U.D.O. – A rég várt bejelentés

Hard Rock Magazin

Mióta Tilen Hudrap bejelentette távozását az U.D.O. zenekarból, azóta vártuk a bejelentést, hogy a turnén őt helyettesítő ex-Accept-basszer, Peter Baltes foglalja el a helyét a csapatban. Jól megvárakoztattak, de mától hivatalos.

2022 eseménydús év volt az U.D.O. számára: Miután április 22-én megjelent az énekes, Udo Dirkschneider első szólóalbuma, a ‘My Way’ az Atomic Fire Records gondozásában, a kvintett néhány nyári koncertet adott, mielőtt egy három hónapos monstre turnéra indult, amely végigvezetett Európán és Latin-Amerikán. Sajnos a basszusgitáros Tilen Hudrap szeptember elején egészségügyi okokra hivatkozva kénytelen volt visszalépni az élő fellépéstől, később a bandából kilépését is bejelentette, de ami a sors súlyos csapása volt az U.D.O. számára, az Udo régi barátja, Peter Baltes előtt megnyitotta a színpadot. Baltes hosszú éveken át játszott Udóval egykori zenekarában, az Acceptben, amelyet Udo 2005-ben hagyott el (harmadszor és egyben végleg), a basszusgitáros pedig 2018-ban. Az elmúlt években már a Dirkschneider & The Old Gang tagjaként is együttműködött Udóval és az U.D.O. ‘We Are One’ lemezére is írt pár számot, amikor Hudrap egy rosszullétet követően kórházba került, néhány nappal később Peter máris beugrott a turnéra és egészen novemberig maradt – nálunk is együtt léptek fel. Eredetileg csak ideiglenes megoldásként gondoltak rá, de idővel világossá vált, hogy a zenekarnak új basszusgitárost kell találnia. Ma az U.D.O. örömmel jelenti be, hogy Peter Baltes csatlakozott hozzájuk teljes jogú tagként.

Baltes így nyilatkozott erről: „Az Accepttől való távozásom óta nagyon elfoglalt voltam, dalokat írtam és felvételeket készítettem filmes/tévés produkciókhoz és különböző művészek számára szerte a világon. Így kerültem újra kapcsolatba Udóval, aki a ‘My Way’ című szólóalbumán, a ‘We Are One’ című U.D.O.-albumon és az ‘Arising’ című DATOG (Dirkschneider & The Old Gang)-albumon is dolgozott. Mivel Stefan Kaufmann producer/gitáros – ex-Accept-dobos – is részt vett ezekben, az egészben volt valami nagyon ismerős érzés. Ezért amikor Udo szeptemberben felhívott, hogy helyettesítsem a kórházba került basszusgitárosát, nem haboztam. A műsor többnyire U.D.O.-dalokat tartalmazott, amiket nem ismertem, és néhány Accept-dalt. Amikor néhány nappal később megérkeztem Berlinbe az első koncertre, ideges voltam, és fogalmam sem volt, mire számítsak. De amint színpadra léptem Udo oldalán, olyan érzés volt, mintha otthon lennék: a hangja visszavitt oda, ahol minden kezdődött. A közönség először teljesen meglepődött, de ahogy játszottunk, rájöttem, hogy ők is ugyanolyan boldogok, mint én, hogy újra együtt láthatnak minket. A következő három hónap alatt igazán megismertem Svent, Deet és Andreyt, mind rendkívül tehetséges zenészek, de nagyon alázatos és tisztelettudó srácok is egyben. Az egészet nagyon hitelesnek érzem. Ez nagyon megkönnyítette a döntésemet, hogy igent mondjak, amikor Udo megkért, hogy csatlakozzak véglegesen a zenekarhoz.”

Udo Dirkschneider hozzátette: „Peter Balteshoz nagyon hosszú barátság köt, amit az Accepttel az elmúlt években kialakult nézeteltérések sem árnyékoltak be soha. A viták kizárólag egy másik személlyel és a feleségével voltak. Ugye, mindenki számára világos, hogy kire gondolok? A többi Accept-tagot mindig is barátság fűzte össze. Sokat jelentett számomra, amikor Peter spontán módon segített nekünk az U.D.O.-turné néhány koncertjén tavaly. Az első naptól kezdve újra átéltem vele a múltbéli nagyszerű érzést és bizalmat, egy érzést, ami mindig összekötött minket az Acceptben töltött évek során. Tisztában vagyok vele, hogy Peternek sok jövedelmező ajánlat volt az asztalán más zenekaroktól, amelyeket az évek során mind visszautasított. Hogy őszinte legyek, ezeket az összegeket nem tudja megkeresni velünk. Még többet jelent számomra, hogy mégis úgy döntött, hogy marad az U.D.O.-nál, és basszusgitárosként csatlakozik a Dirkschneiderhez is. Ez azt mutatja számomra, hogy igazi metálszív dobog a mellkasában, és hogy a barátság és a jókedv fontosabb számára, mint a pénz. Köszönöm, Peter! Nagyon örülünk, hogy ennyi év után végre újra jól érzed magad a színpadon!”

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Hard Rock Magazin nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.