augusztus 28-án Csongrádot látogatjuk meg a Rage Against The Machine by Subscribe vendégeként. Szeptemberben fehérváron fogunk a Nyolcasban mulatni… infók érkeznek még később.

Valamint szeretnénk bemutatni a 2. nagylemezünket, illetve megjáratni erre-arra az ősz folyamán. Ennek a szervezése még folyamatban van. A pontos koncert-infókért kövessétek a Mirror FB-oldalát. Meg, természetesen, amúgy is örülünk, ha megteszitek és nem csak a koncert infók miatt [mosolyog]

Reméljük ősszel jó pár helyen találkozhatunk minél több emberrel. Addig is a fenti helyszínek közül tudtok válogatni (Javasoljuk a legközelebbi dátumot [nevetés])

Köszönjük a beszélgetést. További sok sikert kívánunk!

Köszönjük az interjú lehetőségét!

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.