Magor – Interjú a Wacken Metal Battle Hungary fellépésükről

Fémforgács

A legnagyobb metal zenei fesztiválra fellépőként kijutás fődíjjal járó rendezvényen a (ha jól számolom) a majdnem két évtizedes Magor kellő rutinnal és a sorsolás nyomán második fellépőként jelent meg a színpadon. A több változáson és alapvető hangzásához mindig kicsit hozzátéve, a zenéjében több stílust ötvöző banda nagyon lelkes műsort adott. Hasonlóan lelkesen adtak interjút is. A csapat felállása a Wacken Battle koncerten: Csatai Zoltán – dob, Fekete Bálint – gitár, Fülöp Tibor – gitár és vokál, Inges Zoltán – basszus és ének, Speck Roland– ének (noha ők így jegyzik: „ének”). Zoltán, Roland és Tibor válaszoltak a kérdéseinkre.

Milyen élmény volt részt venni a Wacken Metal Battle 10-es döntőjében?

Csatai Zoltán: Nagyon örültünk mikor a zenekar bekerült a legjobb 10 közé. Egy jó szűrőként is értelmezhető, hogy mi az aktuális trend a mostani feltörekvő és/vagy közönséggel már rendelkező bandák közt.
Speck Roland: Marha jó! [nevetés] Élveztük. Az pedig csak plusz, hogy élőben láthattunk olyan zenekarokat, akiket mi is szeretünk vagy eddig csak hallottunk róluk.

Mikor, hogyan tudtátok meg, hogy bekerültetek 10 fellépő közé?

Speki: Nekem Inges Zoli szólt [mosolyog]
Fülöp Tibor: Telefonon értesítettek róla minket. Május közepén. Természetesen ez egy hatalmas lehetőség, nagyon örültünk neki!

Sikerült mozgósítanotok a rajongótáborotokat is, hogy érzitek?

Cs. Zoli: Akik sokszor elkísértek már bennünket, azok ott voltak. Nagyon jó látni őket a színpad előtt, erőt adott, mint mindig.
Tibi: Bár a tehetségkutató napjáig ismeretlen, sorsolás alapú sorrend miatt nem tudott mindenki eljönni, elképesztő érzés volt találkozni az ország minden részéről érkező rajongókkal! – Igen, magam is láttam rögtön a belépő után az összetalálkozásaitok néhány pillanatát.
Speki: Aki ott akart lenni az ott volt és segített a szavazatával. Hihetetlen a Magort szerető közösség! Nagyon sok energiát kapunk tőlük, nem csak a koncerteken, hanem a mindennapokban is. Most is voltak, akik Miskolc mellől érkeztek a fővárosba és Szombathelyről is érkeztek. Nem nagyon tudom elhinni ezeket a dolgokat a mai napig. Hála! [mosoly].

Cs. Zoli: Hatalmas köszönet azoknak, akik ránk szánták az időt, a korai kezdés ellenére is!

Forrás: Magor közösségi felület

Ilyenkor gondolkodni, kell, hogy vajon mindenki ráér-e, vagy félre kell tenni minden egyéb teendőt?
Speki: Ez a hobbink, a „szerelmünk”. Úgy alakítjuk az életünket, hogy ez beleférjen. Ha valamilyen fellépést nem tudunk elvállalni, akkor igen csak nagy probléma van valamelyikünkkel… Az, hogy ott tudunk lenni a koncerteken, nagyban köszönhető a gyermekeinknek és a párjainknak is.

Hogyan éltétek át a Magor szereplését? Sikerült mindent kihoznotok a lehetőségekből?
Cs. Zoli: A négy nótát próbáltuk úgy összeállítani, hogy megmutassa a zsűrinek, milyen stílusokban gondolkodunk, milyen korszakai voltak a zenekarnak. Szerintünk jól sikerült, energikus fellépés volt.
Speki: Semmit nem csináltunk másképp, mint szoktunk. Ha négy ember előtt játszunk, akkor is visszük a tüzet magunkkal. Persze jobb este 9-kor 3000 ember előtt fellépni, olyankor az összeadódó energiák csodákra képesek. Nem volt ezzel semmi baj, élveztük! [nevetés]

Mennyire érzékeltétek a zsűri által pont a ti műsorotok után említett fesztivál-hangulatot a színpadon?

Cs. Zoli: Abszolút nem foglalkoztunk a korai időponttal. Toltuk ezerrel!
Fekete Bálint: Én szeretnék végre részt venni egy olyan motoros találkozón, ahol ilyen zene megy, kérhetek tippeket?! [nevetés] – utal ezzel az egyik zsűritag spontán megjegyzésére, amit sokféleképpen lehetett értelmezni…
Speki: Mint mondtam, a Magor esetében szinte mindegy mikor és hol játszunk [nevet fel]. De persze hogy éreztük! Ezért óriási köszönet a minket szeretőknek és azoknak is, akiknek ismeretlen volt a zenekar, mégis végignézték és beszálltak a buliba!
A hangzás mégis meglehetősen jó volt. Ti jól hallottátok magatokat? S ha igen, akkor ez befolyásolta-e a megszólalásotokat?

Cs. Zoli: Jó volt a technika, nyilván a megszólalásunkban nagyban közrejátszik a saját hangmérnök jelenléte. – Igen a hangpróbán tényleg láttam, hogy saját segítőitek végezték az első beállítást.
Speki: Fent úgy éreztem, nem volt gond. A kinti dolgokról nem tudok nyilatkozni. Évek óta hozzánk tartozik Varga Attila (hangmérnök), tökéletesen megbízunk benne.

Innen is gratulálok nkei. Ahogy figyelemmel kísértem most és tavaly az eseményeket, a zenészek egy része nagyon érzékenyen reagált a zsűri szavaira. Mondjuk a zsűri az idén kevésbé volt sarkos, mint tavaly. Mennyire tetszett nektek, amit hallottatok magatokról, ami javaslatot megfogalmaztak felétek?

Cs. Zoli: Érdekes volt a zsűri véleménye. Mindig elhangzanak igazságok, amiket még meg lehet fogadni. Alapvetően, ha van egy út, egy elképzelés, akkor mindenki számára tanulságos dolog [a kritika] ha pozitív, ha negatív. Úgy látjuk, tetszett a produkció.
Speki: Mivel negatív kritika nem hangzott el, nincs mit megemészteni. Az, hogy a stílusok közt kirándulgattunk az eddigi lemezeinken eddig is tudtuk. Ezt vállaltuk, talán a jövőben változik. Személy szerint én meglepődtem és nekem nagyon jól esett a zsűri véleménye.

Volt-e már időtök elemezni, tanulságokat megfogalmazni? Egyáltalán akarjátok, sor kerül ilyenre?

Cs. Zoli: Nagyjából átfutottuk a hallottakat, megyünk tovább és tesszük a dolgunkat.
Speki: Nem tudom miből lehetne tanulságot levonni. Mi kitettük a szívünket a színpadra. Talán tényleg a zenei stílus fog változni a jövőben, mivel mások a dalszerzők az új tagság miatt. Talán a műsor elején elhangzott „Egy perc” lesz a mérvadó… Sőt, biztos! [nevetés]

…És egy következő fellépésen?
Cs. Zoli: Egy frissebb műsort szeretnénk majd [adni] amin jelenleg is folyik a munka.
Speki: Semmit [nem változtatunk] – s most hosszabb nevetés a következik – Csak sokkal több új nótát játszani. Itt volt 2023-as és volt 15 éves dal is! [mosolyog]

Milyen jelzéseteket kaptatok így napok után a közönségtől, akár közvetlenül, akár a közösségi felületeken?

Cs. Zoli: A közönségünknek soha nem lehetünk elég hálásak, csakis pozitív dolgokat hallottunk és – mint mindig – ezt sokan el is mondják koncertek után.
Speki: Rengeteg pozitív visszajelzést kaptam és ami különösen jól esett, hogy sok olyan embertől is, akik most látták először a zenekart és név alapján valami egész mást vártak.

Neveztetek már korábban?

Cs. Zoli: Nevezett a zenekar már korábban is, több alkalommal.
Speki: Igen, kétszer. De három a magyar igazság…! Állítólag. [nevetés]

Hogy látjátok most, jelentkeztek jövőre is? – ezzel megtudakolom, hogy végülis mennyi a Magor-igazság…

Cs. Zoli: Nem zárkózunk el a lehetőségek elől, ha úgy jön össze. Mindenkinek jó lehetőséget biztosít mind a szervezők, mind a közönség tekintetében, hogy megismerjük egymást.
Speki: Persze, mindenképp! [nevetés] – és én most megnyugodtam.

Feltételezem, hogy nyerni szerettetek volna, de azért megkérdem, hogy most, néhány nappal később hogyan értékelitek a szerepléseteket a zenekar sikere szempontjából?

Cs. Zoli: A nyerni akarás, alapvetően, mindig benne van a versenyben, nem bántuk volna, ha bekerül a zenekar az első öt közé.
Speki: Persze, ott mindenki nyerni szeretett volna. A Tiansennek innen is gratulálunk, megérdemelték! Rengeteg jó zenekar volt, nagyon erős mezőny gyűlt össze aznap. Mi mindenféleképpen nyertünk ezzel a fellépéssel is. Teljesen pozitív nap volt!

Elégedettek vagytok a lehetőséggel és a szervezéssel? Mi a véleményetek egyébként erről a rendezvényről, mint tehetségkutatóról, vagy versenyről? Én örültem, hogy sokakhoz eljuthat így a zenétek. Sok ilyesmi megmutatkozási lehetőség van ma Magyarországon?

Cs. Zoli: Színvonalas lehetőség nem sok van. A rendezvény színvonala jó volt, a színpad és a backline szintén.
Speki: Igazad van. Biztos vagyok benne, hogy olyan emberekhez is eljutottunk, akikhez eddig nem. Ezt látjuk a visszajelzésekből. Ez az este egy nagyon jól felépített és megszervezett „fesztivál” volt. A baj az, hogy ebből egyre kevesebb van Magyarországon.

Meséljetek a következő hetek-hónapok programjáról! Merre játszotok mostanában?

Cs. Zoli: Az ősz még szervezés alatt van, de mindenképpen szeretnénk jönni friss zenékkel, klippel, stb..
Speki: Most egy kicsit „összebújunk” a nyár hátralévő részében. Új dalok, új klip és a koncertek szervezése vár ránk.

Rendben, figyeljük a híreket! További sok sikert kívánunk!
Magor zenekar: Köszönjük a lehetőséget!

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.