Thy Catafalque – Érkezik az Alföld

Fémforgács

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Thy Catafalque sorban tizenegyedik albumát harangozza most be a Néma vermek című videoklippel, miközben gőzerővel próbálnak már a 2023. május 11-i Budapest Parkos koncertjükre.

Június 16-án a Season of Mist kiadásában érkezik a Thy Catafalque 11. albuma, az Alföld. Kátai Tamás minderről így beszélt:

Az Alföld a legegyenesebb és legklasszikusabb extrém metal album, amit valaha rögzített a projekt. Ezúttal csak metált akartam csinálni minden újítás és progresszió nélkül, dalokra és riffekre koncentrálva, nem kísérletezni és új alapokat törni. Ki kellett engednem a régi ötleteket, így élvezettel tettem. Alföld jelentése A Nagy Alföld, Délkelet-Magyarország masszív sík része, ahol születtem és nevelkedtem, és Néma vermeknek forgattuk a videót a kopár földek közepén, Makó-Bogárzón. A dalban Veres Gábor jó barátunk éneke a Watch My Dying-tól.

A kisfilm és a dal akkurátusan összefoglalja a sivár és könyörtelen alföldi hangulatot. A klip még 2021 utolsó napjaiban forgott a No Total Films-es srácokkal, Kátai a forgatásról pedig a következő kedves történetet osztotta meg:

“A borítón is szereplő rendkívül cuki kiskutya, Mudi a forgatás végefelé a vaksötétben, amíg a sárban fetrengtem, elvitte a sapkámat és a sálamat. Előbbi sosem került elő, utóbbit megtalálták a tanya mellett másnap, de már csak a fele volt meg. Ez egy kemény vidék.”

A kilenc dalos lemezen most is számos vendég működik közre: Horváth Martina Veronika (The Answer Lies In The Black Void, Mansur) – ének, Lambert Lédeczy (Ahriman, Mörbid Carnage) – ének, Bokodi Bálint (Diabolus In Musica) – ének, Veres Gábor (Watch My Dying) – ének, Dudás Gábor (Reason) – ének, Breno Machado – szólógitár, Daniele Belli – akusztikus gitár, nagybőgő, Dario Cei – fuvola, Chris Lyons – hegedű, brácsa, Ido Romano – arab ney-fuvola, Samuel Chacon – fretless basszusgitár és Austris Apenis – francia kürtművész.

Thy Catafalque – Alföld

(Season of Mist)

    1. A csend hegyei

    2. Testen túl

    3. A földdel egyenlő

    4. Alföld

    5. Folyondár

    6. Csillagot görgető

    7. A felkelő hold országa

    8. Szíriusz

    9. Néma vermek

    A Thy Catafalque tehát május 11-én a Budapest Parkban a klasszikusok mellett új dalokat is bemutat majd. Ráadásul az este egy igazi zenei kuriózum lesz, hiszen fellép a Platon Karataev is, akik szintén készülnek újdonsággal. Ők egyébként nemrég a kiváló Vízből van című szerzemény live felvételét osztották meg a rajongókkal.

    Thy Catafalque + Platon Karataev jegyek: https://www.budapestpark.hu/events/thy-catafalque-platon-karataev-20230511

    Thy CatafalqueAlföld előrendelés link: https://shop.season-of-mist.com/catalogsearch/result/?q=thy+catafalque

    Navigáció / Forrás

    Ez a cikk(részlet) a(z) Fémforgács nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.