Supersonic Revolution – A zene aranykora Lucassen szemén át

Hard Rock Magazin

Az Ayreon-főnök Arjen Lucassen vezette Supersonic Revolution május 19-én adja ki debütáló albumát ‘Golden Age Of Music’ címmel, melyről a The Glamattack című dal szöveges videóját már ma megnézhetjük.

Azt hiszed, ismered Arjen Lucassent, a toronymagas holland progrock polihisztort, az Ayreon szupersikeres progrock konceptalbumai mögött álló embert? Nem is beszélve a Star One és a Guilt Machine progmetáljáról? Hatalmas, téren és időn átívelő konceptalbumok szerzőjét, kinek lemezein a modernkori progresszív rock ki kicsodája szerepel vendégként? Arjen Lucassen? Nos, gondold újra…

A Supersonic Revolution, a ‘Golden Age Of Music’ lemez mögött álló zenekar egyszerűen csak öt ember: Arjen a basszusgitáros, régi zenésztársa, Joost van den Broek (Ayreon, Star One) a billentyűs, a gitáros Timo Somers (Vengeance), a dobos Koen Herfst (Vandenberg) és az énekes Jaycee (Praying Mantis). Öt ember, akik együtt zúznak és közben pokolian jól érzik magukat. Az egész projekt egy felkérésből nőtt ki, hogy készítsenek egy számot a német ’Eclipsed’ zenei magazin feldolgozás CD-jéhez. „Megkérdezték, hogy van-e valami feldolgozásom elfekvőben – emlékezett vissza Arjen. – Azt mondtam, nincs, de szívesen felveszek nektek egyet. Adtak egy listát a szóba jöhető zenekarokról, és megláttam egy ZZ Top-dalt, az I Heard It On The X-et, amit nagyon szerettem. Mondtam, hogy ezt fel tudnám venni nekik, de akkor azt mondták, hogy egy héten belül készen kellene lennie. WhatsAppon keresztül felvettem a kapcsolatot a kedvenc holland zenészeimmel, és szó szerint 30 percen belül összehoztam az öt embert. Ami alapvetően egy zenekar. Onnantól kezdve csak az járt a fejemben: Egy zenekart akarok alapítani, és közben egyszerűen csak jól akarom érezni magam!”

„Úgy voltam vele, hogy alakítsunk egy zenekart és írjunk dalokat a 70-es évek stílusában, a szövegek pedig ünnepeljék az összes emlékezetes dolgot abból az időből, mert azok voltak a meghatározó éveim – folytatta lelkesen. – De nem akartam, hogy úgy hangozzék, mint a 70-es évek, mert azt már megcsinálták egyszer, és nem tudok jobbat írni, mint a Stargazer vagy a Kashmir. A srácok mind fiatalabbak nálam – 30 körüliek –, tehát még nem is éltek a 70-es években. Szóval ez egy nagyszerű lehetőség volt számomra, hogy 70-es évekbeli zenét csináljak, sok Hammonddal és szaggató gitárokkal, de aktualizálva azt a mai korra.”

A végeredmény 11 számnyi nagy energiájú, progresszív heavy rock, amelyben olyan groove hatja át a zenét, amilyennel a Deep Purple is rendelkezett a 70-es évek elején-közepén. „Ez nem egy tipikus progresszív album, nem Yes vagy Genesis. De nem is metálalbum. Van egy Burn It Down című szám – jegyezte meg Lucassen –, ez teljesen a Smoke On The Wateren alapul, de az eredeti dalszövegben említett »riasztópisztolyos idióta« szemszögéből íródott.”

Az albumon néhány legendás szám Arjen Lucassen által feldolgozott változata is szerepel bónuszként, úgymint a T. Rex Children Of The Revolutionja, az említett ZZ Top-nóta, a Heard It On The X, az Earth Wind and Fire-től a Fantasy és Roger Glover Love Is All című dala.

A Music Theories Recording/Mascot Label Group gondozásában jelenik meg a lemez május 19-én, különböző színű LP-ken, CD-n, 2 CD + DVD-t rejtő artbook kiadásban és digitálisan is elérhető lesz. A különböző formátumok dedikáltan előrendelhetők a kiadó honlapján, ha tetszik a The Glamattack szöveges videója. „Ez a dal a glam-rock felemelkedéséről szól a hetvenes évek elején olyan előadókkal, mint a T. Rex, Sweet, Alice Cooper és David Bowie. Akkoriban én is olyan akartam lenni, mint ezek a művészek! Még arra is emlékszem, hogy elloptam anyám parókáját, és a tükör előtt egy hajkefébe énekeltem. Nagyon szerettem ezeknek a csillogó-villogó zenekaroknak a színpadiasságát és botrányos imidzsét; többről szólt ez, mint pusztán a zenéről” – ajánlotta a dalt rajongóinak a szerző.

A ‘Golden Age Of Music’ dallistája:

01. SR Prelude
02. The Glamattack
03. Golden Age Of Music
04. The Rise Of The Starman
05. Burn It Down
06. Odyssey
07. They Took Us By Storm
08. Golden Boy
09. Holy Holy Ground
10. Fight Of The Century
11. Came To Mock, Stayed To Rock
12. Children Of The Revolution (bónuszdal)
13. Heard It On The X (bónuszdal)
14. Fantasy (bónuszdal)
15. Love Is All (bónuszdal)

Supersonic Revolution - Golden Age Of Music

Navigáció / Forrás

Ez a cikk(részlet) a(z) Hard Rock Magazin nyilvánosan, bárki számára elérhető RSS csatornájából került automatikusan megjelenítésre. A fenti linkre kattintva eredeti helyén és teljes terjedelmében tekinthető meg. A cikk(részlet)-ben megjelenített fotók és egyéb képi anyagok közvetlenül az eredeti forrás tárhelyéről töltődnek be, azok a metalindex.hu szerverére nem kerülnek feltöltésre. Bármilyen szerzői jogi jellegű kifogás esetén kérjük az eredeti forrás megkeresését, akik felelősségel tartoznak az általuk feltöltött és megosztott tartalomért. Kérés esetén természetesen a metalindex.hu azonnal megszakítja a cikk(részlet) átvételét az eredeti forrástól, ha bármilyen okból szerzői jogi problémák merülnek fel.